Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

WAKKER DIER EIST CONTROLES OP GIERKELDERS

Twee keer per week zakken varkens of koeien in eigen stront

Amsterdam, 7 augustus 2009; Vanochtend trok de brandweer er weer twee keer op uit om dieren te redden uit hun eigen stront. Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat de brandweer er minstens twee keer per week op uit trekt met veetakels en zuurstofflessen om varkens of koeien uit mestkelders te takelen. Het werkelijke aantal ongevallen ligt waarschijnlijk nog veel hoger, schat Wakker Dier. Wakker Dier schrijft een brandbrief naar de minister om preventieve maatregelen te nemen tegen dit dierenleed. Regelmatig overleven de dieren het ongeval niet en sterven een afschuwelijke dood: uitgeput verdrinken ze in hun eigen uitwerpselen of sterven door de giftige gassen in de mest. Deze ochtend ging het om 3 koeien in Schuinesloot en 1 koe in Voerendaal. Zij konden gered worden. Maar eerder deze week stierven er varkens nadat er 23 in de put belandden en drie koeien in Oostrum stierven door mestgassen.

Wakker Dier deed onderzoek naar ondeugdelijke mestroosters via het alarmeringssysteem voor hulpdiensten P2000. Hieruit bleek dat de brandweer er sinds mei 2006 maar liefst 363 keer op uit is getrokken, omdat dieren in de eigen mest zijn beland. Dat komt neer op tweemaal per week. In 2006 gebeurde dit tussen mei en december 68 keer, in 2007 en 2008 beiden 114 keer en van januari 2008 tot heden 67 keer. Wakker Dier schat het werkelijke aantal ongevallen nog veel hoger, aangezien de hulp van de brandweer niet altijd ingeroepen wordt. Ook worden de meldingen zelden verder gespecificeerd dan 'dier in nood', ook al gaat het om dieren in mestkelders. Meldingen waarbij onduidelijk was of er een relatie was met mest, zijn niet meegeteld in het onderzoek. Cijfers van het aantal slachtoffers zijn er niet, maar volgens de brandweer lopen de incidenten vaak slecht af voor de dieren.

Mestkelders worden vaak gebouwd onder de stallen, zodat de mest hier direct invalt en niet hoeft te worden verplaatst: de goedkoopste optie. Dit betekent echter wel, dat de dieren continu worden blootgesteld aan de giftige gassen die hieruit vrijkomen. Het gaat om het zeer giftige zwavelwaterstof, ammoniak en andere gassen. Een hele stal met dieren kan al in gevaar komen als de ventilatie uitvalt in een stal en de hoeveelheid giftig gas ophoopt. Vooral zwavelwaterstof, een zuur gas, tast in hoog tempo de bovenliggende roosters en putdeksels aan. Hierdoor breken regelmatig deze roosters en deksels waardoor de dieren in de eigen mest belanden. Ook ontstaan er gevaarlijke situaties als de mest gemixt wordt om het daarna te kunnen uitrijden. Er komt dan veel giftig gas vrij, wat bij onvoldoende ventilatie blijft hangen en kan leiden tot directe bewusteloosheid en overlijden. Recente ongevallen met gier in Warns en Everdingen, waarbij 2 mensen overleden en er 3 zwaar gewond raakten, hebben dat risico nog eens overduidelijk aangetoond.

Brandweerlieden geven aan dat er jaarlijks enorm hoge kosten zijn gemoeid met het redden van dieren uit mestkelders en gierputten. Hierbij moeten meestal teams met ademlucht ingezet worden, vanwege de schadelijke en soms zelfs dodelijke gassen in gierputten. "Voor die prijs kan men beter de put dempen, voordat er weer een kalf verdrinkt. Zo kan veel dierenleed bespaard worden," aldus Wakker Dier.

De oplossing kan liggen in het vaker het vaker mixen waardoor de gassen zich minder kunnen ophopen, het beter voorlichten van boeren over het gevaar zoals in Duitsland al gebeurt en het bouwen van mestsilo's en putten náást de stallen in plaats van eronder. "Dat is een kostenpost die betaald zal moeten worden door consument, supermarkt of overheid", aldus Wakker Dier, "maar dat is onderdeel van wat Wakker Dier voorstaat: betere prijzen voor boeren zodat er meer geld overblijft voor welzijn en veiligheid van de dieren."


- EINDE PERSBERICHT -