Ingezonden persbericht
Nr.187
Hilversum, vrijdag 7 augustus 2009
EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 33
Onverwacht Bezoek, maandag 10 augustus, 16.10 uur, Nederland 2
Maria is een alleenstaande moeder die met haar zoontje Manu in Santiago woont. Als je haar voor het eerst hoort lijkt ze wel een geboren Chileense, maar ze komt oorspronkelijk uit Den Haag, waar ze op het advocatenkantoor Vladimirov en Spong een baan had als juridisch secretaresse.
De liefde van haar leven werd Marcelo Ortega, die op zijn dertiende naar Nederland kwam toen zijn ouders moesten vluchten voor het politieke schrikbewind van Pinochet.
Na twee jaar huwelijk ging ze met Marcelo terug naar zijn geboorteland, waar hun gezin compleet werd door de adoptie van de kleine Manu. Het huwelijk strandde, maar Maria besloot toch voor haar zoontje Manu in Chili te blijven.
Ze weet zich prima te redden, maar soms is het gemis van haar vriendinnen in Nederland wel erg groot. Maria gaat dan ook helemaal uit haar dak als haar beste vriendin Caroli plotseling in Santiago opduikt.
Onverwacht Bezoek is een programma over Nederlanders die om zeer uiteenlopende redenen voorgoed hun land hebben verlaten. Zij hebben hun dierbaren moeten achterlaten om een totaal nieuw bestaan op te bouwen in verre en exotische oorden. Door hun vertrek hebben ze vrienden en familie al heel lang niet meer gezien. Zonder dat zij ook maar enig vermoeden hebben, komt er onverwacht bezoek.
Ingang Oost, maandag 10 augustus, 19.25 uur, Nederland 1
De heer Geerts heeft een bedrijfsongevalletje gehad.
Bij de SEH van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede meldt zich de heer vd Meent; er is een stalen kast op zijn voet gevallen.
Rimke Barten is sinds enige dagen ziek en door de huisarts doorgestuurd naar de afdeling Spoedeisende Hulp.
De Ambulancedienst brengt mevrouw van Essen; zij is in haar auto van achteren aangereden.
Intensive Care, dinsdag 11 augustus, 19.27 uur, Nederland 1
Opereren zonder snijden - high tech chirurgie
Intensive Care, serie reportages vanuit universitaire medische centra. Patiënten en artsen vertellen over hun belevenissen, rondom beelden van vaak unieke en spectaculaire operaties.
XMIX, woensdag 12 augustus, 13.17 uur, Nederland 3
De grote verdwijntruc
Wat een gezellig bezoekje aan het circus moest worden, werd een ramp. De tante van een klein meisje is verdwenen tijdens een act van een goochelclown. Wat is er gebeurd? XMIX moet dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen!
XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!
Nederland Helpt, donderdag 13 augustus, 17.05 uur, Nederland 2
Joke van Opstal
Carla van Weelie ontvangt in deze aflevering Joke van Opstal uit Cambodja. Joke vertelt hoe ze in Cambodja investeert in kinderen omdat zij de toekomstige leiders zijn. Zelf adopteerde ze 7 van deze kinderen. Ook deelt ze een belangrijke ontdekking die ze in die jaren deed over het leven met God.
Joke van Opstal (41) werkt al zo'n 20 jaar in Azië. In 1994 startte ze voor de organisatie World Relief het project Hope for Cambodia's Children (Hope) op: een project voor jonge kinderen en tieners in sloppenwijken en op het platteland. Naast het kinderwerk doet 'Hope' ook volop aan evangelisatie. Met een staf van inmiddels 138 mensen wordt een groeiend aantal kinderen en volwassenen bereikt.
Geld maakt gelukkig?, donderdag 13 augustus, 22.25 uur, Nederland 1
Thema: Gezondheid
Monique en Geert-Jan zijn al bijna een heel leven zijn samen. Dat waren zware jaren. Hun eerste kindje Melissa is in totaal 33 keer geopereerd, hun tweede kindje Thomas blijkt na vele onderzoeken autistisch te zijn. Alle tegenslagen hebben dit gezin alleen maar sterker en hechter gemaakt. De prijs kwam als geroepen, het voelde alsof ze dit verdiend hadden. Monique: "Melissa heeft reuma, en dankzij de prijs konden we een fantastische auto voor haar kopen zodat ze mobiel is. Door het autisme van onze zoon zijn wij naar elkaar gegroeid. Hij heeft veel liefde in ons gezin gebracht. Het klinkt misschien raar, maar als we samen zijn bij ons paard Roulette, genieten we overal van, zelfs van het uitmesten van de stal."
Marianne en Klaas zijn de trotse ouders van twee dochters en vier kleinkinderen. Ze wonen al 40 jaar in hetzelfde huurhuisje in Tilburg. Sinds Mariannes eerste zwangerschap lijdt zij aan artrose. Voordat de prijs viel kwam ze al negen maanden de deur niet uit. Van het geld kochten zij een busje groot genoeg om Mariannes scootmobiel in te vervoeren. Ze zijn nu mobiel en kunnen hun kleinkinderen meenemen op leuke dagjes uit. Marianne: "Ik ben 9 maanden het huis niet uit geweest. Ik voel me iedere keer opnieuw rijk als die scootmobiel de bus in gaat. Ik voel me nu weer een volwaardig mens, ondanks mijn beperkingen."
Wat zou je doen met een miljoen? Volgens de laatste cijfers telt Nederland 117.400 miljonairs. Een deel daarvan bezit het geld dankzij het wagen van een gokje in de loterij. Gewone burgers die van het ene op het andere moment schatrijk werden. In zeven afleveringen probeert presentator Marc Dik erachter te komen of geld de sleutel is tot geluk. En zo niet, wat dan wel? Kijk op www.eo.nl/geldmaaktgelukkig?
Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 14 augustus, 14.38 uur, Z@pp
Naar het ziekenhuis
De vinger van Dop bloedt. Hij moet naar het ziekenhuis. Daar zien Dop en Kurk een meisje. Ze mag niet mee naar de Wiebelwagen, ze moet in het ziekenhuis blijven. Dat is jammer, dan kan ze het optreden van Dop en Kurk en Elly niet zien. Maar gelukkig! Elly heeft een idee: de Wiebelwagen gaat naar het ziekenhuis toe. Alleen.. Spierbal heeft geen zin om te trekken. Wat nu?!
De Dorpsdokter, vrijdag 14 augustus, 19.27 uur, Nederland 1
Jan bezoekt mevrouw Van den Broeke die na een gynaecologische operatie weer thuis is gekomen.
Marleen behandelt een patiënt die een vingertje van zijn kind in zijn oog heeft gehad.
Rosemary bekijkt een raar bultje op de rug van een patiënt.
Jan vertelt over zijn passie voor zeilen. Zeilen werkt voor hem als een anti-depressivum.
Rosemary spreekt een jongen die lekkende tepels heeft en zich daar grote zorgen over maakt. Mevrouw Burggraaf heeft een pijnlijke onderrug en vraagt Marleen om advies.
Jan en Marleen, vader en dochter, oefenen samen het huisartsenvak uit in hun huisartsenpraktijk in Noordeloos. De apotheek aan huis, de assistentes, de diëtist en de huisarts in opleiding komen uiteraard ook in de serie voor.
De band die familie Kruithof heeft met de bevolking in Noordeloos is lang en hecht. Zo haalt Jan Kruithof inmiddels de derde generatie baby's en heeft menig patiënt die nu Marleen Kruithof als arts heeft, haar nog zien opgroeien in hun eigen dorp.
Blauw Bloed Extra, zaterdag 15 augustus, 19.35 uur, Nederland 2
'The Windsors', een 5-delige serie over de interessante geschiedenis van het moderne Britse koningshuis, met unieke en nooit eerder op de Nederlandse televisie vertoonde beelden.
Checkpoint, zaterdag 15 augustus, 9.55 uur, Nederland 3
We testen of er verschil is tussen dure en goedkope gel: welke houdt je haar het best overeind? Van meisjes wordt altijd gezegd dat ze lenig zijn. Ze zitten vaak op turnen of ballet. Wie zijn er nou eigenlijk leniger: de jongens of de meiden? En heb je je wel eens afgevraagd hoeveel kilo je rugtas kan hebben voordat die uit elkaar knalt? En wat voor rugtas is het meest waterdicht en beschermt de inhoud van je tas het beste?
Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.
Nederland Zingt, zaterdag 15 augustus, 18.30 uur, Nederland 2
Nederland Zingt met het Byzantijnskoor Drenthe o.l.v. Johan Rodenhuis, Gomarus Schoolkoor o.l.v. Jeljer Vlieg en soliste Annemet Lems vanuit de St. Clemenskerk in Steenwijk.
Het Byzantijnskoor Drenthe zingt Byzantijnse Muziek, middeleeuwse heilige zang van de christelijke kerken die de Orthodoxe traditie volgen. Deze traditie omvat het Griekstalige deel van de wereld. De traditie is ontwikkeld in Byzantium vanaf de oprichting van de hoofdstad Constantinopel in het jaar 330 tot aan de val in 1453. Een belangrijk concept voor de vorming van Byzantijnse muziek is het idee van samenzang. "Iedereen moet meedoen in koorzang zodat harmonie en samenzang ontstaat en zing samen de grondtoon Gods, jullie kunnen zingen met een stem door Jezus Christus tot de Vader, opdat Hij u zal horen en door uw goede daden herkennen dat u deel bent van Zijn Zoon." Wat duidelijk naar voren kwam in de ceremonie van de liturgie was de actieve deelname van het volk in de uitvoering, in het bijzonder in het zingen van de hymnes, responsies en psalmen.
Planet Earth, zaterdag 15 augustus, 20.15 uur, Nederland 2
Bijzondere bossen
In deze aflevering nemen we een kijkje in de grootste bosgebieden op aarde, van de groenblijvende bossen in het ijzige noorden tot en met de bladverliezende wouden rond de evenaar.
Aan de rand van de zuidpool vinden we de taiga's, stille vlaktes met dwergconiferen die gehuld zijn in sneeuw en ijs. Het mogen dan kleine bomen zijn, maar vanuit helikopters en satellieten is hun ware omvang te zien. Ze vormen een gordel rondom de aarde, die alleen door oceanen wordt doorbroken, en waar zich een derde van alle bomen ter wereld bevindt. In de korte zomer produceert de taiga zoveel zuurstof dat de dampkring erdoor verandert. Ook al zijn het enorme wouden, toch komen er maar weinig dieren voor. We vinden er eenzame zwervers zoals de lynx en de veelvraat.
In de breedbladige bossen van Noord-Amerika en Europa wemelt het van de dieren. Het meest opzienbarende voorbeeld van hun vruchtbaarheid is maar één keer in de 17 jaar te zien, als de nymfen van de cicade als volwassen dieren uit de grond schieten.
In de bossen van Oost-Rusland probeert de amoerluipaard in de bittere vrieskou te overleven. Er komen nog minder dan 40 van deze luipaarden in het wild voor. De unieke en intieme beelden tonen de moederluipaard die moeite heeft om haar jong te voeden.
De baobab-bomen op Madagascar zijn de merkwaardigste bomen die we kennen. Deze bizarre ondersteboven-bomen slaan water op in hun opgezwollen stammen en bieden onderdak aan al even merkwaardige dieren, zoals de piepkleine muismaki.
Hoedoejijdat.nu, zaterdag 15 augustus, 00.10 uur, Nederland 2
In het tv-programma Hoedoejijdat.nu is de hoofdgast iemand die met een vraag of probleem rondloopt en die daarmee een stap verder geholpen wil worden. Herman Wegter, een van de presentatoren, bezoekt de gast thuis en vraagt van wie hij hulp wil: van een dominee, een coach of liever toch van een ervaringsdeskundige. Ze bekijken een filmpje van de deskundige, waarop die iets uit zijn eigen ervaring vertelt en een concrete tip geeft. Met die tip gaan Herman en de gast aan de slag. Zou het werken?
Ondertussen zoekt Mirjam Bouwman uit of er meer mensen zijn die met dit probleem zitten en hoe zij het aanpakken.
Hoedoejijdat.nu is elke zondagavond laat te zien rond de klok van 24.00 uur op Nederland 2. De herhaling is op zaterdagochtend 9.00 uur (Nederland 2).
Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!
Nederland Zingt op Zondag, zondag 16 augustus, 9.20 uur, Nederland 1
Hij is hier niet...
Alfred Muller is journalist in Jeruzalem, In deze weken leidt hij Arie van der Veer rond, ze bezoeken bijzondere plekken. Deze week gaan ze naar een plek waar Protestantse pelgrims komen, zingen, vieringen houden en God danken en aanbidden. Dat is de Graftuin, de plek waar volgens de overlevering Jezus door Jozef van Arimatea begraven is. Alfred toont Arie het uitzicht op Golgota, een rots die er uitziet als een schedel. Zou het werkelijk hier gebeurd zijn, de kruisiging van Jezus? In elk geval is het goed voor te stellen op deze plek. Ook het graf is in de tuin aanwezig, met op de deur de woorden: Hij is hier niet, want Hij is opgestaan. Jezus heeft de dood overwonnen! Arie praat er met Alfred over door, wat die opstanding betekent voor ons leven nu.
Omega Code, zondag 16 augustus, 14.30 uur, Z@pp
Door de vragen over de bijbelse figuur Levi goed te beantwoorden ontkomen de kandidaten misschien aan de gevreesde snotbak. Als de kandidaten de vragen verkeerd beantwoorden, worden ze door de tegenstander steeds verder naar beneden gedraaid. Kunnen ze wel hard genoeg fietsen om zoveel mogelijk meters af te leggen? Bij elk verkeerd antwoord wordt het steeds zwaarder trappen. Maar hoeveel verkeerde antwoorden geeft de tegenpartij?
---
Noot voor redactie,