Royal Haskoning


Waterbeheerders New Orleans bezoeken Nederland

4-8-2009

Royal Haskoning gaat samen met partners HKV Lijn in Water en Fugro een demonstratieversie van een digitaal beheerssysteem voor de waterkeringen in New Orleans ontwikkelen. Het project wordt uitgevoerd door de lokale beheerder van de waterkeringen, de Southeast Louisiana Flood Protection Authority (SLFPA). De Nederlandse expertise op dit gebied leidt tot interessante samenwerkingsprojecten. Deze week is de SLFPA op bezoek in Nederland om inzicht te krijgen in de bestaande informatiesystemen van Hoogheemraadschap Delfland.

Dinsdag 4 augustus is SLFPA te gast bij het Hoogheemraadschap van Delfland om kennis en ervaring uit te wisselen. Delfland is in 2008 door Royal Haskoning benaderd om als ervaringsdeskundige deel te nemen en zijn kennis in te brengen op het vlak van watermanagement. Delfland houdt de dijken in zijn gebied stevig en ontwikkelt onder meer modern beheer en een geautomatiseerd plannings- en onderhoudsprogramma. Tijdens het eerste bezoek wordt vooral aandacht besteed aan de toepassing van de informatie in beheertaken (zoals de Nederlandse aanpak bij toetsen op veiligheid, inspectie en planning van onderhoud) en het verschil tussen de situatie in New Orleans en Nederland. Delfland demonstreert in Delft het bestaande informatiesysteem en schetst de toekomstige ontwikkelingen. Daarna wordt een bezoek gebracht aan waterkeringen in het gebied, waaronder de Maeslantkering.

Woensdag 5 augustus bezoekt SLFPA het onderzoek- en adviesbureau HKV Lijn in Water. Tijdens deze dag staat de vertaalslag naar de situatie in New Orleans centraal.

Met dit project positioneert de Nederlandse watersector zich met expertise op het gebied van informatiemanagement, beheer en onderhoud van waterkeringen. Het `product' is ook te gebruiken in andere gebieden in Louisiana en vooral ook in andere regio's in de VS waar waterkeringbeheersystemen gewenst zijn. Naast de inspanningen die al geleverd zijn en nog steeds worden geleverd door Nederlandse overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen, is dit een verdere versterking van de Nederlandse watersector in de VS. Het project wordt daarom financieel ondersteund door de EVD (internationaal ondernemen en samenwerken) in het kader van het 2g@there programma dat is gericht op de Verenigde Staten. In het najaar volgt een tegenbezoek van Nederlandse experts aan New Orleans.

Meer informatie

Mathijs Bos
T 31 (0)24 3284 703
E Mathijs Bos