Gezinnen in Kirgizië hard getroffen door economische crisis

07 augustus 2009, Bishkek, Kirgizië - Elke dag staat Turganaly Kenjebaev op een brug naast een drukke weg, in de hoop dat iemand zal stoppen en hem die dag een klusje te doen geeft. Als hij geluk heeft, verdient hij 4 dollar.

Foto: UNICEF video Meestal staan er zo'n 70 mannen en vrouwen naast Kenjebaev te wachten op de brug. Omdat er in deze periode veel regen valt is er niet zoveel werk voor hem, omdat het allemaal buitenshuis is: landarbeider, bouwvakker of sjouwer. Na een paar uur is hij, en de anderen met hem, doorweekt en wanhopig - en die dag nog werkloos.

Een kans uit de armoede te komen Kenjebaev woont in een dorp op 40 kilometer van Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië. Zoals de meeste mensen die hier wonen, is hij altijd bezorgd over zijn familie, met de vier kinderen die hij moet opvoeden.

Als een goede vader, wil Kenjebaev het liefst dat zijn kinderen aan de armoede kunnen ontsnappen. En ze gewoon al goed kleden, voeden en onderwijzen. Maar hij heeft er weinig middelen toe.

De economische crisis eist z'n tol van Kirgizië. Van de 5,3 miljoen inwoners van Kirgizië werken er naar schatting een half miljoen buiten het land. Het geld dat ze naar hun familie sturen vormt de ruggengraat van de economie. Maar omdat ook zij moeilijker werk krijgen, komt er steeds minder binnen.

Foto: UNICEF video "Volgend jaar zal er nog minder geld worden opgestuurd", vertelt UNICEF-directeur van het land, Timothy Schaffter. "Dit heeft een groot effect op gezinnen, vooral degenen die al in de armere gebieden wonen."

"Ondertussen is de prijs van voedsel enorm gestegen, met wel 50 procent ten opzichte van 2007. Steeds minder mensen zijn zeker dat ze hun dagelijkse maaltijd nog kunnen betalen", voegt hij er aan toe.

Gezonder brood
Kenjebaev probeert ondanks alles om zijn kinderen naar school te sturen. Zijn grootste zorg is dat ze niet voldoende en het juiste voedsel krijgen. "Er zijn gezinnen die het nog slechter hebben als wij", vertelt hij. "Ik kan tenminste nog voedsel lenen, zoals een zak meel, en kan werken om de lening af te lossen."

Elk kind heeft recht op voldoende voedsel. UNICEF werkt samen met de overheid van Kirgizië om bijvoorbeeld het voedsel te verbeteren in het land. Dit jaar nog zal wettelijk worden vastgelegd dat al het meel dat in het land wordt verkocht, moet zijn verrijkt met ijzer, vitamines en andere essentiële voedingsstoffen.

Door de stijgende voedselprijzen eten mensen namelijk meer brood, dus zal het verrijken van dat brood een gunstig effect hebben aan de ontwikkeling van kinderen.

Door Peter George