Politie Zaanstreek-waterland


25ste huisverbod uitgedeeld

regio Zaanstreek-Waterland, 07-08-2009 o Afgelopen week is er voor de 25ste keer een huisverbod uitgedeeld. Sinds 1 april dit jaar kan de burgermeester een tijdelijk huisverbod opleggen aan iemand die zich schuldig maakt aan huiselijk geweld. Vanaf de invoering van de wet "Tijdelijk Huisverbod" zijn in de regio Zaanstreek-Waterland vijfentwintig huisverboden opgelegd, vijftien in Zaanstad, zeven in Purmerend, twee in de gemeente Edam-Volendam en één in de gemeente Landsmeer.

Wie zich onder bepaalde voorwaarden schuldig maakt aan huiselijk geweld krijgt sinds 1 april dit jaar een tijdelijk huisverbod opgelegd. Volgens de wet is het de burgemeester die een dergelijk verbod kan opleggen, maar in de praktijk hebben zij die
verantwoordelijkheid gedelegeerd aan de politie. Die kan aan de hand van een onderzoek bepalen of het gerechtvaardigd is om iemand uit huis te plaatsen voor een periode van tien dagen. Die periode kán worden verlengd met maximaal achttien dagen. In geval van een verlening is het altijd de burgemeester die daarvoor toestemming moet geven.

Volgens Dick Borsen, hoofd van de afdeling zedenzaken, die namens de politie Zaanstreek-Waterland de implementatie van de wet heeft verzorgd, gaat het steeds beter met de uitvoering van de wet. "Ongeveer drie maanden geleden was het huisverbod nog vaak onbekend terrein voor gemeente en hulpverlenende instanties terwijl ik nu een duidelijke verbetering zie in de systematische aanpak van het huisverbod". Dat is volgens Borsen ook meteen de grote winst van deze nieuwe wet, het systematisch aanpakken van het probleem. Voorheen was het aan de politieagent die in het gezin ter plaatse kwam of hulpverlenende instaties ingeschakeld werden. Nu zal een speciaal aangestelde zorgcoördinator zich ontfermen over het gezin om zo hulp "op maat" aan te bieden. Dit gebeurt door een behandelplan op te stellen waarin bijvoorbeeld een weerbaarheidstraining voor het slachtoffer is opgenomen. Maar ook de kinderen uit het gezin vergeten we niet. Zodra kinderen alleen al staan ingeschreven op het adres wordt Bureau Jeugdzorg automatisch ingeschakeld. Het mooie is dat de dader verplicht is om mee te werken aan dit traject, doet hij dit niet dan riskeert hij een verlenging van zijn huisverbod. In onze regio is het elf keer voorgekomen dat een huisverbod is verlengd.

Volgens Borsen zijn de reacties van de slachtoffers over het huisverbod tot nu toe overwegend positief. "Gemiddeld is een slachtoffer van huiselijk geweld vierendertig keer geslagen voordat aangifte gedaan wordt, dit geeft aan dat de geweldspiraal binnen het gezin al heel lang draait. De spiraal wordt door het huisverbod even doorbroken, wat een moment van rust geeft. Slachtoffers hebben de tijd om op adem te komen en na te denken over hun situatie. Door de systematische hulp die geboden wordt voelen slachtoffers zich serieus genomen, dat geeft een goed gevoel".

De reacties van de daders van huiselijk geweld zijn zeer divers. Borsen:" Sommige daders zijn onmiddellijk meewerkend met de hulpverlening, maar ik ken ook gevallen waarbij de dader absoluut geen contact wilde met de hulpverlening. Het probleem is dat daders het gebruik van geweld vaak heel gewoon vinden". Tot nu toe zijn alle vijfentwintig huisverboden stuk voor stuk nieuwe gevallen. Volgens Borsen zijn er geen gevallen gemeld waarin iemand voor de tweede maal de fout in ging. Uiteraard zal de toekomst ons uitwijzen of dit zo blijft.