Gemeente Roermond

Minister steunt veiligheidsaanpak Roermond

Op uitnodiging van de gemeente Roermond heeft minister E. Hirsch Ballin een werkbezoek aan Roermond gebracht op donderdag 6 augustus. Het centrale thema was het Programma Veiligheid.

De betrokken ketenpartners Gemeente Roermond, Politie en Justitie hebben de minister een toelichting gegeven op Programma Veiligheid tijdens een bijeenkomst in het stadhuis.

Kernboodschap van de ketenpartners voor de minister is de wijkgerichte aanpak in de wijk Donderberg en een persoongerichte aanpak van patsers, veelplegers en hangjeugd. De pijlers van het Programma Veiligheid zijn veiligheid en leefbaarheid; jeugd en onderwijs; werk en inkomen; wonen, welzijn en zorg; en participatie.

Voor de uitvoering van dat programma is een wijkteam nodig. Het programma benadrukt verder de werking van het Veiligheidshuis. Het Veiligheidshuis zet persoonsgerichte trajecten op om te voorkomen dat verdachten de kwetsbare jongeren uit hun omgeving kiezen voor een criminele carrière of voortzetting daarvan. Organisaties vinden elkaar in samenwerking.

De minister en de voorzitter van de Stuurgroep Veiligheid, burgemeester H. van Beers, hebben vervolgens een intentieverklaring over veiligheidsaanpak ondertekend. Het betreft een pilot op het gebied van burgerparticipatie en het verhogen van de pakkans in de wijk.

De veiligheidsaanpak is onlosmakelijk verbonden met het onderhouden van contacten met jongeren. Vandaar dat de minister in gezelschap van de voorzitter Stuurgroep Veiligheid ook jongerencentrum Gotcha in de Roermondse wijk Donderberg heeft bezocht. Daar hebben ze gesproken met verschillende jongeren die actief zijn in dit jongerencentrum.

In een slotverklaring benadrukte de minister Hirsch Ballin dat de richting van werken in Roermond, een gezamenlijk aanpak van ketenpartners, goed spoort met het landelijk beleid. Hij kondigde aan dat hij over een jaar terug zou komen naar Roermond om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van de verdere resultaten. ,,Het voorkomen van criminaliteit en recidive is heel belangrijk, maar de aanpak daarvan moet heel doordacht zijn, zoals ook de jongeren zelf aangaven.

Voorzitter Van Beers van de Stuurgroep Veiligheid zei dat het een zaak van ons allen is om vervelend gedrag uit te bannen, waarbij hij verwees naar de pijlers van het Programma Veiligheid. Evenals de minister was hij zeer te spreken over de positieve bijdrage van de jongeren ,,die een goed beeld hebben van de Donderberg en die trots willen zijn op een wijk die kansen biedt.