Uitzonderlijke bloei zeldzame boom
07/08/2009 09:21
ARBORETUM KALMTHOUT
Onverwacht is de Emmenopterys henryi in Arboretum Kalmthout opnieuw gaan bloeien. De bloemknopjes waren al enkele weken zichtbaar, maar het erg warme weer van de afgelopen dagen heeft de eerste bloemen doen openen. Het is pas de 5de grote bloeiwaarneming van deze zeldzame Chinese boom in Europa.
Om de spectaculaire bloei te bewonderen zijn er twee waarnemingsplatformen rond de boom gebouwd, het hoogste op meer dan 4 meter hoogte. Dit botanisch wonder is voor iedere tuin en plantenliefhebber een niet te missen hoogtepunt.
Emmenopterys henryi is een soort uit de familie van de Rubiaceae waartoe ook de koffieplant behoort. De meeste soorten groeien echter in de tropen ! Dit exemplaar groeit gewoon buiten in de tuin van Arboretum Kalmthout.
De soort werd aan het einde van de 19de eeuw ontdekt door de bekende plantenjager Ernest Wilson. Pas in 1907 slaagde men er in Kew Gardens in om een levend exemplaar aan te planten. De eerste bloei liet bijna 70 jaar op zich wachten! Tot nu toe bloeiden enkel de planten in Villa Taranto (Italië, 1971), Wakehurst Place (Groot-Brittannië, 1987) en Kalmthout (België, 1987 en 2006).
In de natuur groeien de bomen in centraal en zuidwest China, maar ook in het noorden van Birma en Thailand. Deze boom kan zeer oud worden, in 2004 ontdekte men tijdens een plantenexpeditie een exemplaar van maar liefst 45m hoog en vermoedelijk 1000 jaar oud. Door de ontginning van de bossen en de ongebreidelde groei van de locale landbouw zijn vele Emmenopterys verloren en wordt de soort ernstig bedreigd.
Wie deze prachtige boom in bloei kan bewonderen zal de uitspraak van Ernest Wilson, zijn ontdekker, onmiddellijk begrijpen: 'One of the most strikingly beautiful trees of Chinese forests -'. Opvallend zijn immers de vergrote, witte kelkbladeren die veel gelijkenis tonen met deze van Schizophragma, een klimplant verwant aan de klimhortenisa. De crèmewitte, trompetvormige bloemen staan in grote pluimen verspreid in de boomkroon en verspreiden een lichte maar zeer aangename geur. In elke cluster van bloemen staan niet alle individuele bloempjes op hetzelfde ogenblik open waardoor de bloeiperiode relatief lang is.
Het blijft een mysterie waarom een bloeiende Emmenopterys zo'n zeldzaamheid is -
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel