Ingezonden persbericht
Internationale erkenning voor Stichting Jacques van Mourik
Kolonie uit de Schaduw
Plasmolen was de minst bekende van de kunstenaarskolonies in Nederland. Die tijd is bijna voorbij: op 10 oktober a.s. wordt Plasmolen als zesde Nederlandse plaats opgenomen in EuroArt, de Europese federatie van kunstenaarskolonies. Sinds de start in 1994 zijn er 46 leden in 21 landen aangesloten. Daarmee komt Plasmolen terecht in het illustere rijtje van de Nederlandse leden: Bergen, Domburg, Katwijk, Laren en Oosterbeek.
Van Mourik
De logeerpartijen van het gezin van de Amsterdamse notaris Cornelis van Mourik in het Noordlimburgse Plasmolen, waar hij het huis van baron Adriaan van Verschuer op de Sint Jansberg huurde, vormden de basis voor de latere kunstenaarskolonie. In zijn boek "Jan de Duvel" beschreef F. van Aerssen beeldend hoe Jacques van Mourik als jonge knaap gefascineerd raakte door de natuur in Plasmolen.
"Bij de Plasmolen werd een landelijke herberg gesticht, waar de avontuurlijke figuren uit de streek elkaar ontmoetten, zoals stropers, boswachters, houthakkers en een enkele eigengeërfde boer, de molenaar enz. (.) deze zomer bracht een notarisfamilie uit Amsterdam een bezoek aan deze streek en huurde voor een zomer de St. Jansberg. De jongen die hier net melk gehaald had, was de veertienjarige Jacques van Mourik. Het was een stadsjongen, maar met een ingeboren hunkering naar stilte, eenzaamheid en natuur en hij beleefde deze zomer de diepste emotie van zijn leven. Op een middag had Jacques aan de vijver liggen peinzen, waarna hij het lichaam van de middaghitte koelde. Op deze middag enkele weken geleden, had hij het besluit genomen om ééns en voorgoed zijn leven hier door te brengen, te midden van deze natuur. Met zijn vader had hij erover gesproken en deze beloofde voor hem een hut te doen bouwen."
De houten hut werd rond 1906 ingeruild voor een met steun van zijn vader gebouwde atelierwoning, het Torenhuisje dat in de tweede wereldoorlog totaal verwoest werd. Op de fundamenten ervan verrees in 1953 de moderne woning aan het Geuldertven waar de kunstenaar eind 1971 overleed.
Kolonie
Van Mourik, die sinds 1903 permanent als kunstschilder in Plasmolen gevestigd was, haalde vrienden uit zijn academietijd in Amsterdam naar Limburg en zo ontstond een in samenstelling wisselende kunstenaarskolonie om hem heen. Die benaming voor de groep werd sinds de jaren dertig regelmatig door journalisten en kunstcritici gebezigd, maar het duurde ruim zeventig jaar voor de kolonie op bredere schaal erkenning vindt. Vanaf het ontstaan van Stichting Jacques van Mourik in 1992, legt deze verbanden met andere kunstenaarskolonies in Nederland; in 2003 toetste Trudy Sweerman-van Paridon de Plasmolense groep aan andere kunstenaarskolonies in haar doctoraalscriptie en bevestigde het beeld dat Plasmolen voldoet aan alle kenmerken van een kolonie.
In juli 2008 werd Plasmolen als kandidaat-lid van Euro-Art aangenomen; dit jaar bogen vijf deskundigen uit diverse landen zich over de historische achtergrond. Zaterdag 10 oktober a.s. wordt Plasmolen tijdens de Algemene vergadering van 2009 in het Color Hotel in het Deense Skagen officieel als nieuw lid verwelkomd door de Europese Federatie van Kunstenaarskolonies.
Plasmolen was de enige kunstenaarskolonie die in de provincie Limburg ontstond. Sinds 1900 hebben er permanent kunstenaars gewoond en hun sporen achtergelaten.
Nieuwe naam
Het KunstWeekend van 3 en 4 oktober vindt plaats onder de noemer: Kolonie uit de Schaduw. Enerzijds als verwijzing naar de positie van Plasmolen-Mook als kunstenaarsdorp. Maar niet alleen de historie wordt belicht. De hedendaagse kunstenaars in de regio treden uit de schaduw van hun illustere voorgangers door hun deelname aan de Kunstgroep Kolonie Plasmolen. Met beide groepen kunstenaars en hun werk kan het publiek kennismaken tijdens dit 6e KunstWeekend dat door Stichting Jacques van Mourik en de onlangs opgerichte Kunstgroep Kolonie Plasmolen wordt georganiseerd.
Ingezonden persbericht