CDA

06 augustus 2009 - Kamervragen

Schriftelijke vragen van kamerlid Schermers

Schriftelijke vragen van het lid Schermers aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.


1. Wat is uw commentaar op het bericht dat ook dit jaar er in de vakantieperiode onvoldoende kraamverzorging beschikbaar is? (1)


2. Kunt u bevestigen dat de helft van de vrouwen die met speciale korte MBO-opleiding is begonnen, al weer is gestopt? Zo ja, is daar dan een reden voor aan te wijzen?


3. Deelt u de mening van de Nederlandse Beroepsbond voor Kraamverzorgenden dat de kraamhulpen in opleiding te snel een te grote verantwoordelijkheid krijgen? Zo ja, is dan de kwaliteit van de wel geboden kraamzorg voldoende gewaarborgd?


4. Hoe beoordeelt u het feit dat leerling-kraamverzorgenden soms gratis werken of voor een Euro per uur?


5. Wat is uw reactie op de klantenstop die door de verschillende kraamzorgorganisaties is afgekondigd?


6. Deelt u de mening van de directeur van de kraamzorgorganisatie Careyn dat geboortehotels de oplossing zijn voor het stijgende tekort aan kraamverzorgenden? Betekent dit dan dat hierdoor ook de mogelijkheid te kiezen voor een veilige thuisbevalling wordt bedreigd?


7. Is er niet sprake van schijnveiligheid als de toegankelijkheid van het ziekenhuis vanuit een geboortekliniek slecht is geregeld, zoals blijkt uit het in het artikel aangehaalde voorbeeld? (1) AD, 6 augustus 2009

---