Actiz

6 augustus 2009

Kraamzorgtekort: beroepsvereniging slaat plank volledig mis

Verkorte kraamopleiding succesvol; relatief weinig uitval

De kraamzorgsector is hard aan het werk om het tekort aan kraamverzorgenden terug te dringen. Ruim 900 nieuw opgeleide kraamverzorgenden zijn deze zomer aan de slag gegaan. De verkorte opleiding blijkt een succesvolle stap om het kraamzorgtekort terug te dringen. Brancheorganisaties ActiZ, Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn dan ook onaangenaam verrast door de negatieve uitlatingen van de beroepsvereniging van Kraamverzorgenden (NBvK) over vermeende misstanden in de opleiding. Deze berichten zijn apert onjuist. Niet 50%, zoals NBvK beweert, maar slecht 15% van de instromers maakt de opleiding niet af.

In 2008 zijn partners in de kraamzorgsector gestart met een verkorte opleiding tot kraamverzorgende als oplossing van een driejarig plan van aanpak van het kraamzorgtekort. Dat was het antwoord op problemen met de inzet van kraamverzorgenden in de zomer van 2008. Een snelle inventarisatie van vandaag onder ActiZ-leden, die 70% van de kraamzorg leveren, leert dat circa 15% van de kraamverzorgenden in opleiding voortijdig afhaakt. Een inventarisatie onder BTN-leden levert eenzelfde beeld op. Dat is beduidend minder dan de 20% waar de sector in zijn plan van aanpak rekening mee hield en fors minder dan de 50% waarover de NBvK sprak.

De feiten
Geen van de brancheorganisaties heeft signalen ontvangen dat zorgaanbieders niet meer in staat zijn om kraamzorg te leveren. Integendeel. Door de enorme inzet van de kraamverzorgenden en de zorgaanbieders zijn er deze zomer minder problemen in de kraamzorg dan in 2008. De problemen zijn weliswaar nog niet overal opgelost, maar de resultaten van het eerste jaar van het plan van aanpak zijn veelbelovend. De negatieve media-aandacht geeft een vertekend beeld van de kraamzorgsector en schept nodeloos onrust onder cliënten. Nieuwe instromers worden op deze wijze afgeschrikt op basis van onjuiste informatie. Wat zijn de feiten? Een beperkt percentage van de instromers haakt om wisselende redenen voortijdig af. Kraamverzorgenden in opleiding krijgen zoveel mogelijk begeleiding en de vergoeding voor leerlingen in de kraamzorg kan de toets der kritiek goed doorstaan.

Plan van aanpak
In 2008 hebben ActiZ, BTN, beroepsverenigingen Sting en de NBvK, ZN en het ministerie van VWS een driejarenplan opgesteld om het tekort structureel op te lossen. De uitvoering van het plan is eind 2008 gestart. De resultaten na het eerste halfjaar zijn positief. Men kan niet verwachten dat een driejarig plan al in een half jaar het volledig eindresultaat behaalt.
ActiZ, BTN en ZN zullen contact opnemen met de NBvK om te kijken hoe zij constructief verder kunnen gaan met het plan van aanpak voor het kraamzorgtekort.