Commissie Gelijke Behandeling


Uitbreiding WGBH/CZ met primair en voortgezet onderwijs

06-08-2009

Per 1 augustus 2009 is de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische (WGBH/CZ) ziekte uitgebreid met primair en voortgezet onderwijs. U kunt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) vragen een oordeel uit te spreken over ongelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Het gaat daarbij om ongelijke behandeling in het reguliere basis en voortgezet onderwijs. Het verbod geldt niet bij de toelating tot en deelname aan speciaal onderwijs.

In het verleden kon men met zaken over geïndiceerde leerlingen terecht bij de Advies Commissie Toelating en Begeleiding (ACTB). Deze instantie is per 1 augustus 2009 opgeheven. De onderwijsconsulenten, die onder de ACTB vielen, vallen nu onder de nieuwe Stichting OSO.

Tot nu toe werden de meeste zaken over ongelijke behandeling ten aanzien van geïndiceerde leerlingen met een `rugzakje' (leerling gebonden financiering) aan de onderwijsconsulenten voorgelegd. Zij treden op als bemiddelaars. In de meeste gevallen leidt dit tot een snelle en bevredigende oplossing. De CGB wil deze werkwijze dan ook vasthouden. Daarom raadt zij aan om bij dit soort zaken eerst een onderwijsconsulent te raadplegen. Als dit niet tot een oplossing leidt, kan men altijd nog bij de CGB terecht. Niet geïndiceerde leerlingen kunnen direct naar de CGB stappen.

Meer informatie kunt u vinden in het dossier op de website. U kunt de CGB ook bellen op 030-8883888.