Ministerie van Defensie

Landmacht

Periodiek overzicht Afghanistan

6 augustus 2009, 16.00 uur

Brigadegeneraal Marc van Uhm (links) neemt het commando over. - Foto: ministerie van Defensie Deze week stond Kamp Holland in het teken van de verschillende commando-overdrachten en aflossingen, inclusief de daarbij behorende overdrachten van taken, kennis en ervaringen.

Zo begon een nieuwe Battlegroup onder leiding van luitenant-kolonel Joost Doense, kreeg het Apache-detachement in de persoon van luitenant-kolonel Pier Schipmölder een nieuwe commandant en droeg brigadegeneraal Tom Middendorp het commando over Task Force Uruzgan (TFU) over aan zijn ranggenoot Marc van Uhm. Tegelijkertijd nam civiel vertegenwoordiger Michel Rentenaar het stokje over van zijn voorganger Joep Wijnands.

TFU-militairen in gesprek met Afghanen. - Foto: ministerie van Defensie

Uitbreiding invloedssfeer De periode waarin Middendorp en Wijnands de scepter zwaaiden over de TFU kenmerkte zich door verdere uitbreiding van de invloedssfeer van ISAF en de Afghaanse overheid. In de Baluchivallei en de westelijke Deh Rashan kreeg dat gestalte door de vestiging van patrouilleposten die permanente aanwezigheid van ISAF en Afghaanse militairen garanderen. Hierdoor is de veiligheid voor de bevolking toegenomen, wat de weg heeft geëffend voor het opstarten van kleinschalige ontwikkelingsprojecten.

Uit contacten met de bevolking in deze gebieden bleek dat zij over het algemeen positief staan tegenover de ingezette veranderingen. Ook werd samen met de belangrijkste gezagsdragers in Uruzgan een plan ontwikkeld voor de beveiliging rondom de presidentsverkiezingen van 20 augustus 2009. De primaire verantwoordelijkheid voor de beveiliging daarvan ligt bij de Afghaanse veiligheidsdiensten. Training van Afghaanse militairen en politie is één van de hoofdtaken van de TFU. Een Nederlandse militair op patrouille in Uruzgan (maart 2009). - Foto: ministerie van Defensie

Patrouilles onverminderd door Ondertussen ging afgelopen week de patrouillegang van de TFU-eenheden onverminderd door. Een deel daarvan bestond ook uit het overdragen van kennis over terrein en bevolking aan de nieuwe Battlegroup. Geïmproviseerde explosieven (IED´s) blijven voor deze patrouilles de grootste bedreiging vormen.

Opnieuw werden in Uruzgan meerdere IED´s opgespoord en onschadelijk gemaakt. Ten noorden van Tarin Kowt raakten 2 militairen van de TFU gewond toen ze tijdens een voetpatrouille door een IED werden getroffen. Eén van hen is voor verdere medische verzorging teruggekeerd naar Nederland.

F-16 jachtvliegtuigen en Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse Air Task Force kwamen eenmaal in actie om ISAF-grondeenheden te ondersteunen.

Onderzoek publieke opinie Bij dit weekoverzicht is de Monitor Publieke Opinie van de maand juli toegevoegd. Dit is een maandelijks onderzoek naar steun en draagvlak voor de missie in Afghanistan.

Verwijzingen

* Monitor 'juli 2009' * Rapport | 6 augustus 2009 | pdf, 19 pagina's, 196 KB

* Kaart Uruzgan * Webpagina | 2 juli 2009 | pdf, 1 pagina, 430 KB