PvdA Rotterdam


In de media

Laatste daklozen R'dam van straat

Do 6 Aug 2009 - De telegraaf
Laatste daklozen R'dam van straat

Rotterdam is bezig de laatste tweehonderd dak- en thuislozen van straat te halen. Toen de gemeente in 2006 met haar project begon, zwierven 2900 mensen door de straten van de stad. Meer dan 2700 van hen hebben nu onderdak.

Het is de bedoeling de laatste tweehonderd voor de jaarwisseling zover te krijgen dat zij kiezen voor een ander leven. Dat is nog een hele kluif. Er zitten moeilijk bereikbare mensen bij, maar daarvoor zetten we een tandje bij, zei de woordvoerder van wethouder Jantine Kriens (Maatschappelijke Opvang) woensdag.

Een dak boven het hoofd is de eerste stap op de weg omhoog. De meesten komen in eerste instantie in een zorginstelling, omdat ze verslaafd zijn aan drugs of alcohol. Later kunnen ze naar een woongemeenschap of zelfstandig gaan wonen. De tweede stap is een dagbesteding, de derde het bieden van perspectief om terugval te voorkomen.

Van de 2700 mensen die het leven op straat vaarwel hebben gezegd, verkeert bijna de helft in een stabiele situatie, waarbij de verslaving onder controle is. Voor moeilijk behandelbaren is er ook nog de Time Out Voorziening van Stichting Ontmoeting. Per jaar gaan er tachtig naar een instelling in Hummelo. Daar krijgen ze een intensieve begeleiding en doen werkervaring op.

De opvang in Hummelo kost de gemeente ruim 5000 euro per persoon. Reden voor Leefbaar Rotterdam raadslid Dries Mosch voor vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Hij vergelijkt de prijs die Rotterdam per dag betaalt voor een (voormalige) dak- of thuisloze met een verblijf in een luxe suite in een vijfsterrenhotel. Leefbaar Rotterdam vindt dat de belastingbetaler niet hoort op te draaien voor vakanties van daklozen.

Volgens Kriens is de opvang en begeleiding in Hummelo meer dan de helft goedkoper dan eenzelfde behandeling betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Bovendien werkt hij heel goed, aldus de wethouder.

Rotterdam is niet de enige stad die het probleem van de dak- en thuislozen aanpakt. Ze doet dat samen met Amsterdam, Den Haag en Utrecht en het Rijk in het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang. Iedereen wordt individueel bekeken en krijgt een intensieve op hem of haar gerichte aanpak.