Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa legt boete op voor het verstrekken van onjuiste en onvolledige informatie bij een fusiemelding

20-09 / 06-08-2009

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een boete van 468.000 euro opgelegd aan frisdrankenproducent Refresco Holding B.V. (Refresco) voor het verstrekken van onjuiste en onvolledige productiegegevens bij haar melding in september 2008 om Schiffers Food B.V. over te nemen.

Het verstrekken van onjuiste en onvolledige informatie leidt tot een ernstige ondermijning van de effectiviteit van het concentratietoezicht van de NMa. De verantwoordelijkheid om de juiste en volledige gegevens te verstrekken ligt bij de onderneming. Refresco gaf pas in derde instantie de juiste gegevens aan de NMa. Uit die gegevens bleek onder meer dat de productiecapaciteit van Refresco ten opzichte van de gegevens die aanvankelijk waren ingediend substantieel groter was. Er geldt voor de NMa een korte termijn om aan de hand van een melding te beoordelen of voor een concentratie een vergunning is vereist. Daarom is het van belang dat bij de melding zodanige gegevens worden verstrekt die tot een adequate en rechtmatige beoordeling kunnen leiden. In het bijzonder gaat dit op voor gegevens over de markten die door de overname worden beïnvloed. Deze zijn zeer essentieel voor de beoordeling van een concentratie.

Het is de eerste keer dat de NMa een boete oplegt op basis van de uitgebreidere boetebevoegdheden die van kracht zijn geworden met het wijzigen van de Mededingingswet op 1 oktober 2007. De maximale boete voor het verstrekken van onjuiste of onvolledige gegevens is hierdoor verhoogd van 22.500 naar 450.000 euro of, als dat meer is, ten hoogste
1 procent van de omzet van de onderneming. De wereldwijde omzet van Refresco over het jaar 2008 bedroeg 1,2 miljard euro. De boete, die nu aan Refresco is opgelegd, is onder meer gebaseerd op de Nederlandse omzet van Refresco en op het feit dat de NMa de overtreding ernstig vindt. De toepassing van de boeterichtsnoeren leidt in dit geval tot een boete van 468.000 euro. Dat is 0,22 procent van de Nederlandse omzet.

De openbare versie van het besluit verschijnt binnenkort - na een vertrouwelijkheidstoets - op de website van de NMa (www.nmanet.nl).