Rathenau Instituut

Onthoudt de burger geen slecht weer gesprek

Rinie van Est van het Rathenau Instituut schreef een reactie op het artikel `Is het echt zo erg gesteld met het klimaat?' in het NRC. Volgens schrijver Bjørn Lomborg kloppen de media het probleem van de opwarming van de aarde op. Deze analyse klopt in ieder geval niet voor Nederland, schrijft Rinie.

Schuwe berichtgeving
"Volgens de enquête 21minuten staat klimaatverandering zelfs niet in de top tien van onderwerpen waar Nederlanders zich het meeste zorgen over maken. Daarnaast berichten de Nederlandse media eerder te schuw dan te extreem over klimaatverandering.

In het internationale klimaatbeleid is er een brede overeenstemming dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot twee graden. Daarboven vreest men voor onomkeerbare effecten, zoals verlies van landbouwgronden. In maart van dit jaar bespraken 2500 wetenschappers de laatste inzichten. Recente metingen van de CO2-concentraties in de atmosfeer blijken aan te sluiten bij het IPCC scenario dat uitgaat van een temperatuurstijging van vier graden.

Goed informeren
Hebben deze sombere conclusies in Nederland geleid tot voorpaginanieuws en wekenlang discussies op de opiniepagina's? Dus niet. Daarmee wordt de burger tekort gedaan. Burgers hebben er namelijk recht op goed geïnformeerd te worden over het klimaatdebat, inclusief sceptische geluiden, de kans op extreme scenario's en alle onzekerheden vandien.

Het klimaatdebat in al zijn grilligheid op een correcte manier weergeven heeft niets te maken met bangmakerij, maar met het serieus nemen van de burger. Laat burgers zelf beslissen of ze wakker liggen van het klimaatprobleem of niet. Dat hoeft Lomborg, maar ook de krant echt niet voor ons te doen.

Rinie van Est
Rathenau Instituut"