Gemeente Nijmegen

Luchtfoto's van hete en koele plekken in Nijmegen en Arnhem


06/08/2009

Uitgerust met een infrarood camera gaat een vliegtuig vandaag, donderdag 6 augustus, een hitte-scan maken van Nijmegen, Arnhem en het tussenliggend gebied. De scan brengt in beeld waar `t het heetst is en waar het koel blijft. Steden warmen het meest op en binnen steden zijn er plekken, waar de temperatuur het sterkst oploopt. De scanbeelden verschaffen Nijmegen en Arnhem informatie, op welke stedelijke plekken `afkoelingsmaatregelen' nodig zijn, zoals de aanleg van groene daken, meer openbaar groen en water, gebruik van duurzame energie, hergebruik van energie e.d.

De luchtopnamen worden op 4 km hoogte gemaakt door Dakwacht BV als onderdeel van het Europese project tegen klimaatverandering Future Cities, gesponsord door de Europese Unie. Alterra, het kennisinstituut voor groene ruimte van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, heeft de leiding over de uitvoering van het project. De Stadsregio Arnhem Nijmegen en de gemeenten Arnhem en Nijmegen doen mee aan Future Cities. Het vliegtuig stijgt op van Weeze Airport om tussen circa 21.30 en 23.00 uur opnamen te maken. Op dat tijdstip zijn de `hot spots' het best in beeld te brengen. Voor deze vluchtdag is gekozen, omdat de dagtemperatuur al dagen hoog is en de hemel donderdagavond naar verwachting vrijwel onbewolkt is. Als dit niet het geval is, wordt de vlucht uitgesteld.

De hitte-beelden zijn belangrijk om tijdig maatregelen in het belang van de stedelijke bevolking te kunnen uitvoeren. Als gevolg van de klimaatverandering worden de weersomstandigheden extremer: het zal bijvoorbeeld vaker en langer erg warm en droog worden. Steden hebben naar verhouding veel verhard en donkergekleurd oppervlak: daken en straten. Asfalt, steen en beton nemen overdag veel warmte op en raken die 's nachts niet kwijt. Verkeer, bedrijvigheid en apparaten als airco's dragen ook bij aan de opwarming.

Hierdoor ontstaan in steden steeds vaker `hitte-eilanden': plekken waar de temperatuur bij warm weer en bij een hittegolf 5 tot 8 graden hoger kan liggen dan in andere stadsdelen en in landelijk gebied. Dat is slecht voor de gezondheid en leefbaarheid. Het leidt tot een onaangenaam werk- en verblijfklimaat.

De luchtfoto's zullen laten zien, waar de `hitte-eilanden' in de Stadsregio liggen. De gebruikte techniek is dezelfde waarmee de gemeente Nijmegen in februari 2008 het energieverlies via daken in kaart bracht. De kaart van hete en koele plekken zal ook laten zien, waar het nuttig kan zijn om maatregelen te nemen. Er zijn allerlei voorzieningen mogelijk om de temperatuur omlaag te brengen: de toepassing van vegetatiedaken en witte dakbedekking, de opslag van koude en warmte om gebouwen mee te koelen of te verwarmen, de aanleg van fonteinen en andere waterpartijen enzovoorts.

De gemeenten Arnhem en Nijmegen stimuleren voorzieningen als de aanleg van natuurlijk groene daken en de vergroening van de binnenstad.