Doekle Terpstra onderzoekt klimaatverandering in India

06/08/2009 10:53

ICCO

Doekle Terpstra, voorzitter van ICCO, en Jack van Ham, directeur van ICCO, reizen van 11 t/m 16 augustus door India. Daar zullen ze zich verdiepen in de effecten van klimaatverandering voor mensen in ontwikkelingslanden. Ook bezoeken zij lokale initiatieven om klimaatverandering tegen te gaan en beter om te gaan met de wijzigende situatie.

De ICCO-vertegenwoordigers maken de reis in de aanloop van de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Kopenhagen eind dit jaar. Na jaren van onderhandelen wordt dan een internationaal klimaatverdrag getekend. India is één van de belangrijkste spelers in het klimaatdebat.

Tijdens de reis brengen Van Ham en Terpstra onder andere een bezoek aan projecten van de Indiase organisatie Reds, die zich inzet voor de dalits. Reds ontving afgelopen week het nieuws dat zij het derde armoedebestrijdingsproject ter wereld is dat gaat deelnemen aan de CO2-emissiehandel. Daarmee kan Reds 60.000 families van ledlampen voorzien, en tegelijk de uitstoot van CO2 verminderen.

Ook ontmoet de delegatie Rajendra Pachauri, voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change. Dit VN-panel won in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede samen met Al Gore, vanwege de bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering.

Doekle Terpstra zal een weblog bijhouden van de reis op www.fairclimate.nl en www.klimaatbelofte.nl. Jack van Ham zal na de reis verslag doen van zijn ervaringen.

India kent een toplaag van rijken, maar het merendeel van de bevolking is straatarm. Zo'n 300 miljoen Indiërs leven van minder dan een euro per dag. India heeft al te kampen met onvoorspelbare moessons.

Door de stijging van de zeespiegel zou het land volgens een studie van Greenpeace ongeveer 45 miljoen klimaatvluchtelingen kunnen krijgen. Tegelijk produceert het dichtbevolkte India 8 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en neemt daarmee de vijfde plaats in.

ICCO voor een fair klimaat

ICCO zet zich met FairClimate in voor een rechtvaardig klimaat, zowel voor mensen in Nederland als in ontwikkelingslanden. Zij roept mensen in Nederland dit te steunen door de klimaatbelofte te tekenen op www.klimaatbelofte.nl. ICCO is lid van de HIER campagne.





http://www.icco.nl