Gemeente Son en Breugel


Gemeente wil watervijvers aanleggen in Dommeldal bij Breugel

Om het water te beheersen en afwatering op de Dommel in fases te kunnen reguleren, heeft de gemeente 25 overstorten. Dat zijn ondergrondse bassins waar een tijdelijk teveel aan regenwater kan worden bewaard. Het water kan in een later stadium alsnog via het rioolstelsel worden afgewaterd op de Dommel.

Voor tijden waarin regenval lang aanhoudt is méér opslagcapaciteit nodig dan de bestaande overstorten. Om tegemoet te komen aan die tijdelijke opslagbehoefte van hemelwater, start de gemeente in samenwerking met het waterschap een waterproject om te komen tot een noodvoorziening in de vorm van een tweetal zogenaamde retentievijvers.

Deze vijvers zijn gepland in het Dommeldal ter hoogte van de Veerstraat en de Beemdstraat.

De komende maanden volgen onderzoek en gesprekken met deskundigen, belangenorganisaties en omwonenden hoe deze vijvers, in samenspraak met elkaar, kunnen worden aangelegd. Hoe komen ze eruit te zien, welke rol vervullen deze vijvers voor de leefbaarheid van Son en Breugel?

Voor de aanleg is een aanpassing van het bestemmingsplan nodig. De procedure hiervoor is lang en loopt tot de zomer van 2010. De daadwerkelijke aanleg van de vijvers wordt in 2011 verwacht.