Gemeente Zoetermeer

Advies om gebruik van carports/balkons te beperken vervallen

Op de adressen Radijsakker nummers 32 en 34 zijn onlangs de carports/balkons boven de ingang naar de woning ingestort tijdens onderhoudswerkzaamheden. Hierover heeft de gemeente donderdag 30 juli een brief bezorgd bij de bewoners van de woningen van hetzelfde type. Hierin werd geadviseerd de balkons niet te gebruiken in afwachting van nader onderzoek. Op vrijdag 31 juli heeft dit nader onderzoek door bouw- en woningtoezicht plaatsgevonden. Er blijkt geen direct gevaar voor instorting voor de balkons van de andere woningen. Het advies om het gebruik van de balkons te beperken komt dan ook te vervallen.

In een brief die woensdag 5 augustus bij de bewoners van de betreffende woningen in de wijken Seghwaert en de Leyens wordt bezorgd, staat onder meer:
Alhoewel de staat van onderhoud bij het merendeel van de woningen in orde is, kent de uitvoering van de constructie een aantal kwetsbare punten. Hierdoor bestaat er risico op waterintreding met als gevolg: houtrot in de constructie. De woningen hebben een leeftijd van ca 25 jaar. De leeftijd in combinatie met het optreden van houtrot maken dat binnen afzienbare tijd groot onderhoud aan de carports/balkons nodig zal zijn. Bij enkele woningen heeft dit onderhoud reeds plaats gevonden. Maar bij een aantal woningen is het gewenst op korte termijn onderhoud te laten verrichten aan bepaalde aangetaste constructiedelen. De betrokken eigenaren worden hierover apart geïnformeerd.
Bij normaal gebruik van het balkon/carport is er geen direct gevaar. Desondanks worden de bewoners er op gewezen dat ze als eigenaar in gevolge de Woningwet de verantwoordelijkheid hebben om, waar dat nodig is, voorzieningen te treffen die het ontstaan van gevaar voor de veiligheid van personen moet voorkomen. De gemeente adviseert de bewoners dan ook om regelmatig een bouwkundige controle van hun woning te laten uitvoeren en onderhoudswerkzaamheden aan de bouwconstructie door een erkend aannemingsbedrijf te laten doen. Alhoewel tijdens het onderzoek door de gemeente de grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht, is de gemeente niet aansprakelijk voor de gevolgen van conclusies en of aanbevelingen zoals verwoord in de brief. De staat van onderhoud van een woning blijft de verantwoordelijkheid van de eigenaar van die woning.

Bij de brief is een bijlage met een foto van de plek waar intreding van water kan plaatsvinden. Bij onderhoudswerkzaamheden kan deze zwakke plek worden weggenomen door de waterkerende beplating (rabatdelen) verder door te trekken, dan wel de loodloketten wat ruimer om te zetten.
De gemeente heeft een digitale versie beschikbaar van de constructietekening, zoals deze aanwezig is in het gemeentelijk archief. Deze tekening is op te vragen door een e-mail te sturen aan m.j.de.rijke@zoetermeer.nl, of A.Burger@zoetermeer.nl o.v.v. âconstructietekening carportâ.