Ingezonden persbericht


NIET BESTEMD VOOR PUBLICATIE OF VERSPREIDING IN OF NAAR DE VERENIGDE STATEN, CANADA,

JAPAN OF AUSTRALIË

PERSBERICHT Corporate Communications

CONTACT TELEFOON

David Brilleslijper (+31) 20 594 44 88

Amsterdam, 6 augustus 2009

VOORBEREIDINGEN VOOR VERKRIJGEN BEURSNOTERING GESTART

SOLIDE WINST DELTA LLOYD GROEP
RUIME VERDUBBELING RESULTAAT NAAR 379 MILJOEN IN EERSTE HALFJAAR

EIGEN VERMOGEN STIJGT 0,7 MILJARD NAAR 4,0 MILJARD

KERNPUNTEN DELTA LLOYD GROEP IN EERSTE ZES MAANDEN VAN 2009


· Mogelijke beursnotering versterkt basis voor strategische ambities
· Resultaat voor belastingen ruim verdubbeld: 379 miljoen (2008: 147 miljoen)
· Nettoresultaat stijgt fors: 227 miljoen (2008: 151 miljoen)
· Focus op marge, kosten en goed risicomanagement brengen winstherstel
· Bruto premie-inkomen 2,8 miljard, 21% onder niveau van 2008 ( 3,5 miljard)
· Beheerd vermogen stijgt naar 69,7 miljard (2008: 68,2 miljard)
· Toename spaartegoed naar 5,3 miljard (2008: 4,0 miljard)
· Delta Lloyd met project Holland Fonds en 5% deelnemingen nadrukkelijk actief als belegger in Nederlandse ondernemingen
· Solvabiliteit: 244%

Bestuursvoorzitter Niek Hoek: "Met deze goede resultaten laat Delta Lloyd Groep zien dat we doen wat we beloven. Met een toename van ons resultaat en de sterke kapitaalspositie bewijzen wij dat onze prudente aanpak loont. Wij hebben onze beleggingsportefeuille goed ingedekt tegen de risico's in de financiële markten en profiteren van de kansen die de huidige ontwikkelingen bieden. Onze sterke positie stelt ons in staat een eigen koers te varen in de discussie over de vernieuwing van de financiële wereld."

Het resultaat voor belastingen verdubbelt ruim naar 379 miljoen, het nettoresultaat komt op
227 miljoen. Dit is inclusief 438 miljoen verplichte afboekingen (impairments) op ongerealiseerde waardedalingen van de beleggingsportefeuille die voornamelijk in de tweede helft van 2008 zijn ontstaan en waarvan in de eerste helft van 2009 de marktwaarde niet of nog niet volledig is hersteld. De Belgische verzekeringsactiviteiten dragen sterk bij aan het goede resultaat; de integratie van Swiss Life Belgium en Delta Lloyd Life verloopt vlot en succesvol.

Het bruto premie-inkomen van Delta Lloyd Groep is met 21% gedaald tot 2,8 miljard. Vooral Leven staat onder druk; het premie-inkomen daalt 29% tot 1,9 miljard. De marktomstandigheden zijn veranderd, waardoor het hoge niveau van met name koopsomproductie van 2008 niet behaald wordt. Bij OHRA en in Duitsland en België stijgt het premie-inkomen Leven. Het bruto premie-inkomen Schade stijgt met 4% naar 830 miljoen, onder meer doordat bij ABN AMRO Verzekeringen weer duidelijk de focus ligt op klanten en commercie. De nieuwe hypotheekproductie in Nederland en België stijgt 7% tot 887 miljoen. In de Nederlandse markt, die sterk afneemt, groeit het marktaandeel van Delta Lloyd Bank naar 1,8%. In België is het marktaandeel hypotheken gegroeid naar 2,9%.

Het eigen vermogen van Delta Lloyd Groep stijgt met 21% naar 4,0 miljard (ultimo 2008: 3,3 miljard). De solvabiliteit (exclusief bank) is 244%. De BIS ratio van de Bank is 11,1%. De kredietwaardigheid van de Groep blijft hoog, de S&P rating is AA- (negative outlook).

BLAD Amstelplein 6

1/13 Postbus 1000 www.deltalloydgroep.com
1096 BC Amsterdam cc@deltalloyd.nl





PERSBERICHT
Halfjaarcijfers 2009 Delta Lloyd Groep

VOORBEREIDINGEN VOOR VERKRIJGEN BEURSNOTERING GESTART

Delta Lloyd Groep is verheugd bekend te maken dat zij samen met Aviva is gestart met de voorbereidingen voor het verkrijgen van een eigen notering van Delta Lloyd Groep aan NYSE Euronext Amsterdam, een en ander onder voorbehoud van geschikte marktomstandigheden.

Bestuursvoorzitter Niek Hoek: "Met een zelfstandige beursnotering zetten wij een nieuwe stap die past in de ontwikkeling van Delta Lloyd Groep. Een beursgang kan de groeistrategie van Delta Lloyd Groep ondersteunen, de strategische flexibiliteit vergroten en ons profiel en merk verder versterken. Deze stap creëert langetermijnwaarde voor de aandeelhouders van zowel Aviva als voor onze toekomstige aandeelhouders. Delta Lloyd Groep is een solide bedrijf met een sterke financiële positie en een beursgang geeft ons ruimte een rol te spelen in de marktconsolidatie die we in Nederland en België voorzien."

Gezien de zelfstandige positie die Delta Lloyd Groep inneemt binnen het Aviva concern zijn Aviva en Delta Lloyd Groep van mening dat een beursgang de juiste volgende stap is en in het belang is van beide ondernemingen. Als onderdeel van de beursnotering is Aviva voornemens een minderheid van haar huidige aandelenbelang in Delta Lloyd Groep te verkopen via een beursgang. Hoewel de voorbereidingen zijn gestart, dient definitieve besluitvorming over de beursgang nog plaats te vinden.

DELTA LLOYD GROEP IN DE EERSTE ZES MAANDEN VAN 2009

Kerncijfers Delta Lloyd Groep
(in miljoenen euro) Halfjaar Halfjaar Mutatie
2009 2008

Resultaat voor belastingen 379 147 158% Netto resultaat 227 151 50% Totale baten 3.217 4.149 -22% Bruto premie-inkomen1 2.767 3.522 -21%
- waarvan bruto premie-inkomen Nederland 2.186 3.099 -29% Eigen vermogen (vergeleken met ultimo 2008) 3.960 3.286 21%

Goed resultaat: ruim verdubbeling ten opzichte van 2008 Delta Lloyd Groep toont een sterk herstel van de resultaten in de eerste zes maanden van 2009. De focus op risicomanagement werpt opnieuw vruchten af en de Groep behoudt zijn sterke positie in de Nederlandse en Belgische markt. In Duitsland blijven de marktomstandigheden moeilijk en vormt de geringe schaalgrootte een belemmering voor rendabele bedrijfsvoering.

De verdubbeling van het resultaat voor belastingen naar 379 miljoen is het gevolg van de toegenomen operationele winstgevendheid door verlaging van kosten en van rente- en waarderingseffecten.


1 Delta Lloyd Groep Zorgverzekeringen is per 1 januari 2009 overgegaan naar CZ Groep. In de vergelijkende cijfers 2008 zijn de zorgpremies niet meegenomen.

NIET BESTEMD VOOR PUBLICATIE OF VERSPREIDING IN OF NAAR DE VERENIGDE STATEN, CANADA,

JAPAN OF AUSTRALIË
BLAD

2/13





PERSBERICHT
Halfjaarcijfers 2009 Delta Lloyd Groep

Waardering op marktwaarde
Delta Lloyd Groep waardeert haar balans al sinds 2005 op marktwaarde. Hierdoor zijn zowel de beleggingen als de verzekeringsverplichtingen van de Groep volledig transparant. De rentecurve die Delta Lloyd Groep gebruikt voor het waarderen van haar verzekeringsverplichtingen is afgeleid van collateralised AAA bonds uit de Euro zone. Deze curve is naar het oordeel van Delta Lloyd Groep representatief voor de aard van de verplichtingen van Delta Lloyd Groep en voor de ontwikkelingen in de financiële markten. Delta Lloyd Groep beschermt haar klanten en aandeelhouders op adequate wijze tegen economische risico's. Ook in de eerste helft van 2009 heeft het risicomanagement goed gefunctioneerd. De risico's op een sterke waardedaling van aandelen en op een sterke daling van de lange rente zijn grotendeels begrensd.

De onrust op de financiële markten is afgenomen, maar heeft nog zijn weerslag op de waardering van de vastrentende portefeuille van Delta Lloyd Groep. Deze zeer solide samengestelde portefeuille van in totaal 19,3 miljard is samengesteld uit staatsobligaties en bedrijfsobligaties met voornamelijk een AAA en AA rating. Door zijn samenstelling vormt de portefeuille een zeer stevig fundament voor de goede financiële positie van de Groep. De credit spreads nemen af, maar het effect ervan op de waarde van de vastrentende portefeuille is dit halfjaar nog 326 miljoen negatief. Afboekingen (impairments) vanwege niet gerealiseerde beleggingsverliezen bedragen 438 miljoen.

Nettoresultaat
Door relatief hoge belastinglasten komt het nettoresultaat uit op 227 miljoen. De verliezen op niet gerealiseerde waardedalingen in 5% deelnemingen komen niet in aanmerking voor compensatie, daar deze deelnemingen vrijgesteld zijn van belastingen. De belastingdruk is daarmee 40%.

Vermogenspositie en solvabiliteit
Het eigen vermogen is 4,0 miljard; de ontwikkeling ervan sinds ultimo 2008 ( 3,3 miljard) toont solide herstel. De stijging is het gevolg van de toename van het nettoresultaat en waarderingseffecten. De solvabiliteit van Delta Lloyd Groep onder IFRS (exclusief bankactiviteiten) is ten opzichte van ultimo 2008 (190%) gestegen naar 244%. Daarmee is de kapitaalspositie van de Groep in de huidige omstandigheden zeer sterk. De solvabiliteit onder Wft bedraagt 177%. De solvabiliteit onder IFRS van Delta Lloyd Leven bedraagt 333%. Delta Lloyd Groep heeft een hoge kredietwaardigheid. Standard & Poor's heeft per 10 maart 2009 de status van Delta Lloyd gesteld op AA- (negative outlook).

Kostenniveau gedaald
De eind 2008 aangekondigde kostenbesparingen hebben duidelijk resultaat. De ingestelde vacaturestop, terughoudendheid in projecten en het sterk terugbrengen van extern personeel hebben het kostenniveau doen dalen. Zo zijn de kosten voor inhuur van extern personeel gehalveerd. Verder is besloten tot het niet uitkeren van variabele beloningen over het jaar 2008 aan management, directie en Raad van Bestuur.

Team Delta Lloyd in de Volvo Ocean Race 2008-2009
De Volvo Ocean Race is voor Delta Lloyd Groep een succesvolle onderneming geweest. Het veilig volbrengen van de zwaarste zeilrace om de wereld is geslaagd zonder onoverkomelijke problemen. De Volvo Ocean Race heeft Delta Lloyd een grote zichtbaarheid opgeleverd in de media en bij haar relaties en klanten. Het unieke evenement bleek een goed platform voor relatiemarketing.

NIET BESTEMD VOOR PUBLICATIE OF VERSPREIDING IN OF NAAR DE VERENIGDE STATEN, CANADA,

JAPAN OF AUSTRALIË
BLAD

3/13





PERSBERICHT
Halfjaarcijfers 2009 Delta Lloyd Groep

Medewerkers
Het aantal medewerkers op voltijds-basis is met 6% gedaald tot 6.302 FTE (ultimo 2008: 6.674). Het aantal tijdelijke medewerkers bedraagt 602 FTE. Dit brengt het totaal op 6.904 FTE (2008: 7.753 FTE). De afname komt door het sterk terugbrengen van externe medewerkers en door het overgaan van de Zorg medewerkers naar CZ Groep. Per 1 juli treden 143 medewerkers in dienst van Delta Lloyd Groep als gevolg van de keuze de IT dienstverlening te insourcen.

RESULTATEN NAAR ACTIVITEITEN - VERZEKERINGEN

Verzekeringsactiviteiten
(in miljoenen euro) Halfjaar Halfjaar Mutatie 2009 2008

Totaal bruto premie-inkomen 2.767 3.522 -21%

Nederland 2.186 3.099 -29% België 297 225 32% Duitsland 283 198 43%

Verzekeringsresultaat voor belastingen 409 178 130%

Met de verzekeringsactiviteiten boekt Delta Lloyd Groep een resultaat van 409 miljoen, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2008. Het bruto premie-inkomen daalt ten opzichte van het recordjaar 2008 doordat de marktomstandigheden zijn gewijzigd. Dit geldt ook voor individueel Leven, waar de invloed van de fiscale bankspaarvormen zichtbaar is. De schademarkt kenmerkt zich door hevige concurrentie in autoverzekeringen en afgenomen vraag naar woonproducten en zakelijke verzekeringen.

LEVEN

Levenactiviteiten
(in miljoenen euro) Halfjaar Halfjaar Mutatie 2009 2008 %

Totaal bruto premie-inkomen Leven 1.937 2.722 -29% Nederland 1.387 2.299 -40% België 266 225 18% Duitsland 283 198 43%

Levenresultaat

- op IFRS basis (voor belastingen) 400 153 161%
- op MCEV basis (LEOR, na belasting) 278 7 nm

Het resultaat van Leven op basis van IFRS is meer dan verdubbeld ten opzichte van het halfjaar 2008, door betere marges en waarderingseffecten. Op MCEV basis is een zeer forse stijging gerealiseerd van het resultaat, de LEOR is 278 miljoen (2008: 7 miljoen).

NIET BESTEMD VOOR PUBLICATIE OF VERSPREIDING IN OF NAAR DE VERENIGDE STATEN, CANADA,

JAPAN OF AUSTRALIË
BLAD

4/13





PERSBERICHT
Halfjaarcijfers 2009 Delta Lloyd Groep

Door de moeilijke marktomstandigheden staat het bruto premie-inkomen onder druk; het bruto premie-inkomen Leven daalt 29% ten opzichte van het wel zeer goede eerste halfjaar van 2008, waarin verwerving van collectieve contracten gepaard ging met grote eenmalige koopsommen. Er is nu grote terughoudendheid bij ondernemingen en pensioenfondsen voor het aangaan van nieuwe collectieve contracten. Een belangrijke factor is de sterk gedaalde dekkingsgraad van veel pensioenfondsen. Dit vormt nu vaak een probleem voor de overstap naar een verzekeraar. Nieuwe mogelijkheden voor contracten worden kritisch bekeken; voor Delta Lloyd gaat marge boven volume. Leven individueel ziet de gevolgen van de sterk gedaalde populariteit van individuele producten en de afname van het aantal woningtransacties heeft een negatieve invloed op hypotheekgerelateerde producten. Bij OHRA steeg het premie-inkomen door toename van direct ingaande lijfrentes. De vraag naar bancaire spaarproducten neemt toe. Dit biedt kansen voor Delta Lloyd Bank die hierin nauw samenwerkt met Delta Lloyd Verzekeringen. In de loop van het jaar zal Erasmus Leven juridisch fuseren met Delta Lloyd Leven; het merk blijft vooralsnog vanuit Rotterdam actief in de levenmarkt.

Duitsland en België behalen forse groei in premie-inkomen. De schaalvergroting in België is zichtbaar in een stijging van premie-inkomen van 18%. Het bruto premie-inkomen in Duitsland stijgt 43% tot 283 miljoen. Voor een rendabele bedrijfsvoering bij Delta Lloyd Duitsland is het van groot belang kosten te besparen en zich te richten op producten waar men het beste in is. Delta Lloyd Duitsland zal op deze wijze niet meer als full service verzekeraar actief zijn, maar met een duidelijker profiel in de markt focus aanbrengen op leven-, pensioen- en arbeidsongeschiktheidsproducten. Dit betekent ook dat de organisatie ingekrompen wordt met 230 medewerkers, een derde van het totaal.

Samenstelling MCEV
(in miljoenen euro) 30.06.2009 31.12.2008 Mutatie

MCEV 4.120 3.407 21%


- Waarde huidige Levenportefeuille 1,927 1.672 15%
- Verwachte waarde van toegekende -446 -355 26% opties en garanties

- Eigen vermogen Levenbedrijven 2.639 2.090 26% (marktwaarde)

De Markt Consistente Embedded Value (MCEV) geeft een inzicht in de waarde van de Levenactiviteiten, de belangrijkste activiteit van Delta Lloyd Groep. De MCEV stijgt door aanpassingen in de economische omstandigheden onder invloed van de rentestijging gedurende de eerste helft van 2009.
NIET BESTEMD VOOR PUBLICATIE OF VERSPREIDING IN OF NAAR DE VERENIGDE STATEN, CANADA,

JAPAN OF AUSTRALIË
BLAD

5/13





PERSBERICHT
Halfjaarcijfers 2009 Delta Lloyd Groep

Nieuwe productie Leven
(in miljoenen euro) Halfjaar Halfjaar Mutatie 2009 2008

Totaal NAPI2 Delta Lloyd Groep 222 293 -24% Nederland 153 237 -35% België 47 42 12% Duitsland 22 13 70%

New business

- Waarde nieuwe jaarlaag (MCEV) 9 -45.5 n.m.
- Contante waarde nieuwe premies (PVNBP) 2.050 2.881 -29%
- Marge nieuwe productie 0,4% -1,6% 2,0pp

NAPI daalt met 24% tot 222 miljoen, vooral door de marktontwikkelingen binnen de Nederlandse Levenactiviteiten waar minder collectieve contracten gesloten worden. Duitsland en België laten een stijgende NAPI zien ten opzichte van 2008. In Duitsland komt dat door een succesvol eenmalig premie product dat qua klantrendement aantrekkelijk is gepositioneerd en in België door twee goedlopende garantieproducten (zowel eenmalig als jaarlijkse premie).

De waarde van de nieuwe productie voor de kernactiviteiten in Nederland en België bedraagt 24,4 miljoen. De marge nieuwe productie is positief en laat een duidelijke verbetering zien ten opzichte van de eerste helft van 2008. Door de overgang naar Markt Consistente Embedded Value mag in de waarde van de nieuwe jaarlaag geen rekening meer worden gehouden met een risicopremie voor niet-vastrentende waarden, zoals binnen EEV wel gebeurde.

SCHADE

Schadeactiviteiten
(in miljoenen euro) Halfjaar Halfjaar Mutatie 2009 2008 %

Bruto premie-inkomen Schade 830 799 4%

Schaderesultaat voor belastingen 9 42 -79%

De markt voor auto- en woonverzekeringen wordt geraakt door de effecten van de economische crisis. Bovendien blijft de concurrentie hevig waardoor de marges klein zijn, een reden om nog meer aandacht te geven aan klantbehoud. Ook in de zakelijke schademarkt is de recessie zichtbaar. Het bruto premie-inkomen Schade steeg, maar nieuwe productie blijft achter vergeleken met 2008. ABN AMRO Verzekeringen presteert goed en maakt na de onzekerheden ten aanzien van het voortbestaan van de joint venture met ABN AMRO Bank weer volop gebruik van het grote klantpotentieel. De Schade activiteiten in België hebben een bruto premie-inkomen van 31 miljoen.


2 Nieuwe productie Leven wordt uitgedrukt in NAPI bestaande uit 100% van de jaarpremies en 10% van de eenmalige premies.
NIET BESTEMD VOOR PUBLICATIE OF VERSPREIDING IN OF NAAR DE VERENIGDE STATEN, CANADA,

JAPAN OF AUSTRALIË
BLAD

6/13





PERSBERICHT
Halfjaarcijfers 2009 Delta Lloyd Groep

De totale schadelast steeg licht door hogere claims en lagere marge; de COR bedraagt 99,1%. Het schaderesultaat daalt tot 9 miljoen, voornamelijk veroorzaakt door de verplichte afboekingen (impairments) van 49 miljoen op ongerealiseerde waardedalingen van de beleggingsportefeuille.

Delta Lloyd heeft per 1 januari 2009 vrijwel de gehele Nederlandse portefeuille Fraude- en Geldverzekeringen overgenomen van Nationale Borg-Maatschappij. Dit versterkt de positie van Delta Lloyd in de zakelijke schademarkt. De portefeuille van Erasmus Schade Zakelijk zal per
1-1-2010 volledig worden geïntegreerd in Delta Lloyd Schade.

RESULTATEN NAAR ACTIVITEIT ­ BANKIEREN

bankactiviteiten
(in miljoenen euro) Halfjaar Halfjaar Mutatie
2009 2008

Netto baten 98 105 -7% Resultaat voor belasting -5 7 n.m.

Hypotheekportefeuille3 14.237 14.023 2%
- Nederland 10.262 10.221 0%
- België 3.241 3.061 6%
- Duitsland 733 741 -1%

Nieuwe hypotheekproductie 887 827 7%
- Nederland 606 572 6%
- België 281 255 10%

Het resultaat van de bank werd negatief beïnvloed door impairments in de beleggingsportefeuille en door de waardeontwikkeling van rentederivaten. De hypotheekmarkt is de afgelopen maanden in omvang afgenomen. Er zijn in de periode september 2008-juni 2009 in Nederland 40% minder hypotheken afgesloten. Delta Lloyd Bank profiteert echter van de afname van het aantal aanbieders en versterkt zijn positie. Sinds eind 2008 is het marktaandeel in Nederland met 30% gegroeid tot 1,8%. In België is het marktaandeel inmiddels 2,9%. De nieuwe hypotheekproductie in Nederland en België is 7% gestegen naar 887 miljoen. Ook de rentemarge is verbeterd. De daling in het aantal beleggingstransacties leidt tot lagere fee- en commissie-inkomsten. In België groeit de portefeuille zakelijke en particuliere kredieten (waaronder hypotheken), wat bijdraagt aan de gestegen rente inkomsten.

Sparen heeft bij klanten van Delta Lloyd Bank in deze tijd duidelijk de voorkeur boven beleggen. De omvang van de spaartegoeden in Nederland en België steeg dan ook naar 5,3 miljard (2008:
4,0 miljard). Vooral de nieuw geïntroduceerde deposito's zijn populair. In België levert de introductie van internetsparen een belangrijke bijdrage. Het belegd vermogen neemt af tot 4,9 miljard (2008: 6,6 miljard). Door de sterke concurrentie zijn de spaartarieven vooral in Nederland onnatuurlijk hoog geweest, Delta Lloyd Bank is daar slechts beperkt in meegegaan. De nieuwe fiscale mogelijkheden in banksparen leiden tot volumegroei in bancaire lijfrentes. Delta Lloyd Bank heeft duidelijk profijt van het feit dat zij begin 2008 als eerste fiscaal gefaciliteerde spaarvormen introduceerde.


3 Inclusief externe portefeuilles in beheer bij Delta Lloyd Bank. Vergeleken met stand 31.12.2008. NIET BESTEMD VOOR PUBLICATIE OF VERSPREIDING IN OF NAAR DE VERENIGDE STATEN, CANADA,

JAPAN OF AUSTRALIË
BLAD

7/13





PERSBERICHT
Halfjaarcijfers 2009 Delta Lloyd Groep

Delta Lloyd Bank en OHRA Bank bieden in Nederland sinds het eerste kwartaal 2009 geen consumptief krediet meer aan. Dit type product vergt relatief hoge kosten en past niet langer in de nieuwe focus van de bank op hypotheken en sparen.
De BIS Ratio van Delta Lloyd Bankengroep is 11,1% en de bank heeft een TIER 1 van 10,3%.

RESULTATEN NAAR ACTIVITEIT ­ BELEGGEN

Beleggingsactiviteiten
(in miljoenen euro) 30.06.2009 31.12.2008 Mutatie

Totaal beheerd vermogen 69.747 68.227 2%
- waarvan vastgoed t.b.v. beleggingen 2.430 2.367 3%

Het totaal beheerd vermogen van de Groep steeg naar 69,7 miljard (ultimo 2008: 68,2 miljard). Het rendement op aandelen is in de eerste helft van 2009 uitgekomen op 9,4%. Hedges om de risico's van grote koers- en rentedalingen te begrenzen dempen het resultaat door de ontwikkelingen van de aandelenkoersen en rentestand in het eerste halfjaar.

Delta Lloyd is actieve belegger
Delta Lloyd en Cyrte Investments zijn het afgelopen halfjaar nadrukkelijk op de voorgrond getreden als kapitaalverstrekker van Tom Tom en Ordina, en als actieve aandeelhouder van BOL.COM, Smit, Boskalis, Heijmans en Telegraaf Media Groep. Dit onderstreept de lange termijnfocus die Delta Lloyd heeft als belegger.
Delta Lloyd heeft samen met Rabobank het Project Holland Fonds geïntroduceerd. In dit fonds is in eerste instantie 200 miljoen beschikbaar voor kapitaalverstrekking aan Nederlandse ondernemingen die moeite hebben met het aantrekken van financiering. Het doel is optimaal gebruik te maken van de huidige investeringsmogelijkheden waarbij tegen een aantrekkelijk rendement kapitaal verstrekt wordt aan Nederlandse bedrijven met groeipotentieel.

Delta Lloyd Asset Management heeft een prestigieuze FD Morningstar Award ontvangen in de categorie " Beste Kleine Fondshuis Obligatiefondsen", een erkenning voor het succes van haar beleggingsstrategie voor vastrentende waarden.

NIET BESTEMD VOOR PUBLICATIE OF VERSPREIDING IN OF NAAR DE VERENIGDE STATEN, CANADA,

JAPAN OF AUSTRALIË
BLAD

8/13





PERSBERICHT
Halfjaarcijfers 2009 Delta Lloyd Groep

DISCLAIMER
Deze aankondiging vormt geen prospectus. Elk aanbod tot de koop van effecten zal worden gedaan, en elke investeerder zal zijn investering dienen te maken, uitsluitend op basis van de informatie zoals deze zal worden opgenomen in het prospectus dat algemeen verkrijgbaar zal worden gesteld. Wanneer het prospectus algemeen verkrijgbaar zal worden gesteld, zal het prospectus gratis verkrijgbaar zijn ten kantore van de vennootschap of via de website van Euronext Amsterdam (alleen voor Nederlandse ingezetenen) en/of de Autoriteit Financiële Markten.

Deze aankondiging vormt geen aanbod tot de koop van effecten in de Verenigde Staten. De in deze aankondiging genoemde effecten mogen niet worden aangeboden of verkocht in de Verenigde Staten of aan of ten behoeve van personen in de Verenigde Staten (zoals gedefinieerd in Regulation S volgens de U.S. Securities Act of 1933, als gewijzigd (de "Securities Act")), tenzij deze zijn geregistreerd ingevolge de Securities Act of zijn vrijgesteld van registratie ingevolge enige uitzonderingsbepaling daarop. De aanbieder van deze effecten heeft geen van deze effecten als zodanig geregistreerd en is niet van plan een openbaar aanbod tot de koop van effecten te doen in de Verenigde Staten.

MEER INFORMATIE

· Dit persbericht omvat de halfjaarcijfers 2009 van Delta Lloyd Groep (Delta Lloyd NV), inclusief Delta Lloyd Verzekeringen, OHRA Verzekeringen, ABN AMRO Verzekeringen, Delta Lloyd Bankengroep, Delta Lloyd Asset Management, Delta Lloyd Life België en Delta Lloyd Deutschland.

· De resultaten en omzet van de joint venture ABN AMRO Verzekeringen zijn volledig in de cijfers geconsolideerd. Correctie voor het 49%-belang van ABN AMRO Bank Nederland is opgenomen als `aandeel derden' in de geconsolideerde winst & verliesrekening.
· De resultaten en omzet van Swiss-Life Belgie zijn in de halfjaarcijfers meegeconsolideerd.
· Delta Lloyd Groep Zorgverzekeringen is per 1 januari 2009 overgegaan naar CZ Groep. In de vergelijkende cijfers 2008 zijn de zorgresultaten gesaldeerd verantwoord onder de post resultaat na belasting uit beeindigde bedrijfsactiviteiten.
· De gewone aandelen en preferente aandelen B van Delta Lloyd Groep zijn volledig in handen van het internationale verzekeringsconcern Aviva plc te London, UK. Daarnaast bezit het Fonds NutsOhra te Amsterdam een belang in de vorm van preferente aandelen A. Van het totaal geplaatste kapitaal is derhalve 92% in bezit van Aviva plc en 8% in bezit van het Fonds NutsOhra.

· In de eerste helft van 2009 heeft geen uitgifte of inkoop van aandelen plaatsgevonden.
· Op dit persbericht heeft geen accountantscontrole plaatsgevonden.

Dit persbericht is in het Engels en in een Nederlandse vertaling beschikbaar op www.deltalloydgroep.com.
NIET BESTEMD VOOR PUBLICATIE OF VERSPREIDING IN OF NAAR DE VERENIGDE STATEN, CANADA,

JAPAN OF AUSTRALIË
BLAD

9/13





BIJLAGEN

PERSBERICHT
Halfjaarcijfers 2009 Delta Lloyd Groep

Delta Lloyd Groep. Verkorte geconsolideerde winst & verliesrekening Halfjaar Halfjaar (in miljoenen euro) 2009 2008

BATEN 3.217 4.149


- Bruto premie-inkomen 2.767 3.522
- Uitgaande herverzekeringspremies -68 -97 Geboekte premies eigen rekening 2.699 3.425
- Mutatie voorziening niet-verdiende premies -113 -117 Netto verdiende premies 2.585 3.308
- Baten uit beleggingen 474 634
- Vergoedingen en commissies 120 161
- Baten uit overige activiteiten 38 45 Totaal baten uit beleggingen en overige activiteiten 632 840

LASTEN 2.838 4.001


- Netto uitbetaalde claims en uitkeringen 1.974 1.834
- Mutatie in verzekeringsverplichtingen -395 972
- Lasten voor de verwerving van contracten 320 347
- Winstdelingen en kortingen 41 38
- Financieringslasten 440 424
- Overige operationele lasten 457 385

RESULTATEN

Resultaat voor belastingen uit voortgezette 379 147 bedrijfsactiviteiten

- Belastingen -152 -8
- Resultaat na belasting uit beëindigde bedrijfsactiviteiten - 12 Netto resultaat 227 151
- Aandeel derden -15 -6

NETTO RESULTAAT, na aandeel derden 212 145

BLAD

10/13





PERSBERICHT
Halfjaarcijfers 2009 Delta Lloyd Groep

Delta Lloyd Groep. Verkorte geconsolideerde Balans ­ Activa
30.06.2009 31.12.2008

Activa
(in miljoenen euro)

Immateriële vaste activa 490 450

Materiële vaste activa 232 263

Totaal beleggingen 56.425 54.755
- Vastgoedbeleggingen 2.430 2.367
- Beleggingen in geassocieerde deelnemingen 255 194
- Obligaties en vastrentende waarden 19.264 18.512
- Aandelen en niet-vastrentende waarden 14.046 13.725
- Hypotheken tegen reële waarde 5.668 5.765
- Derivaten 656 1.364
- Leningen u.g. 14.106 12.828

Totaal vorderingen 4.410 5.114
- Vorderingen uit hoofde van verzekeringen 721 722
- Belastingen 65 49
- Overige activa 618 360
- Vorderingen en overige financiële activa 2.484 3.398
- Geactiveerde rente en vooruitbetalingen 522 585

Totaal liquide middelen 1.538 2.551

TOTAAL ACTIVA 63.095 63.133

NIET BESTEMD VOOR PUBLICATIE OF VERSPREIDING IN OF NAAR DE VERENIGDE STATEN, CANADA,

JAPAN OF AUSTRALIË
BLAD

11/13





PERSBERICHT
Halfjaarcijfers 2009 Delta Lloyd Groep

Delta Lloyd Groep. Verkorte geconsolideerde Balans ­ Passiva
30.06.2009 31.12.2008

Passiva
(in miljoenen euro)

Eigen vermogen 3.960 3.285 Minderheidsbelangen 304 267 Aandelenkapitaal en reserves 3.656 3.018
- Aandelenkapitaal 107 107
- Agioreserve 92 92
- Herwaarderings- en overige reserves 276 -151
- Ingehouden winsten 3.182 2.970

Achtergestelde leningen 910 410

Verplichtingen 58.224 59.438
- Verplichtingen uit hoofde van verzekeringscontracten 33.442 33.812
- Verplichtingen uit hoofde van beleggingscontracten 3.414 3.327
- Overige voorzieningen 1.780 1.706
- Belastingen 319 150
- Leningen o.g. 7.411 8.130
- Derivaten 789 620
- Financiële verplichtingen 7.554 7.163
- Overige verplichtingen 3.514 4.530

TOTAAL PASSIVA 63.095 63.133

NIET BESTEMD VOOR PUBLICATIE OF VERSPREIDING IN OF NAAR DE VERENIGDE STATEN, CANADA,

JAPAN OF AUSTRALIË
BLAD

12/13





PERSBERICHT
Halfjaarcijfers 2009 Delta Lloyd Groep

OPBOUW / MUTATIES MCEV
Ontwikkeling Markt Consistente Embedded Value (MCEV) in eerste zes maanden van 2009
(in miljoenen euro)

Gerapporteerde MCEV per 1 januari 3.407


- Waarde nieuwe Levenproductie 9
- Winst op bestaande Levenportefeuille 269 Operationeel Leven resultaat op basis van MCEV 278

Wijzigingen op kapitaalmarkten 344

Wijziging MCEV vóór vermogensmutaties 622

Kapitaal verstrekkingen levenbedrijven Delta Lloyd Groep 91

MCEV per 30 juni 4.120

NIET BESTEMD VOOR PUBLICATIE OF VERSPREIDING IN OF NAAR DE VERENIGDE STATEN, CANADA,

JAPAN OF AUSTRALIË
BLAD

13/13






---- --