Persbericht 6 augustus 2009.
Bijensterfte: een bedreiging voor de liefhebber van consumptie-ijs?
De meeste mensen denken bij bijen aan honing, en gelukkig weten zij - door de aandacht voor de bijensterfte - inmiddels ook dat de productie van fruit en diverse groenten afhankelijk is van bestuiving door bijen.
Maar dat de productie van consumptie-ijs in gevaar kan komen door gebrek aan bijen, zullen slechts weinig mensen beseffen.
Haagen-Dazs, een wereldwijd beroemde ijsproducent, is zich zeer bewust van dat gevaar. Zo'n 50% van de ingrediënten die de smaak aan ijs verlenen, worden geproduceerd dankzij bestuiving door bijen. Immers niet alleen de productie van fruit maar ook diverse noten zijn afhankelijk van bijenbestuiving. Om deze reden sponsort deze ijsproducent onderzoek naar de bijensterfte.
Dus ijsliefhebber: neem je in de toekomst genoegen met slechts een geringe keuze aan smaken, of zet je nu je handtekening, en ondersteun je de petitie 'Stop de Bijensterfte'?
De petitie is te vinden op
Inmiddels zijn bijna 20.000 mensen je voorgegaan. De meeste mensen tekenen de online petitie. Daarnaast zijn meer dan 40 vrijwilligers actief voor deze actie. Zij verzamelen ook papieren handtekeningen op in hun omgeving.
Aanleiding voor de petitie is de massale sterfte onder bijenvolken in Nederland.
In de petitie wordt gevraagd om een stop op het gebruik van een groep schadelijke insecticiden. Daarnaast roepen de opstellers het kabinet op om ondersteunende maatregelen, zoals stimulering van de aanplant van drachtplanten en steun voor de vergrijzende imkerij in Nederland.
Natuurbeheerder Jaap Molenaar, imker Peter Slootweg en wetenschapper Jeroen van der Sluijs (Universiteit Utrecht) zijn de initiatiefnemers tot de petitie. Ze hopen voor 1 oktober 40.000 handtekeningen te verzamelen, die aangeboden worden aan de vaste Kamercommissie van LNV.
Noot voor redacties,