Ingezonden persbericht
Persbericht
Natura Docet - Provinciaal Natuurhistorisch Museum Denekamp
Het oogsten van de museumakker
door de Men Sport Vereniging Denekamp en 'De Knik'-buurt
. 6 augustus 2009, 14 - 16 uur
Op donderdag 6 augustus wordt in de middag de rogge op de es van het Provinciaal Natuurhistorisch museum Natura Docet volgens Twents gebruik geoogst. De 'Kerls van 't Oale Spul' (leden van de Men Sport Vereniging Denekamp met een passie voor het behoud en gebruik van oud landbouwmateriaal) zullen, samen met de vrijwilligers van de tuingroep van Natura Docet, met traditionele technieken de rogge oogsten. Ze worden daarbij geholpen door bewoners van 'De Knik' - een buurtschap in Denekamp waar het langst de oude oogstmethodes zijn beoefend.
Tussen 13.30 en 14.00 uur verzamelt iedereen zich bij de akker en zullen de bewoners van de Knik op een open wagen, vanuit de wijk waar ze wonen, naar het museum komen. Daarna gaat iedereen rustig aan het werk en zal de akker geoogst worden. Het belooft een hele klus te gaan worden want de aren van de rogge zien er vol en zwaar uit. Een deel van de halmen is door regen en wind tegen de grond geslagen en dat betekent dat het echte handwerk, naast het oogsten met de 'zig', er aan te pas komt. De harde werkers zullen worden beloond voor hun zware werk met een stevige stapel spekpannenkoeken en een borrel. De geoogste rogge zal tot de herfstvakantie worden bewaard in zogenaamde 'hokken' en later worden gemalen bij de Borgelinksmolen in Denekamp. Uiteindelijk wordt het meel verwerkt in een stevig roggebrood, de Meester Berninkstoetn'.
Iedereen is van harte welkom te komen kijken tijdens deze bijzondere oogstmiddag. Naar verwacht wordt de oogst rond 16.00 uur afgerond. De entree tot de akker is gratis, voor een bezoek aan het museum geldt de entree zoals normaal. Museumkaart gratis.
(De nieuwe landschappentuin in het Provinciaal Natuurhistorisch Museum Natura Docet biedt ruimte aan een heuse 'es'. Dit zo voor Twente typische landschapselement is echt cultuur-erfgoed alhoewel alles wat er op groeit, bloeit en leeft juist heel natuurlijk van aard is. Het landschap heuvelt in Noord-oost Twente maar de typische bolling van de es, waar graan of maïs op gekweekt wordt, is ontstaan in een, soms eeuwenlang, samenspel van mens en natuur. Mest van het vee werd door de boer gemengd met stro of plaggen, vanuit de stal naar het veld gereden en over de akker verspreid. Zo groeide de es ongeveer 1 mm per jaar, omgerekend één meter in duizend jaar. Geen wonder dat het bewerken van de akker zo'n oude traditie heeft en daar sluit Natura Docet zich daar graag bij aan.)
Aan de redactie /
Ingezonden persbericht