Skatebond Nederland
Persbericht skeeleren

Skatebond Nederland

EK skeeleren Zandvoorde, België, 3e dag weg, 6 aug. 2009, 10 km puntenkoers

Elma de Vries behaalt brons op puntenkoers

Elma de Vries veroverde vanavond brons op de 10 km puntenkoers op het EK. Bij de mannen was Ingmar Berga de beste Nederlander op de achtste plaats.

"Het ging iets makkelijker dan vorig jaar," zegt Elma de Vries. Toen pakte ze ook een bronzen medaille op dit onderdeel, en het jaar ervoor werd ze vierde. "Di Eugenio leeft helemaal voor de puntenkoers," aldus de Vries over de winnares, de Italiaanse Simona di Eugenio, die twee jaar geleden ook Europees kampioene was. De Vries noemde de wedstrijd een slagveld. Op een gegeven moment was er nog een leidende groep van tien over, waar alle drie Nederlandse vrouwen bij zaten. Anniek ter Haar finishte als negende, Mariska Huisman als elfde. Zij verleenden hun kopvrouw hand- en spandiensten en vingen haar op als ze weer gesprint had. Ook was Elma de Vries een paar ronden alleen weg, maar ze kreeg Di Eugenio mee. De Duitse Mareike Thum reed naar zilver.

Elma de Vries heeft nu twee keer zilver en twee keer brons op dit EK. Ze bezorgde de Nederlandse senioren de zevende medaille, maar goud zit daar nog niet bij. Of dat pijn doet? "Ja, zeker," reageert De Vries. "Van tevoren denk je: een medaille is mooi, maar op een gegeven moment wil je toch goud hebben. Ik win op het EK al jaren zo'n drie of vier medailles per toernooi, maar daar zat tot nu toe nog maar één keer goud bij, de 1000 meter in 2007. Verder heb ik misschien wel twintig zilveren en bronzen medailles. Dus dat schiet niet op. Wat je extra nodig hebt om goud te pakken? Een beetje mazzel. Het zelfvertrouwen is er wel."

Bij de mannen was afgesproken dat voor Ingmar Berga werd gereden en dat hij en Crispijn Ariëns de aanval zouden kiezen. Gary Hekman zou voor het afstoppende werk zorgen. "Maar ja, ik kreeg direct de Italianen achter me aan, en daarna de Fransen," aldus Berga. "Ik bleef maar twee ronden weg. Misschien was ik net iets te vroeg, maar vorig jaar waren we te laat. De jongens hebben super werk gedaan. We hadden ook een beetje pech. Er zijn een paar jongens sneller in de sprint dan ik, dus ik moet het hebben van wegrijden. Helaas waren er veel die dat dachten. De Belgen ook." Hekman finishte als 15e, Ariëns als 17e.
Het goud ging naar de Fransman Brian Lepine, het zilver naar zijn landgenoot Ewen Fernandez en het brons naar Vlaming Kwinten Tas.

Uitslagen: http://www.euro-inline2009.be/results/road

Website EK: http://www.euro-inline2009.be. Onder het kopje LIVE in de linkerkolom verschijnen steeds actuele tussenstanden en uitslagen. Op die pagina staat ook de medaillespiegel.



Skatebond Nederland