Politie Twente

1. Twente

Persverklaring

Enschede, 5 augustus 2009

Politie Twente bevestigt verklaring voormalig buurman

De politie Twente is - in reactie op verklaringen in de media dat de politie in 1996 buurtbewoners heeft geïnformeerd over de nu verdachte B. - nagegaan of deze informatie juist is. De politie Twente heeft na intern onderzoek vastgesteld dat die verklaring klopt. Destijds werd de wijkagent vanuit de wijk met vragen over B., die zich als kinderoppas aanbood, geconfronteerd. De wijkagent heeft toen uitgezocht wie betrokkene was en geconstateerd dat B. in verband was gebracht met kindermisbruik. B. was op dat moment geen verdachte in een concrete zaak. Er was ook geen concrete informatie om een onderzoek naar de man uit te voeren.

Desondanks is toen binnen het betrokken wijkteam van de politie Twente, in overleg met het Openbaar Ministerie de keuze gemaakt B. uit te nodigen voor een gesprek. In dat gesprek is hem verteld dat het wijkteam zijn achtergrond kende. Ook is hem aangegeven zich niet met de zorg voor kinderen in te laten. Vervolgens zijn diverse bewoners door de politie in het kader van wijkzorg bezocht en in algemene termen geadviseerd kinderen niet aan zijn toezicht of zorg toe te vertrouwen. Deze informatie over 1996 was tijdens de bijeenkomst voor bewoners (woensdag 29 juli, Glanerbrug) niet bekend.

In de praktijk van het politiewerk kiezen we er als politie Twente in een enkel geval voor om zorgen die buurtbewoners uiten over een bepaalde persoon, te bevestigen. Het wijkteam en de wijkagent reageren daarbij op signalen van onrust in de betrokken buurt. Dit gebeurt altijd na overleg met het Openbaar Ministerie. Deze handelwijze is op de grens van wat is toegestaan, maar de politie Twente maakt deze keuze om de risico's te beperken. We willen buurtbewoners zo in staat stellen zelf een keuze te maken in het omgaan met dat risico. Daarbij zullen we over het algemeen ook de betreffende persoon informeren.

De wettelijke regels rondom het vastleggen van gegevens over personen en zaken binnen politiesystemen zijn strikt. Zo kunnen we niet terugkijken in het systeem naar mutaties van 1996. Mutaties worden namelijk in beginsel na 5 jaar geschoond, tenzij er nieuwe informatie over de betreffende persoon is toegevoegd.


- - - - -



Politie Twente