Nieuw-Vlaamse Alliantie


17% meer agenten in Wallonië dan in Vl. (05/08/09)

Het aantal politieagenten in ons land nam de afgelopen vijf jaar toe met bijna 10%. Met 39 agenten per 10.000 inwoners heeft België intussen bijna dubbel zoveel agenten als Nederland en Frankrijk. De communautaire verschillen blijven overeind en namen zelfs nog wat toe: Wallonië heeft 17% lokale agenten meer dan Vlaanderen. N-VA-Kamerlid Ben Weyts wil dat het verschil weggewerkt wordt.

Weyts vroeg via een schriftelijke vraag aan de minister van Binnenlandse Zaken, toen nog Guido De Padt, het aantal agenten op per politiezone. Die cijfers vergeleek hij met de inwonersaantallen per politiezone en, per provincie, de oppervlakte, de criminaliteit en de werkloosheidsgraad. Weyts berekende het aantal agenten per 10.000 inwoners voor elke politiezone, arrondissement, provincie en gewest en legde de gegevens naast deze van vijf jaar geleden en naast die van onze buurlanden. Het cijfermateriaal levert een schat aan informatie.

Vijf jaar geleden al, telde België met 36 per 10.000 inwoners opvallend meer politieagenten dan Frankrijk en Nederland (elk 21) en Duitsland (29). Vandaag is die kloof volgens Weyts berekeningen nog groter omdat het aantal agenten in België nog sterker gestegen zou zijn dan in onze buurlanden. Met 39 agenten per 10.000 inwoners heeft ons land aanzienlijk meer dan het Duitse aantal (31) maar bijna dubbel zo veel als Frankrijk (22) en Nederland (23). Toch lijdt het weinig twijfel dat België niet echt twee keer zo veilig is of dat de dienstverlening hier dubbel zo goed is.
We hebben goede agenten maar zij moeten nog steeds teveel bezig zijn met bureaucratie en andere taken dan met het echte politiewerk op straat licht Weyts toe.

Wat de lokale politie betreft, is het opvallend dat Wallonië per inwoner nog steeds aanzienlijk meer politieagenten telt dan Vlaanderen. In 2004 berekende toenmalig Kamerlid Geert Bourgeois al dat het verschil 17% bedroeg. Vandaag blijkt die kloof nog met een half procent te zijn vergroot in plaats van verkleind. In 2009 zijn er in Wallonië 27 lokale agenten per 10.000 inwoners (of één agent per 371 inwoners). Vlaanderen telt daarentegen maar 23 lokale agenten per 10.000 inwoners (of één agent per 435 inwoners).

De provincies met het kleinste aantal lokale agenten zijn Limburg en Vlaams-Brabant (elke 19 per 10.000 inwoners). De provincies met de meeste zijn Henegouwen en Luik. In de regel moeten de Vlaamse provincies het met minder agenten stellen dan de Waalse, met Antwerpen als uitzondering die de regel bevestigt. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt, niet zo verwonderlijk, de meeste agenten per hoofd: 48 per 10.000 inwoners (of één agent per 208 inwoners). De grootstedelijke context met een hogere criminaliteit is daar niet vreemd aan. Diezelfde context verklaart ook de aparte positie die Antwerpen inneemt binnen Vlaanderen.

Minder goed te verklaren zijn de verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië. Franstalige politici verwijzen ter verantwoording meestal naar de grotere oppervlakte van Wallonië. Nochtans blijkt Waals-Brabant, de kleinste provincie in België en met één van de laagste criminaliteitscijfers, toch nog altijd meer agenten per inwoner nodig te hebben dan bijvoorbeeld Limburg en Vlaams-Brabant.

Weyts koppelde de cijfers daarom aan de oppervlakte per provincie maar ook aan de werkloosheidscijfers, de provinciale criminaliteit en de inwonersaantallen. Uit zijn berekeningen blijkt dat het aantal agenten per inwoner het sterkst correleert met de werkloosheidsgraad. Hoe hoger de werkloosheid, hoe meer lokale politieagenten. Ik vermoed dat dit kadert in de aloude Waalse maar inefficiënte pogingen om de werkloosheid te temperen via overheidstewerkstelling zegt het N-VA-Kamerlid. Anderzijds blijkt er amper een verband tussen het aantal agenten per provinciaal inwoner en de criminaliteit in die provincie. Je zou toch denken dat er meer politieagenten ingezet worden daar waar er meer criminaliteit is? In België dus niet. Hier ligt de spreiding van de agenten al bijna 10 jaar vast en moet je in de eerste plaats Franstalig zijn. Hier krijgt Luxemburg meer agenten per hoofd van de bevolking dan Vlaams-Brabant, terwijl er in Vlaams-Brabant drie keer meer criminele feiten worden vastgesteld foetert de N-VAer uit Beersel.

Weyts haalt nog andere frappante voorbeelden aan. Per hoofd van de bevolking heeft Antwerpen een kwart minder politieagenten dan Luik en zelfs minder dan de helft van het aantal lokale agenten in Brussel. Nochtans worden er in Antwerpen 40% meer criminele feiten vastgesteld dan in Luik, en bijna evenveel als in Brussel.
De verschillen tussen plattelandsgemeenten zijn niet er niet minder om. De politiezone van Hamont-Achelt/Neerpelt/Overpelt heeft met 43.000 inwoners amper 56 lokale politieagenten. De gemeente Hoei (20.000) heeft een inwoneraantal van minder dan de helft maar heeft wel 85 lokale dienaars van de arm der wet
De N-VA wil dat de nieuwe verdeling van politiemensen en -middelen die wordt aangekondigd, vertrekt van een wit blad en dus niet voortbouwt op de scheve verhoudingen uit het verleden.

Auteur:
Volksvertegenwoordiger
Ben Weyts