Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Datum 5 augustus 2009
Betreft Antwoorden op kamervragen van het lid Kraneveldt-van der Veen (PvdA)

Hierbij zend ik u, (mede namens de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) het antwoord op de vragen van het Kamerlid Kraneveldt-van der Veen van uw Kamer inzake de financiering van buitenschoolse opvang voor kinderen met een beperking.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma

a
na 1 van 1 Pagi





Datum Antwoorden op de schriftelijke vragen van het Kamerlid Kraneveldt-van der Veen van

de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de staatssecretaris van Onderwijs, Onze referentie Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

(ingezonden d.d. 24 juni 2009 kenmerk 2009Z12201 )


1
Is het u bekend dat ouders van kinderen met een ernstige verstandelijke beperking moeilijkheden hebben met het aanvragen van buitenschoolse opvang voor hun kind?

Ja, zie ook de beantwoording van 23 juni 2009 van de vragen van de Kamerleden Van Miltenburg en Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD) over speciaal onderwijs en naschoolse opvang (2009Z07489).
Vanuit het perspectief van inclusief beleid streeft het kabinet er naar dat kinderen met een beperking, meer dan nu het geval is, in de reguliere kinderopvang terecht kunnen. Het is niet de bedoeling kinderen onnodig te medicaliseren doordat alleen kinderdienstencentra en medische kinderdagcentra als enige opties voor deze groep overblijven.
Met uw vragen legt de Kamer een duidelijk signaal neer bij dit kabinet, die dat actief wil oppakken. Ik zal daarom samen met de staatssecretaris van VWS in overleg treden met de brancheorganisaties om te bezien of de private ondernemingen die nu werkzaam zijn in de sector kinderopvang ­ meer dan nu al gebeurt ­ opvang willen bieden aan kinderen met een beperking.


2
Hoe beoordeelt u het feit dat ouders van kinderen met een ernstige verstandelijke beperking geen gepaste buitenschoolse opvang kunnen regelen omdat het niet binnen de financieringsparagraaf van de wet Kinderopvang valt?

Ook ouders van kinderen met een beperking komen in aanmerking voor een kinderopvangtoeslag als zij voldoen aan de voorwaarden in de Wet kinderopvang. Als daarboven extra kosten voor zorg nodig zijn dan kan via een indicatiestelling AWBZ- zorg worden gefinancierd, bijvoorbeeld door het inschakelen van het persoongebonden budget voor extra zorg tijdens de opvang. Zoals ook in de beantwoording van de vorige kamervragen (2009Z07489) is gesteld, is het kabinet zich bewust dat het voor ouders met kinderen die speciale zorg behoeven lastig kan zijn opvang te regelen. Daarom werkt het kabinet aan het wegwerken van de wachtlijsten onder andere via het Netwerkbureau Kinderopvang. Dit bureau ondersteunt kinderopvangorganisaties bij het vergroten van de capaciteit in de kinderopvang. Daarnaast wordt met aansprekende voorbeelden en stimulering naar een groter aandeel van buitenschoolse opvang plekken gestreefd voor kinderen met een beperking en extra zorgbehoefte.


3
Hoe beoordeelt u het gegeven dat het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en de zorgverzekeraars geen indicatie kunnen afgeven maar naar elkaar verwijzen als het gaat om het regelen van adequate buitenschoolse opvang voor kinderen met een ernstige beperking?

Pagina 1 van 2





Het CIZ geeft een indicatie af als het gaat om een aanspraak op AWBZ-zorg. Datum Zoals in de beantwoording van de vragen van de leden Dezentjé Hamming-Bleumink

en van Miltenburg is gesteld, zijn de aanspraken op AWBZ-zorg niet bedoeld om Onze referentie kinderopvang te organiseren. Wèl kan AWBZ-zorg, die nodig is aanvullend op de

verzorging en opvoeding die de reguliere kinderopvang biedt, door een ouder meegegeven worden met het kind gedurende de tijd dat het in de kinderopvang zit. De zorg die een kind met een ernstige verstandelijke beperking nodig heeft kan meer omvatten dan hetgeen gebruikelijk is aan ouderlijke zorg voor een kind van dezelfde leeftijd zonder die beperkingen. Het recht van het kind op AWBZ-zorg kan in dat geval dus door een ouder mede worden ingezet tijdens kinderopvang om te voorzien in de AWBZ-zorg die het kind daar aanvullend nodig heeft.


4
Welke maatregelen gaat u nemen om ervoor te zorgen dat ouders van kinderen met een ernstige beperking een financieringsmogelijkheid krijgen om buitenschoolse opvang voor hun kind te regelen?

Werkende ouders die volgens de Wet kinderopvang recht op toeslag hebben, kunnen dit ongeacht of hun kind extra zorg nodig heeft ontvangen als zij gebruik maken van formele kinderopvang door een kinderopvangorganisatie of een gastouder die voldoet aan de voorwaarden. Een persoonsgebonden budget (PGB) kan worden ingezet als aanvullende AWBZ-zorg tijdens de buitenschoolse opvang noodzakelijk is. De toeslag voor de kinderopvang kan samen met het PGB worden ingezet om buitenschoolse opvang te bekostigen. Daarnaast kan het ook zijn dat gemeenten en/of provincies bijdragen aan de opvang van kinderen met een extra zorgbehoefte.


5
Kunt u aangeven of ouders van kinderen met een CIZ indicatie kinderopvangtoeslag ontvangen? Zo niet, waarom is dit het geval?

Ouders ontvangen kinderopvangtoeslag vanuit de Wet kinderopvang als zij voldoen aan de vereisten die in deze wet zijn genoemd. Indien beide ouders werken komen zij in aanmerking voor kinderopvangtoeslag, ongeacht of hun kind een CIZ indicatie heeft gekregen.
Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) bekijkt of iemand in aanmerking komt voor AWBZ-zorg. Dit is zorg die valt onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Wanneer het kind is geïndiceerd voor AWBZ-zorg kan dit bijvoorbeeld via een Persoonsgebonden Budget worden toegekend. Daarmee kunnen ouders extra begeleiding of zorg bij de kinderopvang financieren. Dit heeft geen invloed op de kinderopvangtoeslag die via de Wet kinderopvang aan ouders wordt verstrekt. Het kabinet heeft aan de gemeente een budget beschikbaar gesteld voor kinderopvang op basis van sociaal medische indicatie (SMI). De gemeente is verantwoordelijk voor het kinderopvangbeleid op het gebied van SMI. Het ligt in de rede dat de gemeente de CIZ indicatie heeft opgenomen in het gemeentelijk beleid. Wanneer een ouder of het kind onder het gemeentelijk beleid voor kinderopvang op grond van SMI valt dan kan de ouder een beroep doen op de gemeente voor tegemoetkoming in de kindervang.


1) Brief van een ouder, onderhands aan bewindspersonen verstrekt

Pagina 2 van 2