Gemeente Den Helder

College twijfelt niet aan inzet brandweer bij brand Prins Willim
De Helderse gemeentebrandweer heeft bij de brand op de Prins Willim deskundig gehandeld. Dat stellen burgemeester en wethouders naar aanleiding van een voorlopige interne rapportage naar aanleiding van de brand, die de VOC-replica in de vroege ochtend van donderdag 30 juli volledig verwoestte. Het college heeft dan ook geen enkele aanleiding om aan het optreden van de brandweermannen te twijfelen. `Meer inzet van de brandweer had slachtoffers geëist en zelfs levens kunnen kosten. Dat willen wij natuurlijk te allen tijde voorkomen. Veiligheid gaat boven alles", aldus het college.

Een inzet van de Marinebrandweer - door velen gesuggereerd - had niet tot een andere uitkomst van de brand geleid, is ook de overtuiging van B&W. De gemeentebrandweer en veiligheidsregio Noord Holland Noord beschikken over voldoende personeel, deskundigheid en materieel om dit soort branden te kunnen bestrijden. "Als het nodig zou zijn geweest had de brandweer uiteraard om hulp van haar marinecollega's gevraagd. Als we elkaar nodig hebben, zijn we er voor elkaar. We hebben geregeld goed periodiek overleg. Maar gezien de omstandigheden kon er niets meer worden gedaan om het schip te behouden. In de afweging: schip verliezen of levens van brandweermensen op het spel zetten, heeft de brandweer terecht voor de eerste optie gekozen."

Geruchten dat de gemeentebrandweer te laat zou zijn opgetreden wijst het college ook direct van de hand. "De brandweer was binnen zeven minuten na alarmering ter plaatste. De ploeg is zes keer naar binnen/beneden gegaan om te proberen de brand onder controle te krijgen c.q. te blussen. De hitte- stoom- en rookontwikkeling was echter zo enorm dat het niet meer verantwoord was de brandende ruimte te betreden. De omstandigheden brachten zeer grote risico's met zich mee. De brandweermannen moesten zich uit veiligheidsoverwegingen terugtrekken. De strijd met de brand heeft zich dus het eerste anderhalf uur binnen in het schip, onder het dek afgespeeld, onzichtbaar voor het aanwezige publiek. Wellicht dat men daardoor de indruk kreeg dat er te laat is ingegrepen. Daarvan is dus absoluut geen sprake."

De brandweer heeft vervolgens geprobeerd gaten in het bovendek van de Prins Willim te maken om van bovenaf bluswater in te brengen. Door de stalen en houten constructie van het schip lukte het niet die gaten te maken. Daarom is besloten te wachten tot de brand naar buiten zou komen waardoor blussen van buitenaf mogelijk zou worden. Toen dat zover was haalden meerdere bluspogingen echter niets meer uit.