Prijsmeevaller voor portemonnee

Amsterdam, 05 augustus 2009

Consumenten zien de prijzen steeds minder stijgen. Volgens drie op de tien is het prijsniveau nu gelijk of lager dan twaalf maanden terug. De verwachte forse daling van de inflatie in juli is goed nieuws voor de portemonnee.

Consumenten zien de prijzen in lichte mate stijgen. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van dinsdag. Van de 49.200 respondenten vindt een op de vijf (18%) de prijzen sterk gestegen in de afgelopen twaalf maanden. De helft (48%) zag de prijzen zwak tot matig stijgen. Volgens een kwart (23%) bleef het leven even duur, terwijl 7% goedkoper uit is dan twaalf maanden terug. Per saldo hebben de respondenten de prijzen licht zien stijgen.

Minder zorgen om prijsstijgingen

Consumenten hoeven zich steeds minder druk te maken over prijsstijgingen. Niet eerder zagen zo weinig respondenten (18%) een sterke prijsstijging over de laatste twaalf maanden. Dat was vorig jaar zomer wel anders. Toen stegen de brandstofprijzen naar recordhoogtes en zag meer dan de helft van de gepeilde bezoekers de prijzen sterk stijgen. De pompprijzen voor benzine en diesel liggen nu beduidend (ruim 20% en ruim 30%) onder de recordniveau's van vorig jaar. Inmiddels ziet drie op de tien (30%) respondenten het gemiddelde prijsniveau gelijk blijven of dalen. Die groep is nog nooit zo groot geweest sinds het begin van de peiling ruim twee jaar geleden.

Prijsmeevallers

Het leven is in juli waarschijnlijk goedkoper geworden ten opzichte van juni. De precieze cijfers over de kosten van levensonderhoud in juli maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) morgen bekend. Elk jaar dalen in juli de kledingprijzen door de uitverkoop. Daarnaast verwacht het ING Economisch Bureau dat vooral de energierekening lager is uitgevallen. Voor een gemiddeld huishouden gaat het al snel om 20 tot 30 euro per maand. Vooral de energielasten drukken de prijsstijging ten opzichte van een jaar eerder. Wij gaan er vanuit dat de inflatie fors daalt van 1,4% in juni naar 0,5% in juli. De rest van het jaar blijft de inflatie naar verwachting onder de 1%. Omdat de Cao-loonstijging in de tweede helft van het jaar rond 2,5% ligt, gaat de koopkracht erop vooruit.