Gemeente Rotterdam
Rotterdam: Time Out Voorziening dak- en thuislozen succesvol
Een moeilijk behandelbare groep van tachtig dak- en thuislozen - zorgmijders en cliënten die rregelmatig terugvallen of zijn vastgelopen - zijn door dde Time Out Voorziening van straat, ontvangen zorg en doen werkervaring op. Wethouder Jantine Kriens, verantwoordelijk voor de maatschappelijke opvang, spreekt in antwoord op vragen van gemeenteraadslid Dries Mosch van een succesvolle aanpak.
De Time Out Voorziening van stichting Ontmoeting is onderdeel van een veel grotere aanpak van de gemeente Rotterdam om in totaal 2.900 dak- en thuislozen van straat te krijgen. Sinds het begin van de aanpak in 2006 hebben meer dan 2.700 mensen op deze manier onder dak gekregen. Bijna de helft van deze groep verkeert nu in een stabiele situatie. Dat betekent dat zij onder dak zijn, een dagbesteding hebben en de verslaving aan alcohol of drugs onder controle is gebracht.
Time Out
Dak- en thuislozen uit de moeilijk behandelbare groep weigeren vaak medische en sociale zorg, hoewel zij dit hard nodig hebben. Per jaar maken tachtig cliënten uit deze groep gebruik van de Time Out Voorziening in Hummelo. Deze voorziening biedt een intensieve begeleiding en heeft een werkplaats waar de cliënten werkervaring kunnen opdoen. Het verblijf stabiliseert de vaak chaotische situatie van de dak- en thuislozen zodat zij zich kunnen richten op huisvesting, (medische) zorg, activiteit/werk, inkomen en budgetbeheer.
Kosten
Een opvangplek kost ¤ 5.367,- voor een periode van vier à zzes weken. Dat is minder dan de helft van de kosten van een soortgelijke behandeling betaald uit de AWBZ (algemene wet bijzondere ziektekosten), die overigens vaak meerdere jaren duurt. Bovendien wordt de overlast die soms gepaard gaat met het gedrag van deze moeilijk bereikbare groep verminderd. Dit betekent minder maatschappelijke kosten, bijvoorbeeld voor de inzet van politie.
Een andere aanpak
De manier waarop we in Rotterdam daklozen benaderen, is veranderd. Het Rijk en de vier grote steden (Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag) werken samen aan het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang. De intensieve persoonsgerichte aanpak heeft als doel dak- en thuisloosheid te voorkomen, te verminderen en daarmee ook de overlast die het met zich meebrengt aan te pakken. Voor de periode 2006 - 2010 zijn concrete afspraken gemaakt.