KNHS


Minister Gerda Verburg opent EK

1 augustus 2009


ERMELO (KNHS) Minister van LNV Gerda Verburg opent dinsdagavond 4 augustus de Europese Kampioenschappen Dressuur voor Junioren en Young Riders op het KNHS-centrum in Ermelo. Zij doet dit in gezelschap van burgemeester Omta van de Gemeente Ermelo, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie Martien van den Heuvel en uiteraard de 130 deelnemers uit 23 landen van Europa met al hun begeleiders en fans. Van 4 tot en met 9 augustus staan de terreinen van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie aan De Beek in Ermelo in het teken van top dressuursport voor de jeugd van 14 tot en met 21 jaar.

De openingsceremonie begint om 19.00 uur. Naast de landenpresentatie van alle deelnemers die uit 23 landen komen, zijn er diverse shows met een Nederlands tintje. Zo geeft de negenjarige Friese hengst Anders 451, die succesvol op Grand-Prix loopt, met zijn berijder Peter Spahn een demonstratie. Ook is er een show van het Koninklijk Warmbloed Paarden Stamboek Nederland (KWPN). Jurylid Wim Ernes geeft een uitleg over het scouten van talentvolle dressuurpaarden met medewerking van de goedgekeurde KWPN-dressuurhengsten Apache gereden door Yvonne Copal, Andretti gereden door Marjolein Hart en Uphilll, gereden door Emmelie Scholtens.
Verder geeft dressuuramazone Marlies van Baalen een clinic, wordt er een demonstratie gegeven met paardentrainster Annemarie van der Toorn en hondentrainer Mike van der Mos. En er staat een indrukwekkende dressuurquadrille van de Nederlandse jeugd op het programma die een kür op muziek rijden.

Nederland is zowel bij de junioren (14 18 jaar) als bij de young riders (16 21 jaar) favoriet voor een podiumplaats voor zowel het team als individueel. Vorig jaar in Portugal behaalden de young riders goud en de junioren zilver, achter Duitsland. Er werden toen maar liefst zeven medailles gehaald: naast de teammedailles werden individueel nog twee gouden plakken, een zilveren en twee bronzen plakken behaald.

Bondscoach Tineke Bartels en de teamleden hopen op veel mensen die hun komen aanmoedigen: We vinden het heel bijzonder dat het EK na vele jaren weer terug is in eigen land en we hopen dat heel Ermelo Oranje kleurt en ons aan komt moedigen.

Paarden uit Rusland en Finland gearriveerd
Inmiddels zijn de eerste ruiters en paarden uit Rusland en Finland al gearriveerd in de stallen van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. Zij maakten een lange reis en hebben nu een paar dagen de tijd om even op adem te komen.

Het programma van de openingsceremonie:

Dinsdag 4 augustus 2009
19.00 uur Aanvang EK Dressuur voor junioren & young riders
19.05 uur Demonstratie Friese Grand Prix hengst Anders 451 en Peter Spahn (Fryso Huys)
19.20 uur Dressuur Quadrille kür op muziek junioren en young riders o.l.v. Tineke Bartels
19.35 uur Horse & Hound met Annemarie van der Toorn en hondentrainer Mike van der Most
19.55 uur Show KWPN: 'Wim Ernes over het scouten van talentvolle dressuurpaarden' m.m.v.
de goedgekeurde KWPN-dressuurhengsten Apache, gereden door Yvonne Copal, Andretti, gereden door Marjolein Hart en Uphilll, gereden door Emmelie Scholtens;
20.15 uur Clinic Marlies van Baalen
20.45 uur Landenparade - presentatie deelnemers (alfabetische volgorde land)
21.00 uur Officiële opening door Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Gerda Verburg, Burgemeester van Ermelo Ing. W.P. Omta en KNHS-voorzitter Martien van den Heuvel

Het KNHS-centrum is gelegen aan De Beek 125 in Ermelo. Dit is aan de N302, de doorgaande weg tussen Kootwijk en Harderwijk. Kaarten voor de openingsceremonie à 2,50 zijn verkrijgbaar aan de kassa of via www.ekdressuur2009.nl Hier zijn ook kaarten te bestellen voor alle wedstrijdddagen.

Meer informatie: www.ekdressuur2009.nl