Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hoogopgeleiden: "Werkgevers weten niet wie onmisbaar is"

Peiling over nieuwe Ontslagwet

Bedrijven kunnen vanaf 1 augustus onmisbare medewerkers behoeden voor ontslag. Maar volgens bijna de helft van de hoogopgeleiden weten werkgevers helemaal niet wie onmisbaar is in hun organisatie.

Dat blijkt uit een peiling op intermediair.nl onder ruim 750 hoogopgeleiden. 44 procent denkt dat organisaties geen flauw benul hebben wie onmisbaar is. 16 procent vermoedt dat vooral (dure) ouderen en jongeren de dupe zijn van de soepelere Ontslagwet.

Deelnemers aan de peiling vinden dat managers van vooral grote bedrijven zich amper verdiepen in de waarde van individuele werknemers voor het bedrijf. Bovendien staan leidinggevenden veel te ver af van de werkvloer.

Eerder onderzoek van Nyenrode-hoogleraar Lidewey van der Sluis bevestigt deze angst. Samen met trainings- en adviesbureau Vergouwen Overduin ondervroeg zij begin 2009 de HR-managers en leidinggevenden van 160 grote bedrijven en ontdekte dat 40 procent geen idee heeft wie van het personeel boven of onder de maat presteert. De helft weet niet welke talenten belangrijk zijn voor de organisatie.

Werkgevers zullen de soepelere Ontslagwet daarom aangrijpen om "lastige" mensen de laan uit te sturen, vrezen veel hoogopgeleiden. Niet alleen ouderen en jongeren, maar ook werknemers die een bedreiging vormen voor het management. "Mijn ervaring is dat de competente, flexibele werknemer die logge, bureaucratische bedrijven een nieuw era in kunnen brengen, ijverig worden weggewerkt", vat een van de deelnemers de mening samen.

Een uitgebreider artikel naar aanleiding van het onderzoek op Intermediair.nl, kunt u lezen op Intermediair.nl/onmisbaar

Over Intermediair.nl
Intermediair is al meer dan 40 jaar het grootste carriereplatform voor hoogopgeleiden (HBO+). Intermediair Weekblad en intermediair.nl bieden hen inspiratie, informatie en het beste vacatureaanbod.

Noot voor redactie,