Nederlandse Spoorwegen

Utrecht, 4 augustus 2009

NS opent eerste Starbucks op Utrecht Centraal

Starbucks en NS veroveren samen de harten van de Nederlandse treinreiziger

NS opent morgen om 08:30 uur de eerste vestiging van de wereldberoemde koffieketen Starbucks op station Utrecht Centraal. Daarmee is door NS opnieuw een kwaliteitsmerk toegevoegd aan het brede aanbod van horecagelegenheden. Reizigers en andere bezoekers van station Utrecht Centraal krijgen daardoor nog meer keuze. Deze vestiging markeert het begin van meer Starbucks filialen op grote stations in Nederland. In het najaar opent een tweede Starbucks op station Amsterdam Centraal.

"Heel Nederland kan nu genieten van het unieke concept van Starbucks: door professionele `barista's' perfect bereide koffie om mee te nemen of om op te drinken in de bekende `huiskamersfeer', die zo kenmerkend is voor de Starbucks vestigingen wereldwijd", zegt Madeleine van der Zwaan, algemeen directeur van Servex, de NS dochter die verantwoordelijk is voor de exploitatie van Starbucks en vele andere formules op het station. Naast de wereldberoemde koffie behoren vanzelfsprekend ook de heerlijke koeken en sandwiches tot het assortiment. "Starbucks wordt een aangename ontmoetingsplek en een gelegenheid om even tot rust te komen in de drukke wereld van onze klanten", aldus Van der Zwaan.

De opening van Starbucks geeft opnieuw een impuls aan de verdere ontwikkeling van stations. Dit sluit naadloos aan bij de ambitie van NS om van stations prettige verblijfplaatsen te maken en stationsbezoekers en klanten voortdurend meer kwaliteit en variatie in het winkelaanbod te bieden. Zo werd eerder dit jaar door NS op Amsterdam Centraal de eerste stations-HEMA geopend.

"Met veel respect voor de sterke en langdurige koffietraditie openen we deze Starbucks vestiging op Utrecht Centraal", zegt Buck Hendrix, president van Starbucks Europa, Midden Oosten en Afrika. "Starbucks brandt al zeven jaar haar koffie in Nederland, de enige branderij buiten Amerika en wij zijn dan ook vereerd met de mogelijkheid die de opening van deze vestiging biedt om onze rol in de rijke Nederlandse koffiecultuur verder uit te breiden".

Starbucks en NS vormen op het vlak van kwaliteit en duurzaamheid een vanzelfsprekende combinatie. Sinds 1971 koopt Starbucks ethisch verantwoord in en brandt de keten de hoogste kwaliteit Arabica-koffie ter wereld. Dat past bij mensen die graag bewust en verantwoord reizen. NS exploiteert de Starbucks-vestigingen op stations op basis van een licentie-overeenkomst.

Noot aan de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald Stevens; telefoon 030-235 7070, E-mail persvoorlichting@ns.nl, Corporate Communication, NS Persvoorlichting, Postbus 2025, 3500 HA Utrecht Voor specifieke vragen over Starbucks kunt u contact opnemen met Inge van Langelaar, PR bureau Edelman, telefoon: 020-301 0980. Inge.vanlangelaar@edelman.com NS
NS is in Nederland de grootste reizigersvervoerder op het spoor. De treinen van NS houden Nederland mobiel. Per dag bereiken ruim 1,1 miljoen NS-klanten hun bestemming zonder files of parkeerproblemen. De elektrische treinen van NS zijn een zeer energie- en klimaatvriendelijk vervoermiddel met een lage CO2-uitstoot. Op de 381 stations biedt NS een scala aan voorzieningen om de reizigers van dienst te zijn. NS Reizigers verzorgt het vervoeren van de reizigers en de informatie en service op de stations en in de treinen. NS Poort ontwikkelt, beheert en exploiteert de stations(gebieden) in Nederland, zodanig dat dit aangename en levendige plekken zijn om te verblijven, werken, wonen, winkelen en recreëren. NedTrain zorgt voor de treinen van NS: van schoonmaak tot technisch onderhoud en schadeherstel. Strukton is actief in aanleg en onderhoud van railinfrastructuur en in bouwactiviteiten in Europa. NS Hispeed verbindt Nederland met het hart van belangrijke Europese steden. De hogesnelheidstreinen Thalys en ICE en de internationale Intercity's zijn een slim en duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto op afstanden tot 600 kilometer. NedRailways benut de kansen van de Europese vrije spoormarkt, bijvoorbeeld door samen met de Britse onderneming Serco spoorwegconcessies in het Verenigd Koninkrijk te exploiteren.
NS deelt het spoorwegnet - het drukst bereden van Europa - met ruim 30 andere partijen. ProRail deelt de capaciteit op de rails toe en zorgt verder voor de Railverkeersleiding en het beheer en onderhoud van het spoorwegnet.

Starbucks
Sinds 1971 is Starbucks Coffee Company (NASDAQ: SBUX) toegewijd aan het op duurzame wijze kopen en branden van de hoogste kwaliteit arabica koffie. Het bedrijf, met vestigingen over de hele wereld, is de voornaamste koffiebrander en retailer van kwaliteitskoffie in de wereld. Door ons voortdurend streven naar perfectie en door trouw te blijven aan onze principes, brengen we de unieke Starbucks Experience voor elke klant tot leven. Om in de Experience te delen, bezoek ons in een van onze vestigingen of via www.starbucks.com.