Kinderen besteden bijna een kwart van hun zakgeld aan mobiel bellen.
04/08/2009 12:01
T-Mobile
- 70% van de Nederlandse ouders geeft jonge kinderen 'belgeld'.
- Mobieltje wordt veelal gebruikt voor contact met familieleden.
- Kind met mobiel geeft ouders veilig gevoel.
- Een derde van de ouders heeft discussie met kinderen over mobiele kosten.
Bijna een op de vier kinderen krijgt het eerste mobieltje al tussen de 6 en 8 jaar. Tegen de tijd dat een kind 12 jaar is en naar de middelbare school gaat, behoort de mobiele telefoon vaak tot de standaarduitrusting. Dit blijkt uit onderzoek van T-Mobile onder ruim1000 Nederlandse ouders van kinderen onder de 18 jaar over het gebruik van de mobiele telefoon in het gezin. 70% van de ouders geeft hun kind(eren) regelmatig een speciale telefoonvergoeding. De hoogte van dit 'belgeld' is gemiddeld 13 euro per maand per kind. Ouders denken bovendien dat ongeveer 23% van het zakgeld opgaat aan de mobiele telefoon.
Veiligheid staat voorop
'Veiligheid' is veruit de belangrijkste reden voor ouders om hun kind(eren) een mobieltje te geven. Ruim 70 % vindt het belangrijk dat kinderen in geval van nood kunnen bellen en dat zij altijd en overal bereikbaar zijn. In de praktijk blijkt echter dat het de kinderen zelf zijn die als eerste over een mobieltje beginnen. Hun eerste mobiele telefoon krijgen de meeste kinderen ter gelegenheid van een verjaardag. Meestal is dit een ouder toestel dat eerder door één van de ouders is gebruikt. De voorkeur gaat uit naar een prepaid oplossing, zeker wanneer kinderen nog jong zijn.
Bellen met familie
Opvallend is dat de meeste gesprekken met de mobiele telefoon binnen het eigen gezin worden gevoerd. Kinderen onder de 18 jaar bellen vooral met hun moeder. Ook andersom bellen de ouders veel met de kinderen. Redenen om te bellen is om te checken waar iemand is en hoe laat hij/zij thuis moet zijn. Opvallend is dat vaders vooral bellen om te vragen hoe het met het kind gaat terwijl moeders willen weten waar het kind op dat moment is. Ook de ouders zelf hebben veel onderling contact via de mobiel. De meerderheid van de ouders belt of sms't elkaar minimaal één keer per dag. Dit zijn vaak korte gesprekjes van nauwelijks een minuut die vooral gaan over hoe laat hij of zij thuis komt (62%) en waar de ander zich bevindt (44%).
Duidelijke afspraken, maar toch discussie over kosten
De helft van de gezinnen heeft duidelijke afspraken gemaakt over het gebruik van de mobiele telefoon. In de meeste gevallen zijn dit regels over de kosten van het gebruik, maar ook geeft 56% aan afspraken te hebben over bellen naar 0900-nummers en het abonneren op sms diensten. Over het algemeen gelden er regels over het gebruik thuis, tijdens het eten, op school en in het openbaar vervoer. Een op de drie ouders controleert het bel en sms gedrag van hun kinderen. In gezinnen waar kinderen een mobiel abonnement hebben, controleert 89% procent van de ouders de maandelijkse facturen.
In een derde van de gezinnen is de mobiele telefoon wel eens onderwerp van discussie. Het gaat dan vooral om de kosten van het gebruik (62%) en de hoogte van het beltegoed (41%). Wel draagt deze discussie bij aan de opvoeding van het kind: 39% stelt dat een mobiele telefoon bijdraagt aan de financiële verantwoordelijkheid van het kind.
Belgeld krijgen of verdienen
In de grote steden betalen ouders vaker het gebruik van de mobiele telefoon van hun kinderen. Buiten de grote steden zijn het meestal de kinderen die zelf geld verdienen om het gebruik van hun mobiel te betalen. Verder valt op dat in plattelandsgezinnen vaker regels gelden met betrekking tot het gebruik van de mobiele telefoon dan in de stad.
Over T-Mobile in Nederland
T-Mobile had in 2008 een jaaromzet van 1,806 miljard euro. T Mobile bedient meer dan 5,235 miljoen klanten in Nederland (per 1 april 2009). T-Mobile biedt producten en diensten voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers. In Nederland beschikt T Mobile over een zeer modern mobiel netwerk voor spraak- en datadiensten en een uitgebreid netwerk van HotSpot locaties, waar gebruikers de beschikking hebben over een zeer snelle mobiele internetverbinding. T Mobile Netherlands BV is onderdeel van Deutsche Telekom AG, een van de leidende communicatie ondernemingen in de wereld.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.t-mobile.nl