Buitenlandse Zaken België


Datum: 03/08/2009

Onaanvaardbare uitzetting van Palestijnse families uit Oost-Jerusalem: Charles Michel roept op tot het respecteren van de verbintenissen aangegaan in het kader van het vredesproces

Gisteren 2 augustus heeft de Israëlische politie opnieuw Palestijnse families uit hun huizen gezet in de Cheik Jarrah-wijk in Oost-Jerusalem. De woningen werden toegewezen aan kolonisten die ze momenteel bezetten.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel, zich aansluitend bij andere internationale stemmen, vindt de uitzetting van de families en de inname van hun woningen onaanvaardbaar.

De uitzettingen zijn bovendien in strijd met de verbintenissen die de Israëlische overheden aangingen in het kader van de routemap voor vrede van het Kwartet. Ze zijn nefast voor een hervatting van de vredesonderhandelingen. Alle partijen dienen zich te onthouden van elke eenzijdige handeling die het resultaat van de onderhandelingen over het eindstatuut voorafbepaalt.

De Palestijnse Gebieden zijn één van de 18 bilaterale partners van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Bij de ondertekening van het laatste indicatief samenwerkingsprogramma tussen de Belgische en de Palestijnse overheden in februari 2008 werden de sectoren onderwijs en lokaal bestuur als prioritair vastgelegd.