Probleem van Afrikaanse e-Waste

Neutraliseren van eigen e-afval voetafdruk op een per-item basis

WAALRE, Nederland--(BUSINESS WIRE)-- 20090804 --

Economisch afgeschreven ICT apparatuur wordt door grote bedrijven en instellingen vaak geschonken aan het goede doel of verkocht aan handelaren. In de praktijk komt deze apparatuur vaak al vrij snel op de vuilnisbelten van Afrika terecht.

Daar worden ze via een primitief en gevaarlijk proces verwerkt tot basisgrondstof en gevaarlijk afval. De bij dit proces vrijkomende giftige dampen en stoffen zorgen onder meer voor ernstige lever-, nier, en hersenaandoeningen bij de kinderen die vaak het werk uitvoeren.

[ In een film van van Greenpeace is dit goed te zien; volg deze link: http://www.greenpeace.org/international/news/poisoning-the-poor-electroni ]

Vanaf nu kan iedereen dit probleem zelf aanpakken door het kopen van “Ewaste Certificaten”.

Ewaste Certifikaat

Via een paar muisklikken en slechts enkele euro’s per apparaat kan iedereen nu zijn of haar afgedankte elektronische apparatuur direct en per serienummer E-waste Neutraal maken.

Voor ieder verkocht certifikaat haalt de Ewaste Foundation de bijbehorende hoeveelheid gevaarlijke reststoffen terug uit Afrika, om ze vervolgens in Europa op de meest hoogwaardige en milieuverantwoorde wijze te verwerken.

Geven van praktische hulp

“Om het e-waste probleem in ontwikkelingslanden structureel aan te pakken is er meer nodig dan alleen het netjes terughalen van de gevaarlijke reststoffen”, zegt Ewaste Foundation oprichter Paul de Jong. Daarom ondersteunt de Ewaste Foundation ook het opzetten van nieuwe lokale projecten die e-waste op een duurzame manier verwerken. “Wij brengen beschikbare kennis en mogelijkheden via ons netwerk op een praktische wijze samen. Ook helpen we zelf mee om lokale initiatieven tot een succes te maken." aldus De Jong.

Ewaste Foundation

De Ewaste Foundation is een in Nederland gevestigde stichting. Zij geeft internationaal Ewaste Certificaten uit via haar online ordersysteem. Op basis van deze certificaten wordt per opgegeven item elektronisch afval (e-waste) in ontwikkelingslanden geneutraliseerd. Op www.ewastefoundation.org kan zelfs op serienummer worden gezocht of een apparaat al geneutraliseerd is.

“Voor bedrijven en instellingen is het kopen van onze certifikaten een eenvoudige manier om het praktische werk aan ons uit te besteden dat gepaard gaat met verantwoordelijkheid nemen t.a.v. de zelf veroorzaakte e-waste.” aldus De Jong.