* 04-08-2009
Het actueelste onderzoek naar bio: heldere resultaten
Het recente Engelse FSA-literatuuronderzoek naar verschillen tussen
biologische en gangbare voeding was deels gebaseerd op oude
onderzoeken. Bioconnect heeft in juni een soortgelijk onderzoek
gepubliceerd, uitgevoerd door LBI en RIKILT, dat juist gebruik maakt
van de meest actuele literatuur. Dit levert een heldere opsomming van
geconstateerde verschillen, inclusief een mate van
zekerheid. Hieronder vindt u een samenvatting van de belangrijkste
conclusies.
Het complete rapport Voedselkwaliteit, veiligheid en gezondheid van
biologische producten kan aangevraagd worden bij info@biokennis.nl.
Bronnen
Het onderzoek is gebaseerd op recente literatuur, uit peer-reviewed
tijdschriften. Daarnaast is gebruik gemaakt van een aantal recente
rapporten, de proceedings van het 2nd scientific conference of Isofar
in Modena en het recent verschenen Handbook of organic food safety and
quality.
Zekerheid/onzekerheid
Bij elke conclusie is een robuustheidscore gegeven. Een conclusie
gebaseerd op goed uitgevoerde studies met consistente resultaten geeft
een hoge zekerheid (****). Een conclusie gebaseerd op enkele kleine
studies die niet meer dan een eerste aanwijzing betekenen, geeft een
lage zekerheid (*).
Voedingsstoffen plantaardige producten
****: Biologische groenten en fruit bevatten meer bioactieve stoffen
zoals antioxidanten. Dit is in meerdere studies met verschillende
producten gevonden.
****: Het eiwitgehalte van biologische graanproducten is lager in
vergelijking tot gangbare graanproducten. Dit is in meerdere studies
consistent gevonden.
***: Biologische groenten en fruit bevatten gemiddeld een hoger
gehalte aan vitamine C. Dit is herhaalde malen gevonden in goed
uitgevoerde studies. Het gaat hier wel om een gemiddeld gehalte; niet
alle studies laten consequent een hoger niveau bij biologische
producten zien.
**: Biologische producten bevatten gemiddeld meer mineralen. Echter,
resultaten zijn niet consistent en meerjarige studies laten zien dat
verschillen tussen jaren vaak groter zijn dan verschillen tussen
teeltsystemen.
**: Biologische producten bevatten gemiddeld meer droge stof.
*: Het eiwitgehalte van biologische graanproducten bevat meer
essentiële aminozuren. Er zijn echter weinig studies uitgevoerd.
Resultaten uit recente studies geven tegenstrijdige resultaten.
Dierlijke producten
***: Biologische melkproducten bevatten een hoger gehalte aan omega-3
en CLA vetzuren dan gangbare melkproducten. Dit is in meerdere studies
consistent gevonden. Dit lijkt vooral samen te hangen met het type
voer, met name het aandeel vers gras en kan naast biologisch ook voor
andere low-input systemen gelden.
**: Biologische melkproducten bevatten een hoger gehalte aan vitamine
E en b-caroteen dan intensief geproduceerde gangbare melkproducten.
Dit is vooral duidelijk in de zomerperiode. De invloed van voer lijkt
hier zo groot dat de invloed van het systeem hieraan ondergeschikt is.
*: Er zijn nog weinig en vaak inconsistente gegevens bekend om aan te
geven dat biologische melkproducten afwijkend zijn op het gebied van
mineralen.
Voedselveiligheid
****: Er zijn duidelijke aanwijzingen dat biologische producten eerder
minder dan meer schimmeltoxines bevatten dan gangbare producten.
***: Het nitraatgehalte van biologische gewassen ligt over het
algemeen lager dan bij gangbare gewassen. Echter, af en toe worden
voor sommige producten ook tegengestelde resultaten gevonden.
***: Er zijn een beperkt aantal vergelijkende studies waaruit blijkt
dat gangbare producten meer residuen van gewasbeschermings-middelen
bevatten dan biologische. Dit mag op basis van de regelgeving ook
worden verwacht. Eventuele gehaltes gevonden op gangbare producten
zijn vrijwel altijd onder de norm.
**: Er zijn geen aanwijzingen dat biologische granen, aardappelen en
groenten meer zware metalen bevatten. Soms lijkt het loodgehalte iets
verhoogd maar de hoeveelheden blijven onder de norm.
Dierlijke producten
****: Er zijn duidelijke aanwijzingen dat eieren van hennen met vrije
uitloop meer dioxines bevatten. Deze resultaten zijn in verschillende
publicaties beschreven. Door gerichte maatregelen blijven de gehaltes
onder de norm.
***: Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de prevalentie (= het
vóórkomen) van antibioticaresistente bacteriën bij biologische varkens
en kippen lager is dan bij gangbaar gefokte dieren.
***: Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de prevalentie van
Campylobacter bij biologische vleeskuikens hoger is.
*: Er zijn lichte aanwijzingen dat de prevalentie van Salmonella bij
biologische varkens lager is.
Effecten op gezondheid
**: Biologische voeding kan mogelijk een rol spelen bij de bescherming
tegen allergische klachten of bij de goede opbouw van het
immuunsysteem. Aanwijzingen zijn terug te vinden in verschillende
studies, zowel bij mens als dier. Echter, deze moeten nog in andere
studies worden bevestigd.
*: Mogelijk is er een licht verhoogde vruchtbaarheid bij dieren/mensen
die biologische producten eten. Het aantal studies en de kwaliteit van
de studies is echter onvoldoende om een conclusie te kunnen trekken.
*: Mogelijk hangt de consumptie van biologische voeding samen met een
lager lichaamsgewicht. Eerste aanwijzingen hiervoor zijn terug te
vinden in dierstudies en een enkele studie bij mensen.
*: Mogelijk hangt de consumptie van biologische voeding samen met een
lager risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en
kanker. Een hoger gehalte aan antioxidanten in biologische producten,
een hoger antioxidatief effect van biologische extracten op groei van
kankercellen, hogere antioxidantniveaus in het bloed en een lager
percentage vetweefsel in biologisch gevoede dieren zouden potentieel
tot dit effect kunnen leiden.
Info
Rapport: Voedselkwaliteit, veiligheid en gezondheid van biologische
producten, Lucy van de Vijver, Ron Hoogenboom en Machteld Huber.
Rapportnr GVV 08, Louis Bolk Instituut.
»