DHV Groep Duurzaam ondernemen
Nieuws
Pers
Publicaties
H209 Waterforum in New York: Nederlands-Amerikaanse oplossingen voor wateruitdagingen

Dit is een persbericht van het Netherlands Water Partnership (NWP).

Verschijningsdatum

4 augustus 2009

Liberty Science Center, NY400 week: 9-10 september

U bent van harte welkom om de plenaire sessies en de werksessies bij te wonen en de prominenten te interviewen.

Voor aanmelding en informatie (ook over aanbiedingen m.b.t. tickets en verblijf) neem contact op met Femke Smeets, persvoorlichter NWP: 06-48 79 80 81 of f.smeets@nwp.nl.

Klik hier voor het programma van H209.

Nederlandse en Amerikaanse milieu- en waterprofessionals grijpen "NY400", de viering van 400 jaar vriendschap tussen Nederland en New York aan om gezamenlijk de wateruitdagingen aan te pakken voor deltagebieden als New York en Nederland.

Het H209 Forum in het Liberty Science Center biedt een podium voor politieke prominenten, onder wie de door Obama aangestelde Lisa Jackson, senator van Louisiana Mary Landrieu, staatssecretarissen Huizinga en Heemskerk, burgemeester Aboutaleb en Cees Veerman, om hun visie op deze uitdagingen te delen.

Professionals uit de sector (o.a. DHV, Arcadis, Fugro) gebruiken dit unieke moment om hun transatlantische samenwerking uit te breiden, die onder de vlag van het Netherlands Water Partnership (NWP) tot stand is gekomen in Louisiana, Californië en Florida. Op woensdag 9 september vindt aansluitend aan het forum het watergala "Hoopla on the Hudson" plaats, dat wordt gehost door Lisa Jackson en Frank Heemskerk. Z.K.H. Prins Willem Alexander en Prinses Maxima zijn eregasten bij dit gala.

2009 staat in het teken van 400 jaar vriendschap tussen Nederland en New York. De ontdekking van het eiland Manahatta door Henry Hudson wordt aan beide zijden van de oceaan aangegrepen om de banden tussen de VS en Nederland aan te halen. New York staat in de week van 8-13 september bol van de gezamenlijke activiteiten en evenementen (voor meer informatie kijk op www.ny400.org.

Nederlandse en Amerikaanse waterprofessionals gebruiken deze gelegenheid om gezamenlijk cruciale waterproblemen aan te pakken waar stedelijke gebieden als Nederland en New York mee kampen. Op 9 en 10 september vormt het Liberty Science Center het podium voor "H209 Forum: Water Challenges for Coastal Cities". Het thema van de conferentie is het verbinden van stedelijke deltagebieden als Nederland, Louisiana, Californië, Florida en nu ook New York. Centraal staat de spanning die ontstaat op deze gebieden, die almaar dichter bevolkt worden door hun economische ontwikkeling en tegelijkertijd in groeiende mate moeten inspelen op de gevolgen van klimaatverandering.

Maar het H209 forum gaat verder dan alleen praten. Door middel van werksessies gebruiken Nederlandse professionals (o.a. Arcadis, DHV, Fugro, TU Delft) en hun Amerikaanse counterparts (o.a. Harvard, NYC Planning Department, Regional Planning Association) hun expertise en ervaringen om gezamenlijk tot een ontwerp te komen voor duurzame en veilige "waterfront" ontwikkeling in de Upper New York Bay en aan de Nederlandse IJ-Oevers. Dit is slechts één van de ruim twintig inventieve workshops. Waterkwaliteit (drinkwatervoorziening en afvalwaterzuivering), een belangrijke focus in Obama's stimulus plan (investering van $6 miljard), is een ander belangrijk onderwerp. De organisatie van de conferentie ligt in handen van de stichting Henry Hudson 400, voor het volledige programma zie
www.henryhudson400.com/h209

De focus op de Hudson Valley past perfect binnen de langetermijnstrategie van de Nederlandse watersector in de VS. Met behulp van het 2g@there programma van het Ministerie van Economische Zaken werkt de sector onder vlag van NWP al sinds 2005, enkele dagen nadat orkaan Katrina huishield in New Orleans, actief samen met de Amerikanen. De Nederlanders boden hulp, op korte termijn in de vorm van o.a. waterpompen en op lange termijn in de vorm van advies voor een duurzame en veilige wederopbouw van New Orleans. Dit advies wordt ook wel "the Dutch Perspective" genoemd: samengesteld door een groep Nederlandse bedrijven en Rijkswaterstaat. Inmiddels timmert een aantal Nederlandse bedrijven aardig aan de weg in Louisiana en heeft de samenwerking zich uitgebreid naar Florida en Californië.

Tijdens H209 bestaan er mogelijkheden voor interviews met o.a.:
* Lisa Jackson (hoofd Environmental Protection Agency, hoofd milieu agentschap)

* Mary Landrieu (Senator Louisiana, verantwoordelijk voor wederopbouw New Orleans)

* Robert F. Kennedy Jr. (Chairman Waterkeeper Alliance)
* Tineke Huizinga (staatssecretaris ministerie van Verkeer en Waterstaat)

* Frank Heemskerk (staatssecretaris ministerie van Economische Zaken)

* Ahmed Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam)
* Cees Veerman (voorzitter tweede Deltacommissie)
* Karla Peijs (commissaris van de Koningin van de provincie Zeeland)
* Bertrand van Ee (CEO DHV)

* Harry Noy (CEO Arcadis)

* Arnold Steenbakker (COO Fugro)