Boeren gaan Maashorstbier brouwen

04/08/2009 13:49

Maashorstboeren

Op donderdag 6 augustus zal de eerste brouwgerst voor het brouwen van Maashorstbier geoogst worden op het land van Maashorstboeren Wim en Joke Jans aan het Nabbegat in Zeeland (N-Br). Dit nieuwe bier uit het Brabantse natuurgebied de Maashorst is een initiatief van agrarische natuurvereniging de Maashorstboeren. De gerst wordt geteeld op de karakteristieke akkers rond de Peelrandbreuk. Door de oerkracht van deze breuk welt eeuwenoud water nog dagelijks uit de bodem. Deze brouwgerst uit de Maashorst en het eeuwenoude 'wijstwater' uit de Peelrandbreuk vormen de belangrijkste ingrediënten van Maashorstbier.

Aanleiding & Achtergrond

Boeren zijn al eeuwenlang de economische drager van het unieke cultuurlandschap in de Maashorst. Het is dus belangrijk dat er aan de landbouw in de Maashorst een duidelijk toekomstperspectief wordt geboden. De Maashorstboeren is een vereniging van boeren, burgers en buitenlui, die boeren wil helpen om een rendabele bedrijfsvoering te kunnen rondzetten, zodat ze boer kunnen blijven in en om de Maashorst. Maashorstboeren kiezen vaak juist niet voor schaalvergroting en megastallen, maar voor nevenfuncties op hun boerderij zoals wandelpaden over boerenland, kamperen bij de boer, verkoop aan huis, zorgboerderijen, natuurbeheer, biodiversiteit of streekproducten. Eén van die streekproducten om de regionale economie te stimuleren wordt dus Maashorstbier. Door bierbrouwerijen wordt een trend gesignaleerd waarin de vraag naar regionaal en duurzaam bier toeneemt. Dit regionale bier moet natuurlijk worden gebrouwen uit regionale grondstoffen.

Activiteiten

Maashorstboeren Wim en Joke Jans uit Zeeland (N-Br) neemt het risico voor de teelt van 5 ha. brouwgerst. In dit project wordt bekeken of het technisch mogelijk is een goede kwaliteit brouwgerst te telen. De Maashorstboeren en Wim Jans nemen hiervoor het risico. De opbrengst voor een hectare brouwgerst zal minimaal gelijk moeten zijn aan de opbrengst voor een hectare mais. Alleen dan zal de teelt van brouwgerst in de Maashorst ook economisch duurzaam blijken.

De Maashorstboeren laten de brouwgerst verwerken. Om er bier van te maken moet de gerst vermout worden. Professioneel mouten kan in Nederland pas vanaf 100 ton. Kleinere partijen zijn mogelijk maar alleen in Duitsland. De Maashorstboeren hebben er daarom voor gekozen om de geteelde Brouwgerst te laten vermouten in Duitsland. De Maashorstboeren hebben de Maaslandbrouwerij in Oss is bereid gevonden om als loonbrouwer voor de Maashorstboeren bier te brouwen.

Het ontwikkelde bier moet vervolgens in de markt gezet worden. De Maashorstboeren gaan daar een verkoopplan voor ontwikkelen. Hiervoor zullen bijvoorbeeld etiketten, bierviltjes en promotiematerialen ontwikkeld moeten worden. Daarnaast zullen diverse marktkanalen gevonden moeten worden waarin het bier kan worden verkocht.

Financiering

Het knelpunt bij het realiseren van dit initiatief zitten in de financiële risico's die genomen moeten worden. De Maashorstboeren hebben ruim 27.500 euro uitgetrokken voor het project. Bij wijze van financiering levert de provincie Noord-Brabant een garantstelling aan het project waarbij deze bijdrage ingezet wordt ingeval een of meerdere risico's zich voordoen. Indien het project slaagt zullen er inkomsten gegenereerd worden en zal de garantstelling van de provincie niet hoeven worden ingeroepen en bedruipt het project zichzelf.

De Maashorstboeren geloven in het project: ze hebben 'Maashorstbier' vast laten leggen als een geregistreerd handelsmerk.

www.maashorstboeren.nl