KNHS


Sectorraad Paarden publiceert uitvoeringsagenda 4 augustus 2009

De Sectorraad Paarden heeft op 1 augustus de uitvoeringsagenda voor de realisering van het Plan van Aanpak Welzijn in de paardenhouderij naar het ministerie van LNV gestuurd. Om deze uitvoeringsagenda was in maart 2009 door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gevraagd.

De SRP maakt in de uitvoeringsagenda zichtbaar welke resultaten als doelen worden aangehouden en welke stappen zijn en worden gezet om zo snel mogelijk vooruitgang te boeken. In de uitvoeringsagenda komen alle onderdelen in het Plan van Aanpak Welzijn paardenhouderij aan de orde: huisvesting, voeding, training & hulpmiddelen, transport, fokkerij, hoefsmeden, gebitsverzorgers en informatievoorziening.

Bewustwording op gang gebracht
De publicatie van het Plan van Aanpak Welzijn in de paardenhouderij is binnen de sector goed opgepakt en heeft inmiddels een proces van bewustwording op gang gebracht. Op veel bijeenkomsten en in de paardenvakbladen wordt zeer regelmatig aandacht besteed aan de welzijnsaspecten in de paardenhouderij. Dit proces zal verder worden gestimuleerd om tot concrete verbeteringen en tot verdere professionalisering te komen.

Combinatie van draagvlak en dwingende regelgeving Het draagvlak binnen de sector is buitengewoon belangrijk om de welzijnsverbeteringen sectorbreed te verwezenlijken onderstreept SRP-voorzitter Johan Lokhorst. Dat betekent overigens niet dat de overheid afzijdig kan blijven. Actieve facilitering is zeker in de eerste fasen nodig en op sommige onderdelen kan aangescherpte regelgeving niet worden gemist. Dat is bijvoorbeeld het geval met de erkenning van hoefsmeden en met een verplichte periodieke keuring van paardentrailers. De combinatie van draagvlak en dwingende regelgeving is de zekerste weg naar succesvolle realisering van de plannen.

Een reactie van de minister op de uitvoeringsagenda wordt spoedig verwacht.

Gezondheid en I&R
Inmiddels is de SRP ook gestart van het Plan van aanpak Gezondheid en met een sectorbrede discussie over het I&R-concept (Identificatie & Registratie). Een sluitend identificatie- en registratiesysteem is van groot belang om ook de niet-georganiseerde paardenhouder in beeld te brengen.

Bron: SRP