KNHS


Opnieuw Europees goud voor Antoinette te Riele
3 augustus 2009
Goudvoor Antoinette te Riele


MOORSELE (KNHS) Tijdens de slotdag van de Europese Kampioenschappen voor Ponys heeft Antoinette te Riele opnieuw een gouden medaille in de wacht gesleept. In de Kür op muziek liet de vijftienjarige dressuuramazone uit Weert de concurrentie met gemak achter zich. Dana van Lierop pakte brons. Daarmee kwam de medailleoogst voor Nederland op vier medailles. Allemaal behaald in dressuur. De spring- en eventingdeelnemers konden geen vuist maken. Al finishte eventingamazone Robin Breunis op een verdienstelijke tiende plaats.

Drie Nederlandse dressuurcombinaties hadden zich geplaatst voor de kür op muziek, een nieuwigheid tijdens het EK Ponys. Maria van den Dungen (Amsterdam) viel buiten de boot vanwege de regel dat van elk land maximaal drie combinaties aan de kür mogen meedoen. De Amsterdamse amazone en de super galopperende Rembrandt DDH wonnen met overmacht de troostronde. De finale van het EK kreeg een ongekend spannende ontknoping. De Duitse Katharina Weychert, goed voor brons in de klassieke proef, scoorde een goede 73,6%. Daar ging Antoinette te Riele echter simpel overheen. De Abba-Kür klopte perfect bij de bewegingen en uitstraling van de zevenjarige palomino merrie Golden Girl. Te Riele haalde 75,9%. Vervolgens ging de zilveren medaillewinnaar van vrijdag volledig in de fout. Deinhard B, de hengst van Sönke Rothenberger uit Duitsland, was bang voor iets in of langs de ring en weigerde dienst. De jonge ruiter moest improviserend door zijn proef rijden en finishte als laatste. Een onverdiend slot voor deze succesvolle combinatie, vorig jaar nog Europees kampioen. De laatste concurrenten voor Te Riele kwamen uit Nederland. Dana van Lierop reed een sterke kür met Equestricons Lord Champion, waarmee ze brons pakte. Den Ostriks Dailan van Julia van Schaik was net als Deinhard kijkerig op een spandoek langs de ring, maar de Drentse amazone hield de talentvolle ruin wel bij de les. Het was heel moeilijk, verzuchtte Van Schaik, die overigens dik tevreden was over de prestaties van haar jonge pony in Moorsele.
Dana van Lierop, met haar dertien jaren de jongste van het team, genoot van de bronzen medaille, maar ook van de sfeer. Het was een super gevoel dat ik hierheen mocht. Een EK rijden is veel leuker dan een internationaal concours. De sfeer, de supporters, rijden voor het team: het is anders. Lordie liep een goede Kür. Alleen op het laatst sprong hij verkeerd aan. Ik ben super blij. Aan een individuele medaille heb ik nooit gedacht.
De ervaren Te Riele, bezig aan haar derde EK en vorig kaar al reservekampioen, gaf eerlijk toe dat ze wel op een individuele medaille had gehoopt. Dat wel, maar ik dacht niet: dat komt straks. Ik doe gewoon mijn best en dan zie ik wel wat ervan komt. Ik kan me goed concentreren op de pony en de proef. Twee gouden medailles is ongelooflijk. Ik ben echt heel blij. De kür ging goed. Het drafgedeelte was super, dat kon niet beter! De stap was ook goed, maar voor de keertwending schopte ze naar mijn been, waardoor we teveel spanning kregen in de keertwendingen. In de galop ontspande Goldy zich weer. Te Riele wordt getraind door Coby van Baalen en Jan Peeters.

Auteur: Petra Baas

Uitslagen:
EK Ponys, Moorsele (België), 3 augustus 2009

Dressuur, Kür op muziek:


1. Antoinette te Riele (Weert) Golden Girl 74,00%
2. Katharina Weychert (Dui) Golden Derano 71,73%
3. Dana van Lierop (Lierop) Equestricons Lord Champion 70,36%
4. Julia van Schaik (Valthermond) Den Ostriks Dailan 70,36%