Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Berkelland veilig op de kaart


De gemeente Berkelland wil een veilige gemeente zijn. De gemeente zet zich daarom op verschillende manieren in voor veiligheid. Voorbeelden zijn veiligheid op straat, veiligheid in het verkeer en veiligheid bij het gebruik van gevaarlijke stoffen. Bij dat laatste punt gaat het vooral om de veiligheid in de omgeving van bedrijven met gevaarlijke stoffen. De aandacht voor dit onderwerp is sinds de vuurwerkramp in Enschede flink toegenomen. Zo is de regelgeving sindsdien flink aangescherpt. Ook zijn rijk, provincies en gemeenten nu verplicht om een risicokaart bij te houden. Op deze kaart staan bedrijven met gevaarlijke stoffen vermeld. Door het raadplegen van de kaart krijgt u inzicht in de veiligheidssituatie in uw eigen woonomgeving.

De gemeente (of in een enkel geval: de provincie) stelt veiligheidseisen aan deze bedrijven, verleent de vergunningen aan deze bedrijven en controleert de voorschriften. Desondanks is een ramp bij een bedrijf met gevaarlijke stoffen nooit helemaal uit te sluiten. Rampenbestrijding is een gemeentelijke taak. Naast bewustwording vindt de gemeente het daarom belangrijk dat u weet wat u moet doen bij een ramp.

Welke bedrijven in Berkelland?

De gemeente vindt het belangrijk dat de inwoners op de hoogte zijn van de veiligheidssituatie binnen de gemeente. Om de veiligheid in beeld te brengen is in 2005 en 2006 onderzoek gedaan naar bedrijven die gevaarlijke stoffen opslaan. De resultaten van dat onderzoek tonen aan dat er in Berkelland op het gebied van externe veiligheid geen knelpunten meer zijn. Een eerder in de kern van Borculo gevestigd LPG-tankstation is inmiddels gesaneerd (vanwege een te kleine afstand tot de woning van de buren). Binnen Berkelland zijn de volgende typen bedrijven voor externe veiligheid van belang. De aantallen staan daarachter tussen haakjes: LPG-tankstations (9), grote ammoniakopslagen (1), grote opslagen van chemicaliën (2), zwembaden met chloor (4), grote gasstations (4), grote propaantanks (7), grote zuurstoftanks (1), grote opslagdepots voor gasflessen (2), munitie-opslagen (2) en opslagen van consumentenvuurwerk (9).

Risico, wat betekent dat eigenlijk?

Bedrijven met gevaarlijke stoffen kunnen risico's met zich meebrengen voor de omgeving. Een risico bestaat uit een kans en een bepaald effect. Bij externe veiligheid geval gaat het om:
* de kans dat een ongeval gebeurt bij een bedrijf met gevaarlijke stoffen en

* de effecten van dat ongeval op de omgeving als het zich voordoet.

Een bepaald ongeval kan bijvoorbeeld vaak voorkomen, maar slechts een klein effect hebben op de omgeving (bijvoorbeeld een aanrijding met blikschade). Anderzijds kan een geval maar eens in duizend jaar optreden, maar dan wel een heel groot effect hebben (bijvoorbeeld de vuurwerkramp). Toch kan in beide gevallen sprake zijn van een laag risico. Uitgangspunt is dan wel dat:

* het bedrijf de zaken op orde heeft

* de overheid goede regels stelt en die ook regelmatig controleert bij de bedrijven

* de hulpdiensten voldoende voorbereid en toegerust zijn
* mensen zijn bekend met risico's in hun omgeving en weten wat ze moeten doen bij een ongeval of ramp

Risicokaart, waar vind ik die?

De locaties van 35 bedrijven met gevaarlijke stoffen in Berkelland zijn op een kaart gezet. Raadpleeg de risicokaart via http://www.risicokaart.nl

Op de risicokaart kunt u zelf de omgeving kiezen die u wilt bekijken. Ook is het mogelijk om op de website gegevens van risicovolle situaties op te vragen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente.

En als ons nou eens een ramp overkomt?

Ondanks alle maatregelen kan toch een ongeval plaatsvinden met gevaar voor de omgeving. De brandweer kan dan besluiten om de sirene af te laten gaan of met geluidswagens rond te rijden om u te waarschuwen. In dat geval gaat u naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of televisie aan. Stem af op de regionale zender (rampenzender) Omroep Gelderland op 90.4 FM. Op die manier krijgt u meer informatie over de situatie. Het is nooit verstandig om bijvoorbeeld te gaan kijken bij een brand. In eerste instantie lijkt er misschien weinig aan de hand te zijn. Door een explosie of door het vrijkomen van giftige stoffen kan daar echter snel verandering in komen. Weet dus wat u moet doen als de sirene gaat!

Als de sirene gaat:

* Ga direct naar binnen

* Sluit ramen en deuren

* Stem af op Omroep Gelderland 90.4 FM

Trefwoorden gevaarlijke stoffen
Mutatiedatum 03/08/2009