Gemeente Best

Duurzaamheid op de agenda

03-08-2009

De gemeente Best besteedt veel aandacht aan thema's als energie, klimaat, duurzaam bouwen en luchtkwaliteit. Daarom ontwikkelt ze activiteiten die betrekking hebben op klimaatverandering, duurzaamheid en verbetering van de leefomgeving.

Wat is duurzaamheid eigenlijk?
Volgens de definitie van de VN-commissie Brundtland uit 1987 betekent duurzame ontwikkeling "ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden, zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen." Dat is een hele mond vol. In de praktijk betekent het dat de ontwikkeling van onze maatschappij niet ten koste moet gaan van de mogelijkheden in de toekomst. Dat is duidelijk niet altijd zo geweest. Grondstoffen en fossiele brandstoffen worden uitgeput. De gevolgen daarvan worden steeds duidelijker en het besef groeit dat deze ontwikkeling gestopt moet worden.

Best doet mee
Op mondiaal, Europees en nationaal niveau is er steeds meer aandacht voor klimaatverandering en duurzame ontwikkeling. Overheden stimuleren maatregelen die onder andere moeten leiden tot vermindering van energiegebruik, vermindering van de uitstoot van schadelijke (broeikas) gassen en het vergroten van het aandeel duurzame energie bij de energieproductie.

Ook het college van B&W en de gemeenteraad van de gemeente Best willen hun steentje bijdragen. Zo is er onder andere een Luchtkwaliteitsplan geschreven. Hierin staan maatregelen die moeten leiden tot een verbetering van de luchtkwaliteit in Best. U hoort daar binnenkort meer over.

Symposium duurzaamheid in Best
Op dinsdag 22 september 2009 wordt er een symposium gehouden met als thema 'Duurzaam denken in Best'. Met dit symposium wil de gemeente bedrijven en inwoners van Best stimuleren om stil te staan bij duurzaamheid, bijvoorbeeld om bij:

* de planning en uitvoering van ver- of nieuwbouwprojecten ook oog te hebben voor de kwaliteit van de leefomgeving;
* het verplaatsen en recreëren ook aandacht te hebben voor het bereiken van een betere luchtkwaliteit;

* het inkopen doen ook duurzame producten aan te schaffen.

Goed voorbeeld doet goed volgen!
Net als u vinden wij dat de overheid het goede voorbeeld moet geven. De komende tijd zult u dan ook meer van ons horen over de initiatieven die wij nemen op het gebied van duurzaamheid!

---