Gerechtelijke organisatie

E-mailverkeer Rechtspraak weer mogelijk

Den Haag, 3 augustus 2009 - Afgelopen donderdag is de Rechtspraak geconfronteerd met een virus. De geïnfecteerde computers zijn direct afgesloten van het netwerk. In het weekend is hard gewerkt om de problemen op te lossen. Inmiddels is het in- en uitgaande e-mailverkeer weer op gang gebracht. Uit voorzorg heeft de Rechtspraak nog geen toegang tot het internet en het Justitienetwerk. Pas zodra het helemaal zeker is dat er geen virusactiviteit meer is, worden ook deze verbindingen hersteld.

Oorzaak virus
Het virus betrof een worm, Win32/NEERIS.A. Dit virus vertraagt het systeem, maar brengt geen schade toe aan gegevens. De worm heeft toegang tot het systeem kunnen krijgen als gevolg van een menselijke fout. De ICT-beveiliging van de Rechtspraak is adequaat ingericht, maar in de standaardprocedure is verkeerd gehandeld.

Tienduizend computers handmatig geschoond
Afgelopen weekend heeft de ICT-organisatie alle tienduizend computers handmatig geschoond. Dit was nodig omdat er nog geen centrale ondersteuning van alle computers mogelijk is. De Rechtspraak heeft daarbij hulp gekregen van Goveert, de informatiebeveiligingsdienst van de Rijksoverheid.

Doordat de ICT-medewerkers de computers stuk voor stuk moesten schonen, heeft het veel tijd gekost om het systeem weer op orde te hebben. Volgend jaar zijn alle computers wel centraal ondersteund.

Gevolgen
Hoewel het systeem afgesloten is geweest, hebben de meeste werkzaamheden hier geen hinder van ondervonden. De zittingen konden gewoon doorgaan. De informatie op de systeemen en de computers zijn niet in gevaar geweest. Het is dan ook uitgesloten dat er gegevens verloren zijn gegaan of naar buiten zijn gelekt.

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl Datum actualiteit: 3 augustus 2009 Naar boven