Waterschap Zeeuws-Vlaanderen Sanering Bron- en Spuikreek

In opdracht van de provincie Zeeland gaat het waterschap Zeeuws-Vlaanderen binnen enkele weken van start met de sanering van de Bron- en Spuikreek in de gemeente Terneuzen. De voorbereiding van het werk, alsook het toezicht ten tijde van de uitvoering is in handen van Grontmij. Op 17 juni jl. heeft de aanbesteding plaatsgevonden. De uitkomst van de aanbesteding is dat de firma's Klaar Baggertechnieken BV en Kurstjens BV in combinatie met de Feijter Groep Aanneming BV de klus gaan klaren. Voor de sanering is subsidie verkregen van het ministerie van VROM. Naar verwachting zal 45.000 m3 slib worden verwijderd, waarvan 15.000 m3 slib klasse 0, 1 en 2 en 31.000 m3 klasse 3 en 4. Het werk moet uiterlijk 6 december 2009 zijn opgeleverd.

Transportroute

Na de bouwvak (van 3 tot en met 24 augustus) zullen er eerst enkele voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd, zoals het snoeien van bomen en het plaatsen van een scheidingsinstallatie. Aansluitend zal met het baggeren worden begonnen. De lengte van het te baggeren traject bedraagt circa vijf kilometer. De meeste transporten zullen via pijpleidingen worden uitgevoerd. Het na scheiding overgebleven materiaal wordt over de weg afgevoerd. De transportroute loopt rechtstreeks vanaf de Graaf Jansdijk via het viaduct over de Tractaatweg naar de Koegorsstraat en verder (zie kaart). Tevens zal er materieel en materiaal aan- en afgevoerd moeten worden, zoals hydraulische kranen, snoeiafval e.d. Deze transporten kunnen langs het hele traject plaatsvinden, maar zijn incidenteel.

Saneringswerkzaamheden

Het hele traject wordt hydraulisch ontgraven dat wil zeggen met behulp van een zogenoemde cutterzuiger (boot met pompinstallatie). Er zal op twee plaatsen (nagenoeg) gelijktijdig worden gestart, namelijk vanaf de Buthdijk én ter hoogte van de buurtschap Schapenbout. Vanuit beide locaties wordt er in noordelijke richting gewerkt. Het eindpunt is waar de Bronkreek in de Otheense Kreek loopt. De zuiger die vanaf de Buthdijk start, zal voornamelijk het gedeelte met de minst vervuilde bagger voor zijn rekening nemen. Deze bagger zal via pijpleidingen getransporteerd worden naar een slibberging langs de Spuikreek (zie kaart). Na indroging, wat naar schatting ongeveer een half jaar zal duren, wordt de inmiddels grond geworden bagger verspreid over het perceel. De andere zuiger zal hoofdzakelijk het zwaarst vervuilde deel ontgraven. De bagger wordt via pijpleidingen getransporteerd naar de scheidingsinstallatie. Hier worden het zand en het water uit de bagger gehaald. Het zand wordt via de weg afgevoerd en hergebruikt, het water gaat na bezinking van de vaste deeltjes, terug de kreek in. Wat overblijft is vervuilde, ingedikte bagger die via de weg wordt afgevoerd naar de Axelse Sassing. Hier wordt het vervolgens per schip verder vervoerd naar de Slufter op de Maasvlakte. De Slufter is een depot dat speciaal voor vervuilde bagger is ingericht.

Informatiebijeenkomst

Voorafgaand aan de uitvoering van het werk is op 23 maart 2009 een informatiebijeenkomst gehouden voor de aanpalenden. Ook is er overleg gevoerd met vertegenwoordigers van de stichting Houdt woonomgeving Koegorspolder leefbaar, de stichting Houdt woonomgeving Schapenbout leefbaar en Belangengroep Spui. De aanpalenden worden op de hoogte gehouden door middel van een infobulletin.

Terneuzen, 31 juli 2009
Persbericht Nr. 2009/19