KNHS


Geen medailles voor Nederlandse voltigeurs in Zweden 2 augustus 2009
EK voltige 2009 eva willemse website

MALMÖ / SWE (KNHS) Op het Europees Kampioenschap Voltige voor senioren en junioren (teams t/m 16 jaar en solo t/m 18 jaar) in het Zweedse Malmö hebben de Nederlandse voltigeurs helaas geen rol van betekenis kunnen spelen. De beste Nederlandse prestatie werd neergezet door de zeventienjarige junior Eva Willemse (Veenendaal) die de finale wist te behalen en op een nette vijftiende plaats eindigde. Nederland werd op dit kampioenschap vertegenwoordigd door de twee junioren dames solo Eva Willemse en Simone Zomer (Bergen op Zoom), drie senioren dames solo de zussen Cindy en Carola Sneekes (Callantsoog)en Claire de Ridder (Wassenaar) en het seniorenteam Team Groenendaal (Bunschoten).

De junioren mochten woensdagmiddag 29 juli het spits afbijten. Eva Willemse behaalde op het paard Maurits, gelongeerd door Sandra Jansen in een goede plicht een voorlopige zestiende plaats en wist na de kür op donderdag verassend te eindigen bij de beste vijftien junioren dames, wat een finaleplaats betekende. In deze finale was de concurrentie zeer sterk en ze hield haar vijftiende positie vast. Een hele nette prestatie; op het EK Voltige vorig jaar werd ze nog 29ste. Chef déquipe Roos Slottje (Utrecht) kijkt met een postief gevoel terug op dit Europese Kampioenschap: De finaleplaats van Eva Willemse bij de junioren dames was erg goed. Wellicht had ze in de finale nog een paar plaatsen hoger kunnen eindigen, maar de vijftiende plek die ze ook in de finale hield is zeker een goede prestatie.
Junior Simone Zomer (Bergen op Zoom), die het afgelopen jaar zeer contstant wist te presteren, haalde de finale niet en eindigde na de kur op een 19ste plaats. Roos Slottje: Junior Simone Zomer had het afgelopen seizoen erg goed gepresteerd en helaas ging het tijdens het EK minder goed dan verwacht. Het was jammer dat ze de finaleplaats net niet wist te behalen en als 19e eindigde.
Kampioen bij de vrouwen junioren solo werd de Duitse Sarah Kay. De zilveren medaille ging naar Nina Braun uit Oostenrijk en brons was voor de eveneens Oostenrijkse Julia Popp.

Senioren
Ook bij de senioren dames solo lag het voltigeniveau zeer hoog en werd er hard gestreden om de felbeerde finaleplaatsen. Slechts vijftien van de ruim dertig voltigeurs mochten door naar de finale. De Nederlandse Carola Sneekes (Callantsoog) stond op een mooie elfde plaats na de eerste plicht, maar haalde na de kür de finale net niet. Ook voor Cindy Sneekes (Callantsoog) en Claire de Ridder (Wassenaar) was er geen plek in de finale weggelegd. Zij eindigde op de respectievelijk 20e en 21e plaats. Roos Slottje: De senioren dames haalden allemaal erg nette punten, maar helaas maakte Carola Sneekes op het einde van haar kür een foutje, wat haar waarschijnlijk net de finaleplaats heeft gekost. Het scheelde nu maar vijfduizendste of ze had de finale gehaald en dat is erg jammer. Ze eindigde nu op de 17e plaats. Ook Cindy en Claire hadden we in de finale gehoopt, maar dat zat er niet in.
De Britse Joanne Eccles, die tevens CVI Ermelo 2009 op haar naam schreef, wist haar favorietenrol waar te maken en werd kampioen bij de senioren dames solo. Tweede werd de Duitse Anja Barwig en een derde plaats was er voor de Deense Rikke Laumann.

Teams
Van de negen deelnemende voltige seniorenteams is Nederland met Team Groendaal (Bunschoten) op een zevende plaats geëindigd. Op de finaledag haalde het team onder leiding van Manon Swanenburg een 7,4 in de kur, wat goed was voor een zevende plaats in het eindklassement. Roos Slottje: Normaal is er een veel groter deelnemersveld bij de seniorenteams, maar het team heeft goed gepresteerd en nette prestatie neergezet.
Regerend wereldkampioen Duitsland was de grote favoriet bij de seniorenteams. Maar het Oostenrijkse en Zwisterse team behaalde zeer hoge scores in de eerste ronde en eindigden beide nog voor Duitsland, dat ´slechts´derde werd. De kampioenstitel ging verassend naar Oostenrijk, die een fantastische kür neerzette in de finale. De zilveren medaille was voor Zwitserland.

Heren
Zowel bij de junioren heren als bij de senioren heren werd Nederland niet vertegenwoordigd. Kampioen bij de senioren werd de Franse Nicolas Adreani. Zilver was voor de Duitse Kai Vorberg , de wereldkampioen van 2004 en 2006 en Europees Kampioen van 2005 en 2007. Ook het brons ging naar Duitsland met Daniel Kaiser.
Bij de junioren behaalde de Duitse Thorban Hoppe de kampioenstitel. Eveneens uit Duitsland Thomas Brusewitz pakte het zilver en derde werd de Franse Vincent Haennel.

Uitslagen:

Dames senioren solo:

1. Joanna Eccles (GBR)

2. Anja Barwig (GER)

3. Rikke Laumann (DEN)

na 1e ronde:
17. Carola Sneekes (Callantsoog)
20. Claire de Ridder (Wassenaar)
21. Cindy Sneekes (Callantsoog)

Heren senioren solo:

1. Nicolas Adreani (FRA)

2. Kai Vorberg (GER)

3. Daniel Kaiser (GER)

Senioren Teams:

1. Oostenrijk

2. Zwitserland

3. Duitsland
7. Nederland (Groenendaal, Bunschoten)

Dames junioren solo:

1. Sarah Kay (GER)

2. Nina Braun (AUT)

3. Julia Popp (AUT)
15. Eva Willemse (Veenendaal)

na 1e ronde:
19. Nicole Zomer (Bergen op Zoom)

Heren junioren solo:

1. Thorban Hoppe (GER)

2. Thomas Brusewitz (GER)

3. Vincent Haennel (FRA)

Kijk voor meer informatie en alle complete uitslagen met scores (later) op www.vaulting2009.com

Auteur: Patricia Striegel
Foto van Eva Willemse: Arjen van der Spek