Gemeente Son en Breugel


Son en Breugel actualiseert Bestemmingsplan Buitengebied

De gemeente is gestart met de voorbereidingen voor een actualisatie van het bestemmingsplan voor het buitengebied, inclusief het Dommeldal.

Het bestaande bestemmingsplan uit 1999 heeft in de praktijk de actualiteit grotendeels verloren, waardoor de toepasbaarheid van actuele plannen in en met het buitengebied in de dagelijkse praktijk steeds vaker problemen oplevert. Daarnaast stelt de Wet op de Ruimtelijke Ordening, dat een bestemmingsplan eens per tien jaar moet worden herzien.

Â

Doel bestemmingsplan

Het belangrijkste doel van het bestemmingsplan is het veiligstellen en vastleggen van bestaande waarden en belangen. Het plan is een belangrijk document, omdat het het enige juridisch bindend plan is op het gebied van ruimtelijke ordening. Het bestemmingsplan vormt het direct toetsingskader voor onder meer bouw- en aanlegvergunningen.

Â

Bouwstenen

Verschillende plannen vormen de bouwstenen voor het nieuwe bestemmingsplan. Dit zijn onder andere het âreconstructieplan De Meierijâ en diverse beleidsplannen op rijks-, provinciaal- en gemeentelijk niveau.

Â

Procedure en planning

In de procedure om te komen tot een nieuw bestemmingsplan worden drie stappen gezet:

Eerste fase: voorontwerp bestemmingsplan;

Tweede fase: ontwerp bestemmingsplan;

Derde fase: definitieve bestemmingsplan.

Â

Op 29 juni 2009 heeft het college van burgemeester en wethouders een Nota van uitgangspunten vastgesteld. Deze nota vormt het startdocument voor de procedure. Eind 2009 zal het voorontwerp bestemmingsplan ter inzage worden gelegd. Dat is het moment dat iedereen de gelegenheid krijgt schriftelijk een inspraakreactie te geven op het plan. Het ontwerpbestemmingsplan zou dan in het voorjaar van 2010 gereed kunnen zijn. De afronding van het proces met de vaststelling van het bestemmingsplan is in de zomer van 2010 voorzien.

Â

Doelgroepen

Een aantal direct betrokken doelgroepen worden actief in het proces bij de totstandkoming van het plan betrokken. Er is een klankbordgroep opgericht, met een vertegenwoordiging van lokaal actieve organisaties. De klankbordgroep bestaat uit:


- ZLTO


- De Heemkundekring


- IVN , afdeling Son en Breugel


- Milieudefensie, afdeling Son en BreugelÂ


- TOP (recreatie)


- Waterschap De Dommel

De grootste doelgroep in het buitengebied vormen de agrariërs in dit gebied. Deze groep wordt voor een groot deel vertegenwoordigd door het bestuur van ZLTO.

De klankbordgroep kan gezien zijn, in maatschappelijke zin, brede samenstelling, letterlijk als klankbord fungeren ten behoeve van de toetsing van de voorgenomen actualisering.

Â

Meer informatie