Ingezonden persbericht


Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

23 juli 2009

Globalisering, duurzaamheid en kredietcrisis staan centraal op toonaangevend congres over economische geschiedenis

1300 deskundigen op het gebied van economische geschiedenis uit de hele wereld komen van 3 t/m 7 augustus in Utrecht bijeen voor het World Economic History Congress. Tijdens dit congres laten wetenschappers van wereldfaam en talentvolle jonge onderzoekers hun licht schijnen over globalisering, duurzaamheid en de financiële crisis. Journalisten zijn van harte welkom (een deel van) dit congres bij te wonen.

Het congres van de International Economic History Association (IEHA) is dé plaats waar economisch historici kennis uitwisselen en de wetenschappelijke agenda voor de komende jaren bepalen. Het hoofdthema dit jaar is 'global economic history'. Het World Economic History Congress wordt op 3 augustus officieel geopend door Jan Kees de Jager, staatssecretaris van Financiën.

Globalisering en duurzaamheid

De wereldeconomie is voortdurend in beweging. Hoe verhoudt dit proces van verandering zich tot de steeds luidere vraag naar duurzame ontwikkeling? In een serie lezingen en debatten plaatsen wetenschappers deze actuele vraagstukken in een historisch perspectief.

Crisis: toen en nu

Ook de huidige financiële crisis heeft grote invloed op de manier waarop politici, opiniemakers en maatschappelijk betrokken burgers met vraagstukken van globalisering en duurzaamheid omgaan. Het congres besteedt hieraan speciale aandacht door de huidige crisis te vergelijken met het ontstaan en verloop van financiële crises in het verleden. In de plenaire discussie over dit onderwerp wordt Fortis Bank Nederland, de hoofdsponsor van het congres, vertegenwoordigd door Jeroen Dijst, Chief Risk Officer en lid van de Raad van Bestuur.

Wetenschappers van wereldfaam

Onder de genodigde sprekers bevindt zich prof. Daron Acemoglu. Hij bekleedt de Charles P. Kindleberger-leerstoel in de toegepaste economie aan het Massachusetts Intstitute of Technology (Harvard University). Acemoglu is onderscheiden met de John Bates Clark Medal van de American Economic History Association (2005). Vorig jaar verleende de Universiteit Utrecht hem een eredoctoraat. Professor Acemoglu verzorgt de openingslezing over 'the historical roots of poverty'.

Een andere spreker van wereldfaam is Vandana Shiva. Zij is uitgegroeid van een gerespecteerd wetenschapper tot een van 's werelds meest bekende milieuactivistes. Time Magazine bestempelde haar als 'environmental hero' in 2003 en Asia Week schaarde haar onder de vijf 'most powerful communicators of Asia'. Zij schreef meerdere boeken, waaronder 'Soil Not Oil', 'Earth Democracy' en 'Biopiracy'. In 1993 werd zij onderscheiden met de alternatieve Nobelprijs (The Right Livelihood Award) en kreeg de Global 500 Award uit handen van de Verenigde Naties. Ook werd ze door Yoko Ono bekroond met de Lennon Ono Grant for Peace Award. Dr. Shiva heeft zitting in de bestuursraden van vele organisaties zoals de World Future Council, International Forum on Globalisation en Slow Food International.

Organisatie

De organisatie van het 15th World Economic History Congress is in handen van de onderzoeksgroep Economische en Sociale Geschiedenis van de Universiteit Utrecht en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Journalisten zijn van harte welkom om het congres bij te wonen. Het is mogelijk om sprekers of organisatoren te interviewen.