Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Nieuwegein, 3 augustus 2009
Strategisch inkopen energie slaat aan bij mkb-metaal
Recent heeft de Koninklijke Metaalunie een innovatief project gelanceerd voor strategisch gespreide inkoop van energie voor grootverbruikende ondernemers. Hiermee is strategisch gespreid inkopen voor het eerst mogelijk geworden voor alle ondernemers die grootverbruiker zijn van energie. Sinds de start van het project in april 2009 kopen inmiddels enige honderden ondernemers in het mkb-metaal strategisch gespreid hun energie in.
Strategisch gespreide inkoop van energie was tot voor kort alleen mogelijk voor 'grootafnemers': bedrijven met een jaarverbruik vanaf 5 à 10 miljoen kWh. Met de introductie van InelMet-SIG (Inkoop elektriciteit Metaal - Strategische Inkoop Grootverbruik) krijgen ook alle grootverbruikende leden van de Metaalunie deze mogelijkheid. Het jaarlijks af te nemen volume wordt daarbij op meerdere momenten prijsgedreven en dus gespreid ingekocht, op basis van een strategisch inkoopmodel. Door deze aanpak worden de prijsrisico's structureel beperkt. Het inkoopmodel is zodanig ingericht dat neerwaartse prijsbewegingen zoveel mogelijk worden gevolgd en benut, terwijl het opwaartse prijsrisico maximaal wordt beperkt. Zeker ook in tijden van economische recessie kan dit voor ondernemers voordeel opleveren.
Veel 'gewone' grootverbruikende bedrijven kopen hun totale jaarlijkse volume nu in één keer in. Dit niet alleen uit gewoonte, maar ook omdat de meeste ondernemingen niet in staat zijn om gespreid in te kopen. Uit onderzoek is gebleken dat het prijsvoordeel door de inkoop via InelMet-SIG nu al kan worden geraamd op 5 tot 15%. En, afhankelijk van de marktontwikkelingen, kan dit mogelijk oplopen tot meerdere tientallen procenten.
InelMet-SIG bouwt voort op het bestaande Metaalunieproject voor branchegewijze collectieve inkoop van energie, InelMet (Inkoop elektriciteit Metaal). Met InelMet, dat bij de marktopening in 2002 het eerste Nederlandse collectieve inkoopproject was, kunnen ondernemers in het mkb-metaal aansluitingen laten deelnemen aan gezamenlijke inkoop op basis van een raamovereenkomst. Dit gebeurt met een daartoe geselecteerde leverancier, waarbij van tijd tot tijd de leveringscontracten worden vernieuwd. Het project InelMet-SIG is ontwikkeld en wordt begeleid door adviesbureau Energy Circle uit Voorthuizen.
Omdat de afgelopen jaren met name de elektriciteitsprijzen over het geheel genomen zijn gestegen en de prijsbewegingen volatieler zijn geworden dan ooit, is risicomanagement bij de inkoop van elektriciteit van groot belang geworden. Leveranciers bieden daarnaast tegenwoordig alleen nog prijzen aan gebaseerd op de actuele termijnmarkt. Hierdoor loopt de contracterende partij -de afnemer- het volledige marktprijsrisico. De introductie van InelMet-SIG biedt een oplossing voor deze problemen.
Ook andere branches dan de Metaalunie hebben bij Energy Circle belangstelling getoond voor deze inkoopmethode en naar verwachting zullen binnenkort bij diverse organisaties vergelijkbare projecten worden gestart.
De Koninklijke Metaalunie is met 13.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 20 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 150.000 mensen.
Ingezonden persbericht