IP/09/ 1214
Brussel, 31 juli 2009
Hervorming van het GLB: de eindfase van de hervorming van de Europese
wijnsector treedt op 1 augustus in werking
De eindfase van de hervorming van de Europese wijnsector 1 , waarover
de landbouwministers in december 2007 het eens waren geworden, treedt
in werking op 1 augustus . Deze ingrijpende hervorming, waarvan de
eerste fase vanaf 1 augustus van vorig jaar van toepassing is, moet de
wijnmarkt in evenwicht brengen, geleidelijk een einde maken aan
verkwistende en dure marktinterventiemaatregelen en het mogelijk maken
het budget te gebruiken voor meer positieve, proactieve maatregelen
die een sterke impuls geven aan de concurrentiekracht van de Europese
wijnen. In het kader van de hervorming zal de wijnsector een snelle
herstructurering ondergaan, in die zin dat gedurende drie jaar een
vrijwillige rooiregeling zal gelden die een alternatief vormt voor
producenten met weinig concurrentievermogen en in het kader waarvan
wijnoverschotten uit de markt worden gehaald. De subsidies voor
crisisdistillatie en distillatie tot drinkalcohol zullen geleidelijk
worden afgebouwd en het geld, dat in de vorm van nationale enveloppes
wordt toegewezen, zal kunnen worden gebruikt voor maatregelen als
bevordering van de afzet van wijn op markten van derde landen,
herstructurering en investeringen in de modernisering van wijngaarden
en wijnkelders. De hervorming zal bijdragen tot de bescherming van het
milieu in de wijnbouwgebieden, zal niet raken aan traditionele en
gevestigde kwaliteitbepalende beleidsmaatregelen en zal de
etiketteringsvoorschriften vereenvoudigen, wat zowel de producent als
de consument ten goede zal komen. Voorts zal de restrictieve regeling
inzake aanplantrechten op EU-niveau worden afgeschaft met ingang van 1
januari 2016, maar krijgen de lidstaten de mogelijkheid om, als zij
dat wensen, nog met die regeling door te gaan tot december 2018.
Mariann Fischer Boel, Europees commissaris voor Landbouw en
plattelandsontwikkeling, verwoordde het als volgt: "De lidstaten en de
producenten krijgen een unieke kans om optimaal gebruik te maken van
de nieuwe wijnbouwregeling teneinde de internationale topreputatie van
Europa verder uit te bouwen. Ik geloof werkelijk dat dit een keerpunt
is in de geschiedenis van onze wijnsector. Maar ik moet er bij de
lidstaten op aandringen dat zij spoed zetten achter de besteding van
de beschikbare nieuwe middelen. Het geld van de nationale enveloppes
moet uiterlijk op 15 oktober zijn opgebruikt, anders is het verloren."
Deze tweede fase van de hervorming is opgebouwd rond drie reeksen
voorschriften betreffende:
* beschermde oorsprongsbenamingen (BOB 's) en beschermde
geografische aanduidingen (BGA's), traditionele aanduidingen,
etikettering en presentatie van wijnbouwproducten,
* oenologische procedés, en
* het wijnbouwkadaster, de verplichte opgaven en de samenstelling
van gegevens voor het volgen van de markt, de begeleidende
documenten voor het vervoer van producten en de bij te houden
registers in de wijnsector.
De nieuwe voorschriften voor de etikettering en de presentatie zullen
de communicatie met de consument verbeteren. Voor BOB's/BGA's en
traditionele aanduidingen bevat de verordening
beschermingsvoorschriften. Voorts bevat zij procedures voor het
onderzoek van de beschermingsaanvragen, het indienen van bezwaren en
het intrekken of wijzigen van die aanvragen of bezwaarschriften. De
regelgeving garandeert dat niet wordt geraakt aan het gevestigde
kwaliteitsbeleid van de lidstaten. Overigens blijven voor bepaalde
traditionele aanduidingen en flesvormen de bestaande
beschermingsregels gelden. Voortaan zullen het wijnoogstjaar en het
wijndruivenras ook mogen worden vermeld op wijnen zonder BOB/BGA.
De verordening met betrekking tot de oenologische procedés zorgt
ervoor dat de beste tradities uit de wijnbereiding in de Gemeenschap
in stand worden gehouden, terwijl tegelijk een opening wordt gemaakt
naar innovatie.
De procedure voor de goedkeuring van nieuwe en de wijziging van
bestaande procedés is versoepeld. De Commissie heeft nu van de Raad de
bevoegdheid gekregen om de lijst te evalueren van de door de
Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV)
goedgekeurde oenologische procedés, behalve die voor verrijking en
verzuring, en zij zal deze procedés indien nodig toevoegen aan de
lijst van de door de EU erkende methoden.
De eerste fase van de hervorming van de wijnsector is al ten uitvoer
gelegd. Daarbij ging het om nationale steunprogramma's waarvoor
nationale financiële middelen zijn aangewend, de handel met derde
landen, het productiepotentieel met inbegrip van de rooiregeling, en
controles in de wijnsector.
Middelen uit de nationale enveloppe voor 2009 die niet uiterlijk op 1
5 oktober zijn uitbetaald, zullen verloren zijn. Tot dusver is slechts
30% van de voor dit jaar beschikbare middelen uitbetaald. De Europese
middelen worden aan de afzonderlijke wijnproducerende lidstaten
toegewezen om de financiering van op plaatselijke behoeften afgestemde
maatregelen mogelijk te maken. De lidstaten kunnen kiezen tussen de
volgende maatregelen:
* bedrijfstoeslagregeling (rechtstreekse betalingen aan
producenten), bevordering van de afzet op markten van derde
landen, groen oogsten, onderlinge fondsen, oogstverzekeringen en
investeringen; herstructurering en omschakeling van wijngaarden,
distillatie van bijproducten, distillatie tot drinkalcohol,
crisisdistillatie en steun voor het gebruik van geconcentreerde
druivenmost. Uit de nationale enveloppes mag tot uiterlijk 31 juli
2012 steun worden verleend voor distillatie tot drinkalcohol, voor
crisisdistillatie en voor het gebruik van geconcentreerde
druivenmost.
Het budget voor de steunmaatregelen neemt van jaar tot jaar toe. In
2009 bedraagt het 794 miljoen euro en vervolgens stijgt het tot
1,231 miljard euro in 2013.
Een vrijwillige rooiregeling wordt gespreid over drie jaar en betreft
een indicatieve oppervlakte van in totaal 175 000 hectare. De
financiële toewijzingen voor de rooiregeling voor 2009 tot en met 2011
bedragen respectievelijk 464 miljoen, 334 miljoen en 276 miljoen euro.
Wegens overinschrijving wordt dit jaar in de eerste plaats prioriteit
gegeven aan de producenten die hun volledige wijngaard rooien en
vervolgens aan de producenten die ouder zijn dan 55 jaar.
http://ec.europa.eu/agriculture/capreform/wine/index_en.htm
1 :
Gepubliceerd als Verordening (EG) nr. 479/2008 (PB L 148 van 6.6.2008,
blz. 1).
European Union