Gemeente Kapelle

Het oculeren van fruitbomen
het oculeren.JPG

Op zaterdagmiddag 1 augustus vindt in het Fruitteeltmuseum te Kapelle een demonstratie plaats van het oculeren van fruitbomen. Tijdens het oculeren wordt een oog of knop van een gewenste fruitsoort door middel van een snede in de bast van een onderstam geplaatst. Onder deskundige leiding is het ook mogelijk uw eigen appel- of perenboompje te laten oculeren en te kopen.
Naast de demonstratie is er een gratis rondleiding in het museum en de museumtuin met de verschillende oude fruitrassen. Het oculeren of vermeerderen van fruitrassen vindt vanaf 13.00 uur plaats en de gratis rondleiding vindt om 14.00 uur plaats. Het Fruitteeltmuseum aan de Annie M.G. Schmidtsingel 1 is zaterdag geopend vanaf 12.00 uur tot 16.00 uur.
De entree kost ⬠3,50; voor kinderen, donateurs en museumkaarthouders is de toegang gratis.

De voortplanting van fruitbomen vereist speciale technieken om het gewenste ras te krijgen. Bekende manieren van vermeerderen en ontwikkelen van nieuwe fruitrassen gebeurt door handmatig te enten en te oculeren. Een arbeidsintensief en precies karwei. Een takje (een ent) of een knop (een âoogâ) van het gewenste ras wordt op een geschikte onderstam met wortels gezet zodat het vastgroeit en uiteindelijk de hele fruitboom levert. Het enten gebeurt meestal in het voorjaar. Het oculeren gebeurt in de zomer wanneer er voldoende âogenâ zijn om tot een gezonde fruitboom te groeien. Tijdens de oculeermiddag kunt u uw eigen oculeerhout (volgroeide eenjarige takken) meenemen. Hiervoor moet u de tak afknippen, het blad eraf halen en het hout in een vochtige theedoek koel bewaren. Het is ook mogelijk een fruitras naar keuze op een onderstam te laten oculeren. In het Fruitteeltmuseum is o.a. oculeerhout aanwezig van (sier)appels, peren, pruimen en kersen. De kosten zijn ⬠4,00 per boompje of ⬠10,- voor drie boompjes.
Voor meer informatie, telefoon: 0113 â 344904, email: info@fruitteeltmuseum.nl of via de website www.fruitteeltmuseum.nl


---

---
Info: Het Fruitteeltmuseum, Annie M.G.Schmidtsingel 1 Kapelle Tel: 0113-344904, E-mail:info@fruitteeltmuseum.nl, Internet: www.fruitteeltmuseum.nl